Manolo logotype

Att visa anklarna

Att visa anklarna
Bara anklar i ett par kostymskorna kan väcka starka känslor. Motbjudande naket tycker vissa, medan andra gillar frihetskänslan. Manolo har i dagens artikel tittat närmare på fenomenet.

Efter Thom Brownes intåg i modevärlden är det inte bara ofodrade mockasiner och loafers som är föremål för bara anklar. Den till synes strumplösa stilen till korta och smala byxben samt ett par grova snörskor har blivit Brownes signum.  Men att Browne och många med honom skippat strumporna är en sanning med modifikation. I de allra flesta fall rör det som om strumpor utan skaft som slutar precis vid skornas avslut. 

Nu är detta långt ifrån ett helt nytt fenomen påhittat av en excentrisk designers från tomma intet.  På äldre bilder från i synnerhet amerikanska östkusten under 50- och 60-talet syns de bara anklarna frekvent. Företrädelsevis till lättare seglarskor och mockasiner, men även mer klädda läderskor.  Det kanske främsta tipset för den som vill anamma stilen är att börja med en lättare skor som en mjukare mockaloafers framför att gå direkt på grovsulade wingtips. Kombinera gärna med ett par smalt skurna bomullsbyxor eller modell i tunnare ullkvalité för en elegantare känsla.

      

Strumplös styling a lá Thom Browne (Foto: The Sartorialist).

Gant by Michael Bastian.

Princeton-studenter från fotoboken Take Ivy.

Falke Invisble Step Socks (Asos)

J.Lindeberg.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Falke Gant J.Lindeberg thom-browne
#1 Raderad säger
2011-03-29 15:06 - Anmäl

Att visa anklarna i kostym (om man tänker sig att den skall bäras på t.ex. kontoret) känns direkt tveksamt. Annars är det en skön sommarlook som andas såväl Ivy Leauge som Ligurien.
Men att bära strumpor som sticker upp lite ovanför skokanten (som på Sartorialist-bilden ovan) blir ju helt fel. Det man är ute efter är ju illusionen av att inte ha strumpor i skorna. Falke Invisible kan jag varmt rekommendera!
#2 Raderad säger
2011-03-29 16:29 - Anmäl

Jag hade bara fötter i vita lofers, ljus kavaj med uppvikta armar och pastell färgad T-shirt eller piké i början på 80-talet när Maimi Vice var på tapeten första gången (så gammal är jag och läser ändå modebloggar). Sen dess känns det så fel att ha bara anklar till kostym eller uppdragna armar på kavajen. Kan dock fungera för en avslappnad look med linnebyxa eller jeans med rätt typ av kavaj till och lätta skor.
#3 Halmstad säger
2011-03-29 18:18 - Anmäl

Don Johnson-stilen (jag äger Miami Vice-box'en med alla avsnitt - med inte som klädinspiration) är väl inte mer fel än något nutida ansträngt postmodernt stilexperiment. Och Don Johnsons kollega Rick Tubbs var ju mycket mera klassiskt svidad, hur svidad man nu kan vara i ett tropiskt klimat.
#4 Raderad säger
2011-03-29 18:24 - Anmäl

Någon som har en hum om vad det är för svid på första bilden? Eller kan tipsa om liknande? Skulle uppskattas :)
#5 Raderad säger
2011-03-29 19:18 - Anmäl

Snyggt även om jag inte skulle vara strumlös till kostym.

Kan någon förklara för mig varför modellen i stenströmsreklamen här intill ser ut som en krigsförbrytare?
#6 Raderad säger
2011-03-29 21:23 - Anmäl

Ja, det kanske är snyggt men maken till opraktiskt. Jag hade varit tvungen att slänga skorna efter en timme. Men det är ju stekit att ha ett par 3000kr-skor i en dag och sen kasta dem och stek=stil?
#7 Raderad säger
2011-03-29 22:31 - Anmäl

Anklarna är en känslig del av kroppen. Oavsett egen preferens måste man respektera att andra kanske inte gillar synen. Det gäller å andra sidan också för många strumpor.

www.worndaily.blogspot.com
#8 Raderad säger
2011-03-29 23:23 - Anmäl

Hel rätt tycker jag om man gör det som på översta bilden, bomulls kostym och monk straps.
Loafers tycker jag bärs med fördel utan strumpor.
#9 Raderad säger
2011-03-29 23:23 - Anmäl

Hel rätt tycker jag om man gör det som på översta bilden, bomulls kostym och monk straps.
Loafers tycker jag bärs med fördel utan strumpor.
#10 Raderad säger
2011-03-30 02:13 - Anmäl

#6 Kaskar - Varför slänga skorna? Håller med om att skorna mår bättre om man bär strumpor i dem men så länge man stoppar i ett par kvalitativa skoblock när dagen är slut så är det nog inte så farligt...
#11 Raderad säger
2011-03-30 02:13 - Anmäl

#6 Kaskar - Varför slänga skorna? Håller med om att skorna mår bättre om man bär strumpor i dem men så länge man stoppar i ett par kvalitativa skoblock när dagen är slut så är det nog inte så farligt...
#12 Raderad säger
2011-03-30 17:18 - Anmäl

Läderskor utan strumpor är ju en rätt kass idé om man inte bara ska springa ner på stranden eller nått. Jag tycker strumplöst fungerar när man är ledig, men om man jobbar i en miljö som kräver kostym blir det ju direkt en major-turn off.
#13 Halmstad säger
2011-03-31 12:07 - Anmäl

Man måste åtminstone ha ankelsockor i vanliga skor. Hud direkt mot skons innefoder är varken bra för skon, foten eller hygienen. Jämför med att lukta i skon efter en dag med och en dag utan sockor. Hud mot skinn skapar en massa svett.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.