Manolo logotype

Val av tyg

Val av tyg
Eton for Manolo: Randigt, rutigt eller enfärgat. Det var många av er läsare som hade åsikter om skjorttygets färg och mönster. Efter viss beslutångest föll vårt val av tyg till slut på ett twilltyg med dubbeltvinnade garner från Testas premiumlinje Atelier Romentino i ett diskret ljusblått pepitarutigt mönster.

I regel skapar Eton i samarbete med spinnerier, väverier och finisheringsanläggningar i Frankrike, Italien samt Schweiz själva sina tyger.  För detta projekt tvingade dock tidsbegränsningen oss att välja ett färdigt tyg från Atelier Romentino. Nu är detta inte vilket tyg som helst, utan ett lyxigt tyg vävt i twill av 170/2 garn.  

Twillväven ger tillsammans med de långfibriga garnerna tyget en närmast sidenlik känsla med framträdande lyster, elegant fall och samtidigt hög hållfasthet. Just den här väven är vad vi kallar för en "fluid twill" där garnerna är något lösare sammansatta för att stärka tygets andnings- och rörelseförmåga. Med så här fina garner riskerar tyget i tätare väv att upplevas som väldigt kompakt, berättar Gianluca Sala, chefsdesigner på Testa.  

Finns det några utmaningar i att skapa denna typ av tyg?

När vi började med Atelier Romentino för 11 år sedan var det i princip helt otänkbart att göra så här fina kvalitéer. Men förbättrade spinn- och vävtekniker har gjort att vi idag ser tyger med ett garnnummer över 200 (NE).  Ett tag var det lite kapplöpning mellan väverierna om att skapa tyger med ett så högt garnnummer som möjligt. Nu är detta långt ifrån det enda tecknet på tygets kvalité utan det avgörs minst lika mycket av hur garnet är spunnet, bindningen, konstruktion(ends och picks) och finisheringen.  Svårigheten generellt med den här typen av långfibriga tunna garner är att det krävs längre tid att väva ett tyg i  vävmaskinen. För just detta tyg kan man maximalt väva cirka 80 meter per dag, avslutar Gianluca Sala.   

   

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Eton

#1 Raderad säger
2011-05-03 10:46 - Anmäl

Ett riktigt bra val av tyg. Gjorde mig ännu mer övertygad om att jag skall köpa skjortan.

Nu kan det egentligen bara falla på två saker. Passform och Krage.

Passformen går ju iofs att laborera lite som man vill med. Men kragen blir svårare. Har ni bestämt vilken typ av krage som skjortan kommer att ha?

(Hoppas på en full spread)
#2 Raderad säger
2011-05-03 11:01 - Anmäl

Härligt tyg :) 2x170 inte illa :) Kanske något som kunde få ingå i Etons std sortiment?
#3 Raderad säger
2011-05-03 15:09 - Anmäl

Det här är galet spännande! Verkligen en bra serie! Fint tyg, intressant att läsa att det har skett en stor utveckling i tyg tillverkning för det är vad jag själv upplever också, tyger blir bättre och bättre! (Samtidigt görs förvisso mer och mer skräp så det kanske tar ut varandra) ?
#4 Raderad säger
2011-05-03 15:22 - Anmäl

Väldigt snyggt tyg! Jag vill också ha skjortan, strunt samma vilken krage det blir ;-))
#5 Mancini säger
2011-05-03 18:44 - Anmäl

Kul att ni gillar tyget! Nu är jag kanske lite partisk, men är verkligen en helt fantastisk kvalité. Känns nästan som siden. Angående kragen, kommer det självklart avslöjas framöver, håll ut lite till..
#6 Raderad säger
2011-05-03 21:28 - Anmäl

Svårt att hålla ut....
#7 Raderad säger
2011-05-04 00:19 - Anmäl

" I regel skapar Eton i samarbete med spinnerier, väverier och finisheringsanläggningar i Frankrike, Italien samt Schweiz själva sina tyger. För detta projekt tvingade dock tidsbegränsningen oss att välja ett färdigt tyg från Atelier Romentino."

Betyder detta att tyget skrynklar(som naturlig bomull ska göra), och att tyget inte har badat i formaldehyd? Annars brukar ju ETON framhålla att deras skjortor är skrynkelfira.
#8 Raderad säger
2011-05-04 09:11 - Anmäl

Kan man gissa vad denna skjorta kommer kosta?
Min senaste Eton kostade 1300 kr.

Kommer denna kräva ett mycket högre pris tro?
#9 Raderad säger
2011-05-04 09:12 - Anmäl

Ett väldigt trevligt val av tyg. Det blir spännande att se valet/utformningen av krage och snitt.

Vet ni om skjortan prismässigt kommer att ligga i nivå med Etons övriga sortiment, eller blir den snäppet dyrare?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.