Manolo logotype

Jakten på det moderna hantverket

Jakten på det moderna hantverket
Aldrig förr har väl intresset för hantverk varit så stort. Vare sig det rör som Savile Row-sydda kostymer eller Japan-vävd selvedge denim – vi älskar produkter tillverkade i liten skala efter gamla metoder. Frågan är bara varför?

Ofta framställs hantverk som ett kulturhistoriskt projekt. Tillverkare skryter om att ha använt samma produktionsmetoder i 250 år där detaljer skall sys för hand bara för att de så gjorts i alla tider.  Jag har aldrig varit något större fan av ordet tradition. För mig klingar det grönmossiga heltäckningsmattor och inrökta chesterfieldsoffor. Jag börjar tycka att hela den här konservativa herrklubbsvurmen som dominerar många stilbloggar och forum känns grymt tröttsam.  

Ändå skall jag villigt erkänna att jag går igång på svartvita bilder av knapphål eller kavajaxlar som sys för hand.  Jag älskar att det faktum att Biella-väveriet Carlo Barbera likt vin lagrar sin råull i källare för att ge ullen rätta egenskaper innan det spinns till garn eller att skotillverkare som Edward Green och John Lobb skär ut sina skor för hand för att garantera att endast de bästa delarna av läderhuden används. Men för mig speglar det snarare hängivenhet och omtanke till produkten än bevarande av traditioner.

För bra design, oavsett om det rör sig om en skräddarsydd kavaj eller teknisk sportjacka, handlar om att gå steget längre.  Det handlar om att ifrågasätta den utbredda inställningen till tillverkning av kläder som något banalt för att istället få varje liten söm att kännas genomtänkt.

Det kanske tydligaste exemplet på detta var när jag i torsdags stannade till utanför Norton & Sons skyltfönster på Savile Row i London. Fönstret bestod av endast en skyltdocka med en dubbelknäppt kavaj på samt ett par läderstövlar.  Det som slog mig var enkel- och tidlösheten som stod i klar kontrast till många av de andra Savile Row-skräddarnas mer klassiskt skyltade fönster med uppstoppade fåglar, tygrullar och skräddarsaxar.  Känslan var modern, men långt ifrån trendigt. Det var inte en kamp mellan gammalt och nytt utan en tydlig strävan efter perfektion. Där någonstans insåg jag också innebörden av riktigt bra hantverk.

                  

Finamore Napoli

Santoni IWC

Slipstillverkning Drakes London.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Raderad säger
2011-03-27 18:24 - Anmäl

Tradition är fint, dock ska det inte missbrukas, som allt annat.

Anledningen till att många eftersträvar den 'gamla skolan' när det kommer till kläder, tror jag inte är för att det är gammalt, utan för att saker och ting ofta höll mycket bättre kvalitet förr. Det märks extra tydligt i kläd/sko industrin. Gammalt är inte alltid bra, jag hade aldrig velat byta tillbaka till min Nokia 3310 igen. Men gammalt är ofta bra när det kommer till framställning av kläder.
#2 Halmstad säger
2011-03-27 23:57 - Anmäl

Köper man dyrt, måste man antingen ha gott om pengar eller köpa sällan och därmed välja kläder av god kvalitet. Problemet är att måste skaffa sig fackmanskunskaper för att kunna avgöra vad som är god kvalitet och inte. Där ligger en av Manolos många förtjänster.
#3 Egon säger
2011-03-28 08:40 - Anmäl

Se, det är därför jag gillar Manolo så mycket mer än andra "klassiska" bloggar. Manolo strävar inte efter att bevara en massa tjafs som preppy-ideal eller brittiska rävjaktstraditioner. Det är inte heller "heritage"-stilen som är så ironiskt trendigt tidlös på alla mer fashion-orineterade bloggar. Stil utan en fixering vid meningslös tradition eller trender (även om det blir väl italienskt ibland).
#4 Raderad säger
2011-03-28 10:11 - Anmäl

Jag undrar sa flundran, vilka dessa många stilbloggar med herrklubbsvurm det är som känns så grymt tröttsamma?

Bevarandet av traditioner, endast för traditionsbevarandets skull, känns ju helt klart poänglöst. Sen kan jag också hålla med om att intrycket många tillverkare ger med sitt krampaktiga hävdande av si och så många års tillverkningstradition, kan bli lätt tjatigt.

Samtidigt är det ju detta också ett sätt för en tillverkare att påpeka att den så eftersträvansvärda hängivenheten det pratas mycket om, faktiskt levt med tillverkaren i fråga redan långt före det blev en hype att uttryckligen hävda sin kärlek till kvalité.

Mest imponerande tycker jag dock, precis som du säger, är de skräddare och designers som kan kan föra in nya tankar och idéer om snitt och material och på ett snyggt och diskret sätt. Tillverkare som kan övertyga genom less is more, istället för stora ord, slitna mantran och gamla meriter.

Nyskapande teknik byggs oftast med en grund av erfarenhet som förutsättning. Erfarenhet tar en del tid att uppnå, men den tillverkningstradition som låster sig helt vid det gamla, överlever nog idag inte utan ett visst mått av nytänk i verksamheten.

Jag tror avslutningsvis att de kan leva i samexistens, utan att den ena behöver döma ut den andra som varken a whim of fashion, eller stelbent traditionsfanatism.
#5 Raderad säger
2011-03-28 17:35 - Anmäl

Gammal i gemet vet bäst, sen är det inte helt fel med moderna tech-material eller vävtekniker!

Sytt spöar alltid klistrat iaf :)
#6 Raderad säger
2011-03-28 22:35 - Anmäl

#2 Halmstad: Mycket bra uttalande :)

www.samanamel.blogg.se
#7 Raderad säger
2011-03-29 22:22 - Anmäl

Det är kombinationen ny design och traditionella framställningsmetoder som är intressant.

www.worndaily.blogspot.com
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.