Manolo logotype

Sommarens svarta

Sommarens svarta
Sommaren närmar sig med bröllop- och studentfirande där tillfällena att plocka fram de lite elegantare läderskorna blir allt fler. För er som behöver investera i ett par har Manolo valt ut ett antal stilfulla alternativ.

Nu förknippas sommaren knappast med svarta snörskor, men för tillställningarna med formellare klädkod är de närmast oundvikliga. Varje skogarderob bör innehålla minst ett par. Det allra säkraste valet är en helt slät oxford i sluten snörning och utan brogue-mönster eller ett par wholecuts, som är sydda i ett enda stycke. Ett par wingtips eller cap toes passar kanske framförallt den som är i behov av svarta läderskor även på kontoret. Nedan följer några exempel.

Wholecut, Alfred Sargent (Leffot)

Carmina

Tewkesbury är en ny modell för säsongen hos Church's.

Crockett & Jones Weymouth

Corthay (Leffot)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: alfred-sargent Church’s Corthay Crockett-&-Jones Carmina
#1 Raderad säger
2011-05-02 19:04 - Anmäl

Dör en smula när jag ser Carminas Punched Captoe. Finns det någon annan webshop än The Armoury Store som säljer dem? Hur långt måste man resa för att prova ett par?
#2 Halmstad säger
2011-05-02 21:43 - Anmäl

Ibland kan jag sakna det ljusa och pastellfärgade 80-talet. Knappast att det var obligatoriskt att klä sig som en begravningsentreprenör på ett sommarbröllop. Eller så har jag dåligt minne.

Fantastiska skor annars.
#3 Raderad säger
2011-05-02 22:18 - Anmäl

Hej, vill först och främst tacka för en otroligt bra sida, alla artiklar är mycket inspirerande. Jag har en fråga angående "finskor" i samband med studenten. Jag har införskaffat mig en kostym i mycket mörkblå färg, den ser nästan svart ut men jämför man med en svart kostym så ser man att det finns en viss skillnad. Min fråga är vad för skor man kan ha till denna kostym, jag köper helst ett par som inte kommer ruttna i garderoben tills jag är trettio. Något jag själv skulle kunna ha på mig till vardags är tex ett par mörkbruna brouges, men är osäker huruvida ett sånt par passar till min kostym, vad tror ni? tacksam för alla svar!! :)
#4 Halmstad säger
2011-05-02 23:45 - Anmäl

#3

Svarta är enda rätta till mörkblått och formell tillställning. Funkar till en hel del andra tillfällen också, så de behöver inte stå i hyllan och damma i flera år. Oxblod kan funka till mörkblått, men det är en chansning. Jag skulle inte ha något brunt till mörkblått. Kanske manchester, men då är vi borta från det formella.
#5 Raderad säger
2011-05-03 00:13 - Anmäl

Rena svarta skor är bland det bästa jag vet och ger ofta mer effekt på ett subtilare sätt än de som skriker efter mer.
C&J Weymouth är förstås en läckerbit även om man med fördel kunnat skippa dekorationen på tån, som endast motverkat syftet med en formell sko.

Övriga skor, möjligtvis med undantag från den översta, faller under kategorin det värsta jag vet.
Jag anser att den mest överskattade skomodellen som finns är en svart oxford med brogue. Ändå är det den skomodellen som tilltalar flest gubbar i halvtråkiga svenska företag i var stads nya gräddhylla med sushirestaurang på bottenplan.

Det verkar som om de flesta gubbar med egenuttalad medveten stil råkat förstå att oxforden är den modell "som gäller" i den strikta finansvärlden. Man lär sig snabbt att identifiera den karakteristiska snörningen. Sedan kommer felet de flesta gubbar, inklusive många talanglösa ungdomar, gör. De tror att en "utsmyckad" sko (de använder inte ordet brogue) är "ännu stiligare" än en ren sko. De tror att det är mer arbete att ta fram en brogue än en ren sko, varför de köper den.

Kolla själva, nästa gång ni ser en man i för stor överrock som anser sig vara välklädd. Gärna i en slips med för lös knut. Han har svarta oxfords med brogue!


En annan, och viktigare del av resonemanget är att broguen motverkar oxfordens stilnivå. Brogue härstammar från landsbygden och gör skon mindre formell. Så varför applicerar man den stilen på den striktaste av de alla - oxfords?
Ja, det vet bara en idiot, men det är helt givet att om man gillar att se ut som en klumpig, IQ-befriad, look-at-me-fjant, så bör man använda bruna oxfords med semibrogue, och i andra hand svarta derbys med semibrogue.

Jag har ytterst svårt att se vilken klädsel "informella oxfords" som man kan kalla denna sko, passar till.

En utmaning för Olof kanske?
#6 Raderad säger
2011-05-03 09:06 - Anmäl

#4 Nu är du ute och cyklar igen. Bruna skor till mörblå kostym är ju något av det mest klassiska och stiliga man kan bära. Eller har den nyheten inte nått Halmstad ännu? :)
#7 Raderad säger
2011-05-03 11:06 - Anmäl

#5 Lilienthal: Jag håller med dig om C&J:s wholecut, det motverkar syftet att lägga på medaljong på ett par så smäckra skor. Nu är den lästen lite väl avlång för min smak, men det är märkligt hur få rena wholecuts det finns. Även AS har ju lusat ner sin med medaljong. Nåja.

Carminas quarter brogue är i mitt tycke en väldigt god tradeoff mellan formalitet och användbarhet. En svart oxford med full brogue blir en konstig middle ground mellan formell och lantlig, och har egentligen ingen direkt funktion. Desto bättre med en quarter brogue eller punched captoe. Har själv ett par, dock med derbysnörning, som är tillräckligt snygga för att gå med kostym men tillräckligt relaxade för att vara vardagssnygga till chinos eller jeans.

Precis som #1 undrar jag var man kan prova Carmina.
#8 DT säger
2011-05-03 12:01 - Anmäl

Ju ängsligare man är för att göra fel, desto mer håller man sig till färdiga regler och slipper då själv stå till svars för sina klädval. Regler kan vem som helst lära sig så därför har dom i princip inget med stil att göra. Dock är det enkelt att framhäva sig själv som väldigt stilsäker genom att rabbla regler och anmärka när andra frångått dem, man har ju per definition "rätt" i frågan och kan inte bli emotsagd utan att den andre riskerar att bli totalt förlöjligad. Alltså, kör med brogues på oxfordskon eller wholecuten om man tycker det är snyggt, eller gå ständigt klädd i släta svarta oxfords om du är rädd för att göra "fel" och bli kallad för klumpig, IQ-befriad, look-at-me-fjant.

Och som direkt replik till #5, man applicerar brogues på en i grunden formell skomodell för att göra den mindre formell. Simple as that.
#9 Raderad säger
2011-05-03 17:15 - Anmäl

+1 för ovanstående inlägg. Blir trött på alla dessa "pojkgrevar" som utger sig för att stå för den enda sanna stilen och inte drar sig för att förlöjliga andra. Att vara stilpolis är stillöst!
#10 Raderad säger
2011-05-03 21:32 - Anmäl

#8, 9
Jag tvivlar på er slutledningsförmåga. Poängen med mitt inlägg är att en svart oxford med brogue är en ful skomodell och att jag har svårt att se till vilken utstyrsel denna sko skulle vara passande, vilket t.ex. framgår av min sista fråga. Regler skiter jag fullständigt i men vissa skomodeller är i grunden ämnade att se ut på ett visst sätt för att uppnå maximal perfektion.

#8, om du gillar brogue för att det gör formella skor mindre formella, tycker du inte i så fall att det vore fördelaktigt att köpa en mindre formell sko från början?

Sedan är det endast fantasilösa låtsaspoeter som formar meningar likt den du avslutade ditt inlägg med.
#11 Raderad säger
2011-05-03 21:33 - Anmäl

Min sista kommentar avsåg #9:s inlägg.
#12 Raderad säger
2011-05-03 22:51 - Anmäl

Lilienthal- Förstår jag rätt, att du tycker att oxfords och broguemönster öht inte hör ihop? Jag själv väljer alltid en oxford med broguemönster eller i mocka över t.ex derbies eller loafer, helt enkelt för att jag tycker att oxfords överlägsna rent estetiskt.

För övrigt, ang. Weymouth och wholecuts i allmänhet, tycker jag att de behöver någon form av utsmyckning. Utan det påminner de om något blint och slemmigt som bor i grottor:)
#13 Raderad säger
2011-05-04 09:25 - Anmäl

#3

Hade jag blivit bjuden på studentskiva med dress code "kavaj", hade jag tagit ett glädjeskutt eftersom jag då hade kunnat ha ett par mörkt oxblodsfärgade eller mörkbruna skor till den mörkblå kostymen utan att få stilpolisen på mig. Svarta skor är sååå tråkiga.

Frågan är bara vad det är för klädsel som gäller vid tillfället.

Carmina kan man prova i Paris, på den där stora gatan som går mellan Louvren och operan, för de som undrar. Jag känner inte till något närmre, tyvärr. Jag föll också för skorna på bilden ovan - precis lagom utsmyckade.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.