Manolo logotype

Att välja manschetter

Att välja manschetter
Eton for Manolo: Manschetterna var nog en av de punkter där ni läsare var som mest oense. Ungefär hälften av er önskade en dubbel manschett för att kunna bära med manschettknappar, medan andra hälften önskade en diskret enkel manschett. Vårt val föll till slut på det sistnämnda.

Eftersom vi valde ett rundat kragstånd valde vi även en rundare form på manschettens avslut. Även här med en millimeters kantstickningar för en elegantare och diskretare känsla. Vi har även valt en lösning med två knappar för att kunna justera manschetten något, vilket exempelvis kan vara användbart om du behöver extra utrymme under vänstermanschett för armbandsuret och inte vill köra Agnelli-style med klockan utanpå manschetten.  

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Eton

#1 Raderad säger
2011-05-10 21:34 - Anmäl

Så trist! Allt såg ju så bra ut men enkel manschett rimmar inte med business i min bok. Game over.
#2 Raderad säger
2011-05-10 22:02 - Anmäl

Mkt trist. Jag har lika ofta enkel manchett som dubbel men inte när det är "business" eller då jag vill ha en skjorta som ska vara lite extra.
#3 Raderad säger
2011-05-10 22:28 - Anmäl

Verkar som vi gör väldigt olika business här :)

Ser ut som en väldigt bra kontorsskjorta för mig.
#4 Raderad säger
2011-05-10 22:40 - Anmäl

Skönt med ett avbrott. Man behöver inte ha fransk dubbelvikt varje dag.
#5 Raderad säger
2011-05-11 08:13 - Anmäl

Ojoj. Vilket ramaskri från stilpolisen. Allt annat än mörk kostym, vit skjorta med french cuff och svarta oxfords vore ju helt otänkbart i businessammanhang...

Personligen föredrar jag enkel manschett, då dubbel ibland kan känns väl uptight. Jag garanterar att båda varianterna funkar på hufvudstadens advokatbyråer.
#6 Raderad säger
2011-05-11 09:25 - Anmäl

Jag förstår visserligen önskemålen om en dubbel manschett, men att helt avfärda skjortan på grund av valet av en enkel manschett tycker jag är synd.

Jag ser skjortan med en mörkblå bomullskavaj, rostbrun tunt virkad ullslips, ljusa smalt skurna bomullsbyxor, ett mörkbrunt flätat läderskärp och mockasiner av mörkbrun mocka. Kanske inte business för alla, men gott och väl sommarbusiness i min värld.

Bra val Manolo.
#7 Raderad säger
2011-05-11 11:39 - Anmäl

Dubbel eller enkel manschett kan kvitta på denna skjorta, det jag går igång på (och det med råge) är kantstickningen (kantsömnaden?) på en millimeter. Det är lyx för mig.

Så en fråga till andra, mer kunniga läsare - finns det andra skjortmakare som har kantstickning på 1 mm i det mer reguljära sortimentet?
#8 Halmstad säger
2011-05-11 11:43 - Anmäl

Vill man göra framgångsrika affärer får man ha så bra fingertoppskänsla för olika företagskulturer att man ANPASSAR nivån efter sammanhanget. Dessutom är det inte alla som kan bära upp dubbelvikt med manschettknappar på ett sätt som ser naturligt och inte brackigt ut. Har svårt att föreställa mig situationen där enkel manschett blir helfel, däremot många lägen där manschettknapp blir det. Även i businessammanhang (hur nu det exakt skall definieras...)
#9 Raderad säger
2011-05-11 12:26 - Anmäl

Det bästa Halmstad skrivit ngnsin.

9 av 10ggr väljer jag enkel manschett, även om jag skall på ett möte med VD:ar från miljardföretag.

Skjortan skall jag ha, frågan nu är bara vad den kommer kosta och var jag köper den!
#10 Raderad säger
2011-05-11 13:21 - Anmäl

Jag tycker enkel manschett är rätt väg att gå. Vad jag anser man hade kunnat göra är att placera ett hål mellan knapparna som ger möjlighet att bära manschettknapp också. Hålet blir osynligt när de vanliga knapparna används och stör således inte. Att be en ändringsskräddare skapa ett sådant hål kostar inte många kronor och är något jag har på merparten av mina skjortor. En dubbel manschett har också sin charm men är väldigt begränsad om man skulle vilja kunna bära skjortan under en tröja eller utan kavaj.
#11 Raderad säger
2011-05-11 13:51 - Anmäl

#10 Detta finns redan på de flesta etonskjortor, och jag anar nästan att det redan är det på denna skjorta också. "Bonnigt" enligt mig, ska man bära manschettknappar så gör det fullt ut med en dubbelvikt manschett.
#12 DT säger
2011-05-11 13:59 - Anmäl

Jag kör själv 50-50 mellan enkel och fransk manschett på jobbet, just för att min fördelning av skjortor ser ut ungefär så. Dock så är det i mina ögon ingen tvekan om vilken som är mest business. Allt handlar om vilka singaler man vill sända och i affärssammanhang är det oftare "proffesionell" snarare är "framgångsrik". Alltså skulle jag säga att enkel är mer business än fransk.
#13 Raderad säger
2011-05-11 15:48 - Anmäl

#11 Svärmorsdrömmen - Tycker du på allvar att det här är bonnigt...Tycker det är högst sofistikerat men det kanske bara är jag?

http://patekwatch.blogspot.com/2011/05/patek-philippe-ad-reference-5205g.html

Jag anser inte att det är fel med dubbel manschett men bara att det kan vara schyst att ha möjligheten att bära manschettknapp även på de enkla manschetter man har...
#14 Raderad säger
2011-05-11 18:02 - Anmäl

Allvarligt, ja. I synnerhet på just den här och etons vanliga manschett, den på din bild var svår att avgöra, men det var också en betydligt snyggare manschett.

Men det är väl bra att möjligheten finns då smaken bevisligen är som baken. :)
#15 Raderad säger
2011-05-11 19:05 - Anmäl

Först måste man nog definiera vad som menas med business. I min värld handlar det om en skjorta som ska bäras till kostym eller kavaj i jobbsammanhang.

Hur någon kan föredra enkel manschett framför dubbel, givet ovan, är för mig en gåta. Detta framförallt i ett forum där folk anser sig ha stil. Det är nog endast i Sverige eller Norden där utfallet skulle kunna bli så här. Gå exempelvis runt bland "business" klädda män i city i London så kommer ni inte att se många enkla manschetter sticka ut under kavajärmen.

Givetvis handlar det om tycke och smak, men för min del innebär det att denna skjortan går bort..
#16 Raderad säger
2011-05-11 19:14 - Anmäl

re13

Mannen på länkade bilden (Patek) har en skjorta med dubbelmanschett och manschettknappar, ingen halvmesyr alltså.

Det är en grymt bra bild, som framförallt visar varför dubbel manschett är vida överlägsen enkel... =)
#17 Raderad säger
2011-05-11 19:22 - Anmäl

#15 Jag håller med. På min arbetsplats har majoriteten dubbla manschetter. Dessa är klassiskt eleganta och ger en perfekt touch till en stilmedveten businessklädsel. Vidare ger de valmöjligheter. Man måste inte ha överdådiga manschettknappar, utan de kan vara diskreta och kanske matcha någon annan detalj i klädseln och skapar känslan av att allt hänger ihop.

Enkla manschetter känns som att man inte riktigt bryr sig eller orkar.
#18 Raderad säger
2011-05-11 19:46 - Anmäl

#16 Mr Andre- Måste nog göra dig besviken men det är inte en dubbel manschett i annonsen från Patek...Han har mycket riktigt en manschettknapp men det är fortfarande en enkel manschett. Som du ser är det inget dubbelvikt tyg utan snarare den detalj jag var inne på som ger bäraren möjlighet att använda manschettknappar pga ett hål mellan knapparna i manschetten.

#15 Möjligtvis är det Dubbel manschett som regerar i London men i Milano är det långt ifrån en självklarhet i business..
#19 Raderad säger
2011-05-11 20:08 - Anmäl

re18 Whedda

Det går inte att 100% se på den bilden men jag är tämligen övertygad om att det är en dubbel manschett. Kanten längst ut ser rundad ut (som den är vikt), dessutom är manschetten så tjock att den bör vara dubbel. När jag förstorar upp bilden kan jag inte heller se något som tyder på en vanlig knapp eller hål.

I övrigt så måste nog Patek anses förmedla extremt högt kulturellt kapital. Att de skulle ha en modell med en enkel manschett, som sticker in manschettknappar, ser jag som helt uteslutet.... =)
#20 Raderad säger
2011-05-11 22:17 - Anmäl

Enkel manchett är i mitt tycke ett uttryck för en betydligt mer "understated" elegans än dubbel så länge som skjortan är bra och klädseln i övrigt är klockren. Till många kavajer och kostymer tycker jag det rent av förstör med dubbel.

Dessutom finns det en praktisk detalj som gör att jag ofta väljer enkel manchett på jobbet: Jag, precis som många andra, har ett jobb som innefattar mycket tid vid datorn. Jag tycker det är oerhört irriterande med manchettknappar då man försöker använda tangentbordet. Oftast brukar jag ta av mig knapparna om jag har dem, men då är det lätt hänt att man glömmer dem när man ska iväg till ett möte och så känner man sig som ett fån när man ska hålla en presentation med skjortärmarna fladdrande.
#21 Raderad säger
2011-05-11 23:08 - Anmäl

#19 - Jag menar bara att om det hade varit en dubbel manschett hade du tydligt sett de fyra tygstyckena då dessa är dubbelvikta. Det finns inget som antyder detta. Oavsett vilket så var detta endast ett sätt att illustrera att kombinationen manschettknapp och enkel manschett inte alls måste vara "bonnig".

Angående Patek så anser jag att märket förmedlar mer understated elegance som JensBob var inne på. Att dessa manschettlösningar skulle kulturellt sett skulle ha lägre status känns ganska tvivelaktigt.
Man måste inte vara Gordon Gekko för att ha stil och att hänvisa dubbel manschett som det enda "korrekta" till business känns lite stilregelsfascist :) Har dessa personer aldrig bruna skor efter 18 heller?
#22 Raderad säger
2011-05-11 23:25 - Anmäl

Manschetten på Patek-bilden är ju en enkel manschett för lösa knappar, inget annat. En dubbel manschett kan ju knappast vara rundad framtill om man tänker efter lite.

Det är alltså heller ingen knapp-manschett med extra hål i, det ser alltid lite för tight ut, och är lite för cheapy för att platsa i en Patek-annons. Enkel manschett med lös knapp är den mest formella manchetten och kan exempelvis användas till frack.

En del finsmakare kör det även till kostymen, kanske för att kunna ha en snyggt rundad manschett med några classy lösa knappar.
#23 Halmstad säger
2011-05-12 00:38 - Anmäl

Jag gjorde en google-bildsökning på "wallenberg". Hittade inte en enda bild där Marcus eller Jacob Wallenberg hade manschettknappar. Men de kanske var fritidsklädda...
#24 Raderad säger
2011-05-12 00:56 - Anmäl

Dock är väl inte Wallenbergerna de man håller främst i näringslivet när det gäller stil och elegans...

Nej, men allvarligt, många advokater av idag bär ju inte ens slips i alla sammanhang, och än mindre skjortor med dubbel manschett, så nog kan en enkel vara väl så elegant. Allt beror ju på vad man sätter till, och framförallt, vad man känner sig hemma i. Man ska ju se välklädd och inte utklädd ut.
#25 Halmstad säger
2011-05-12 08:46 - Anmäl

#24

Diskussionen är vad som funkar i "business", och inte vad som gör en stilikon i näringslivet. "Business" (som stil) är funktionstyrd och i en affärsrelation är INTE klädseln i centrum. Jag tror wallenbergarna (och de flesta tänkande människor) klär sig efter det.
#26 Raderad säger
2011-05-12 10:18 - Anmäl

Enkel manschett har en mer funktionell känsla medan dubbel manschett känns mer elegant. I gängse business-sammanhang i Sverige, t ex på kontor, passar funktion bättre än elegans. Dock finns det vissa business-sammanhang, t ex mer eleganta advokatbyråer och i finansbranschen, där det ska vara just elegant snarare än funktionellt.
#27 DT säger
2011-05-12 11:12 - Anmäl

Affärskostymen är i grunden en uniform, inte en arena för utsmyckning eller statusmarkör. Man ska signalera att man är profesionell och dedikerad. Ingen vill göra business med en dandy som är mer intresserad av att framhäva sig själv än att riskera att få smuts på skorna. Brukar ta några år innan de nybakade juristspolingarna och ekonomstudenterna inser det. Därför är stormönstrade bröstnäsdukar, kulörta manshettknappar och matchade strumpor främst ett fenomen i åldern runt 26-30. Mer erfarna affärsmän klär sig neutralt och utan att låta detaljerna ta över. Man har helt enkelt lärt sig med åren, det handlar inte uteslutande om att äldre kollegor saknar stil vilket man trodde när man var 27 och fortfarande experimenterade.

Dessutom spelar nog jante in på ett litet hörn, manschettknappar kan signalera att man tror man är något vilket är ajjabajja.
#28 Raderad säger
2011-05-12 12:56 - Anmäl

re 21 & 22

Det kan mycket väl vara så som Peder H säger att det är enkel manschett med lösa knappar. Däremot är det inget som säger att en dubbel manschett måste vara fyrkantig. De kan vara avrundade också. Man ser helt enkelt inte på bilden till 100% vad det är.

I övrigt Whedda menar vi kanske samma sak men utrycker det olika. När jag skriver kulturellt kapital menar jag Bourdieu och hans tankar. Då kopplat till varumärkesbyggande. Det är en hel teori men man kan se det som "old money vs new money".

Vad kommer Svenne-Banan som vinner 50Mkr på lotto köpa för klocka? Omega, Rolex, Breitling? Eller Patek, Jaeger? I de flesta fall har Svenne-Banan aldrig hört talas om Patek. Han köper en vräkig överdimensionerad Breitling som ser "cool"ut på krogen. Patek är alltså mer "old money", vilket man ju då kan kalla understated elegance.

Gordon Gecco-karaktären är en fjant i mina ögon (parantes). Har aldrig förstått varför folk avgudar en kriminell människa.

Det hela beror på vilken manshettknapp du väljer. Men får att koppla in ovanstående utläggning om klockor till manschettknappar så skulle jag säga att manschetten signalerar mer old money, högre kulturellt kapital (enligt Bourdieus sätt att se på det). Jag är ganska säker på att du procentuellt kommer att hitta betydligt mer dubbla manschetter som täcker Patek klockor jämfört med exempelvis Breitling..

Men visst, det finns inget rätt eller fel. Jag äger ingen Patek (tyvärr), mina skjortor är ca 50/50 enkel/dubbel manschett. Dock har business-skjortorna i större utsträckning dubbel. Mina skor är relationen 3-1 med fördel för de bruna (av olika nyanser) gentemot svart.. =)
#29 Raderad säger
2011-05-12 13:57 - Anmäl

#28 Ja, du kan ju försöka vika en dubbel manschett så den blir rundad i framkant...

Att kanten in mot ärmen kan vara rundad på en dubbel manschett är förstås en annan sak. Jag kan väl hålla med dig om "old money" resonemanget dock. Med tillägget att en enkel manschett för lösa knappar kanske är just så "old money" en manschett kan vara...
#30 Raderad säger
2011-05-12 17:07 - Anmäl

#27 Det var en jävligt bra replik!

Jag tror tyvärr att du har en poäng, att Jante-lagen blandar sig in och på något sätt signalerar att för utstuderad klädsel tyder på att man har för mycket tid att tänka klädsel och för lite tid att arbeta. Det hindrar dock inte mig ifrån att alltid bära dubbelmanschett till kostym, för mig är det en självklarhet medan jag väljer bort andra extravaganser såsom allt för kulörta näsdukar och strumpor, men sen är jag ju 31 också, kanske växlar över till enkel manschett om nått år...
#31 Raderad säger
2011-05-12 21:03 - Anmäl

# 27 Jag, men jag tror Jantelagen har en större del. Dessutom orkar inte "mer erfarna affärsmän" bry sig. De har inte så mycket livslust kvar. Att vilja klä sig elegant är i mina ögon ett tecken på just livslust.
#32 Raderad säger
2011-05-12 21:14 - Anmäl

Som sagt, jag tycker det kan vara minst lika elegant med enkel manchett och för mig är det alltid ett medvetet val att ta på mig en sådan skjorta framför en med dubbel. Eftersom jag jobbar i en bransch där t-shirt, jeans och tofflor för många tycks vara en acceptabel arbetsklädsel så är det omöjligt för mig att inte uppfattas som väldigt välklädd, även om jag väljer något casual som chinos, oxfordskjorta och en blazer så har det absolut inget att göra med att inte vilja se "uppklädd" ut. Det är helt enkelt snyggare med enkelmanchett ibland, även till kostym.
#33 Raderad säger
2011-11-09 23:12 - Anmäl

singel el double cuff är en ren smak sak
#34 Raderad säger
2011-11-09 23:12 - Anmäl

singel el double cuff är en ren smak sak
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.