Manolo logotype

Klocktrend - Gummi

Klocktrend - Gummi
Efter att ha kikat på klocktrenderna gällande format går vi nu vidare med material. Ett som verkligen är i ropet och har varit så de senaste säsongerna är gummi. Liksom för skosulor fnyser många purister åt blotta tanken av gummi, medan andra varmt uppskattar både komforten, kontrasten och stöddigheten i materialet.

Många förknippar gummi till klockor med de tjocka, styva, svarta och plastiga banden som satt på många sport- och dykklockor under 80- till 90-talet, inte minst på märken som Seiko och Citizen. Lyckligtvis har det hänt mycket sedan dess. Med mjuka och smidiga band i naturgummi eller silikon har gummit inte bara hittat från sport- till kostymsegmentet utan även från bandet till både boettens yttre och inre. Nedan följer några utmärkande exempel.

Det riktiga genombrottet för gummibandet som stöddig detalj på klockor i även det lite mer dressade segmentet kan tillskrivas Carlo Crocco, mannen som 1980 på Baselmässan med sitt nya märke Hublot visade upp en världsnyhet; en seglingsinspirerad guldklocka med tunt gummiarmband (världens första naturgummiarmband, som tog tre år att ta fram). Något som bland annat vår egen kung med andra diskreta lyxlirare uppskattade och som senare inspirerade en annan italofavorit, Bulgari, att släppa lyxiga klockor på gummiband. Intresset för märket exploderade 2005 i och med lanseringen av Big Band, det sena 00-talets "it-klocka". En intressant variant av det klassiska gummibandet finns i den tokroliga Tutti Frutti-linjen, där man i enlighet med märkets "fusion"-filosofi av att blanda material kombinerat krokodilskinn med gummi i bandet.

Att gummi som material på allvar accepterats av klockbranschen bevisas tydligt genom vilken plats det har tagit bland branschens ärorika hus. Det var många monoklar som föll till marken när Napoleons, Marie Antoinettes och Louis XVIs favoritmärke Breguet presenterade sin sportiga modell Marine med ett snyggt våfflat gummiarmband eller när Jaeger-LeCoultres åttioåriga klassiker Reverso i Squadrautförande kom med en gummilänk. När Vacheron Constantin, världens äldsta manufaktur förra året släppte den hyllade och nyskapande byggsatsklockan Quai de l'Ile med ett gummiband som tillval var det bekräftat; gummi har tagit sig in i klockvärldens finrum för att stanna.

Jaeger-LeCoultre Reverso

Även i premiumsegmentet har gummi börjat nästla sig in – i Omegas Constellationlinje kom det förra året gummiband för både herrar och damer, som på den läckra och lagom sportigt golfstukade Double Eagle-kronografen som även finns att tillgå i en variant där det svarta gummibandet kontrasterar mot Omegas egna "orange" guldlegering.

Vacheron Constantin Quai de l'Ile

Omegas Constellation Double Eagle

Hittills har vi enbart visat hur gummit används i band – men i klockbranschen sjuder påhittigheten gällande hur man ska tillämpa materialet. Ett vågat exempel kommer ur IWC:s Aquatimer-linje, där en specialvariant av kronografen är nattsvart. Det är lätt att tro att detta är ännu en klocka som fått en PVD- eller DLC-behandling, men det har handlar i själva verket om något helt unikt; boetten i stål har genom en unik process belagts med ett tunt lager vulkat gummi, som ger den en minst sagt annorlunda haptik. Utgåvan kallas Galapagos, och en del av försäljningen går till Charles Darwin Foundation som arbetar just med att skydda ögruppens unika växt- och djurliv

IWC Aquatimer Galapagos.

Glashütte Original visar med sin modell Sport Evolution Impact på ett helt annat sätt att använda gummi.Det fina verket, som kan ses genom glasbaksidan, är upphängt fritt i fyra gummikuddar. Detta gör att hårda stötar, dämpas med upp till 60 procent. Ett populärt sätt att demonstrera detta från märket är att under visningar effektfullt dänga klockan hårt i bord och väggar, något som kan ge även härdade skribenter skrämselhicka...

Glashütte Original Sport Evolution Impact.

En annan funktionell användning av gummi i klockor visade TAG Heuer upp på förra Baselmässan. Den uppdaterade varianten av märkets dykmodell Aquaracer (nu med 500m-rating) har fått en vridring där stål och gummi kombinerats, vilket innebär ett spännande utseende och fantastiskt grepp.

Sist ut är en av klockbranschens favoriter och en man som mer eller mindre uteslutande använder sig av gummiband på sina klockor; Richard Mille, som med väl utformade och konstruerade gummiarmband lyckas göra sina stora och höga klockor extremt lättburna och bekväma – ett bevis på att gummit hör hemma även hos de absolut finaste och dyraste märkena.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2011-03-28 16:51 - Anmäl

Vad skönt att även haptiken får vara med när nya klocktrender presenteras. Det är ngt som verkligen saknats tidigare....undrar om jag känner vad klockan är mot armleden?
(Haptik är läran om effekterna av beröring och kroppsrörelser.
Haptisk information underlättar vardagen i många situationer och är ibland direkt nödvändig som en informationskanal där de övriga sinnena inte räcker till. Det kan vara enkla saker som att känna ett halt underlag i en situation där ljuset inte räcker till för att med synen kunna avgöra om det är halt. En vanligt förekommande teknisk lösning som använder sig av haptisk överföring av information är handkontroller utrustade med force feedback eller rumble pak.
Ordet haptik kommer från grekiskans haptomai, att vidröra)
#2 Rozzy säger
2011-03-28 17:02 - Anmäl

Jag har själv en Girard Perregaux Sea Hawk II (GGYC) som har gummiarmband och kan bekräfta att det är behagligt att bära. Känns rätt på en dykarklocka. Jag kan dock tycka att det känns lite fel (enkelt/billigt) på en tjusigare klocka (speciellt den är gjord i en ädel metall) som vissa av ovan exempel, eller t.ex. Ulysse Nardin El Toro; http://www.ulysse-nardin.ch/en/swiss_watch_manufacturer/Collection/Limited_Editions/El_Toro/322-00-3.html

Är det någon som vet hur dessa klockor kommer att åldras med gummi? Jag menar, torkar inte gummit och det blir i princip omöjligt att hitta ett likadant armband om säg 50 år? (stackars alla vintage-puritanister!)

Förresten så var inte Tag Heuer först med gummi i dykringen. Åt minstonde GP var före:
http://www.girard-perregaux.com/collection/collection-details-en.aspx?type=1&id=133

Gummibeläggningen på en exklusiv dykarklocka som IWCn känns vansinnigt. Om man mot förmodan skulle använda den till sitt syfte skulle den nog inte åldras med värdighet, jämfört med ex. en Submariner eller dylikt.
#3 Halmstad säger
2011-03-29 10:05 - Anmäl

Hellre gummi än läder.
#4 Raderad säger
2011-04-04 18:00 - Anmäl

Min erfarenhet från att använda gummiarmband i varmt klimat är att det blir ganska svettigt och läskigt under armbandet. Då föredrar jag nog metallänk, som dessutom är snyggt.

Jag har förresten fått lära mig att gummiarmbandet från början var till för att dykaruret skulle kunna spännas utanpå våtdräkten, men det kanske är en urban legend?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen