Manolo logotype

Klockvärldens 25 klassiker - Rolex Datejust/Day-Date

Klockvärldens 25 klassiker - Rolex Datejust/Day-Date
I den här veckans Klockklassiker tar vi upp inte bara en utan två modeller, som minst sagt båda kan tituleras klassiker – och där den ena utan större problem eller tveksamhet dessutom kan tillskrivas epitetet ”makt- och rikedomsklockan”.

Rolex Datejust lanserades 1945 som en del av märkets 40-årsjubileum. Med datumvisning, vattentäthet och automatiskt urverk var detta en helt unik klocka, som faktiskt var först på marknaden med datumet i ett litet fönster istället för på tavlan med en separat visare. På samma sätt var Day-Date vid sin lansering 1956 unik med både utskrivna datum- och veckodagsvisning i separata fönster. Båda modellerna var stora (36mm), tjocka och eftersom de ursprungligen endast fanns tillgängliga i guld även tämligen påfallande för tiden. Dessutom har det blivit något av en tradition hos Rolex att leverera sina klockor på länk. För Datejust innebar detta den specialkonstruerade Jubilee-länken och för Day-Date President-länken (som även gett modellen sitt smeknamn). Två armbandsmodeller som lever kvar än idag och karaktäriserar respektive modell.

Med lanseringen av Day-Date puttades Datejust direkt från att vara företagets flaggskeppsmodell till att bli en volymprodukt.  Medan storebror Day-Date faktiskt ännu aldrig sålts i något material billigare än gulguld började Dayjust tillverkas i stål. Under 80-talet blev Datejust i stål och guld, så kallad tvåton, en signaturmodell för Rolex. En med all rätt gubbstämplad och rätt murrig kombination som kan vara rätt svårburen (men tjusig om man lyckas!). I stål (alternativt stål-/vitguld eller om man är en riktigt diskret lirare; helt i vitguld) är däremot Datejust en av världens mest allsidiga klockor. Med Oysterlänken och slät glasring känns den avskalat sportig, medan den med exempelvis vitguldsring, Jubileelänk samt en tavla med romerska siffror snarare upplevs som dressad, blank och detaljrik. Och som alltid när det kommer till Rolex med hög tålighet.  Robusta, vattentåliga klockor i en mer eller mindre tidlös design som känns lika rätt till badbrallor som smoking, vilket verkligen sammanfattar Datejust.

Om Datejust får symbolisera en diskretare designfilosofi står Day-Date för det mer extravaganta. Klockan har från början varit ämnad som en symbol för makt och förmögenhet. Med praktiskt taget alla amerikanska presidenter sedan Eisenhower (bortsett någon texan med svarta plastklockor och Obama med sin presentklocka...) som liksom en mängd kungligheter, presidenter, diktatorer och företagsledare sportat guld-Rolexar har modellen verkligen levt upp till sitt smeknamn, "President". Day-Date är den arketypiska, lika älskade som utskällda, guldklockan som inte bara tilltalar världens maktelit utan även länge varit den som bilhandlare, gangsters och fifflare enligt myten föredrar. Något de som ogillar modellen gärna påpekar.  För de riktigt förmögna och diskreta är det inte varianten i gulguld (som festligt nog är den billigaste Day-Date-varianten) som lockar utan istället vitguld eller den verkliga sleepern; platina. Bland kända bärare som lyckats dölja sitt klockintresse (eller rättare sagt; förmågan att spendera hutlösa belopp på klockor...) genom att bära en klocka i vitmetall hör bland annat Bono, Russel Crowe, Bill Cosby och Prince Andrew. Alla med en diskret men åh så tung halvmiljon på armen...

I stort har Datejust och Day-Date varit oförändrade sedan de presenterades och det är först med senaste årens lansering av Day-Date II samt Datejust II (där klassikerstorleken 36mm förstorats upp till 41mm) som det börjar hända något. Undantaget är exotiska specialare som exempelvis OysterQuartz – ett försök av Rolex att under 70-talet erbjuda quartzvarianter på Datejust och Day-Date.  Den tidstypiskt kantiga designen med integrerad länk som många andra av tidens häftiga designer (jfr förra veckans Ingenieur) blev dock kommersiell flopp.  En annan fräsig variant av Day-Date är den så kallade "Stella", som är från samma tid och istället för den vanliga, brutna tavlan har en emaljtavla med tidstypiska färger och idag är hett eftertraktad bland samlare.

Sammy Davies Jr

Rolex Day-Date

Rolex "Stella"

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: rolex
#1 Halmstad säger
2011-06-06 18:43 - Anmäl

Man kunde med fördel göra siffrorna på datumskivan större istället för att sätta en stor förstorings-blupp i glaset. Eller vad tycker ni? Min Certina DS har en datumangivelse helt läsbar utan förstoring. Datumet på min frus Tag Heuer är däremot nästan oläsbar.
#2 Raderad säger
2011-06-06 20:12 - Anmäl

#1
Om jag förstår det rätt går det knappast att göra siffrorna större om man inte samtidigt gör hela boetten och urtavlan större. Tänk på att alla 31 dagar måste få plats på skivan som ligger under urtavlan.

Jag håller med dig angående att det nog hade gått att utläsa datumen även utan den fula förstoringslinsen.
#3 Raderad säger
2011-06-27 10:22 - Anmäl

Verkligen en klassiker men den där förstoringspluppen pajar allt, oavsett ur.
#4 Sven Stenungsund säger
2016-01-16 15:52 - Anmäl

Utan cyklop (blupp) ingen Rolex
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen