Manolo logotype

Tyger för vårkostymen

Tyger för vårkostymen
Spontant förknippar många vår- och sommarkostymer med ljusa linne- eller bomullstyger. Något som på de allra flesta moderna arbetsplatser skulle upplevas som väldigt malplacerat kolonialmode. Men misströsta inte – det går att vara välklädd i kostym utan att behöva svettas ihjäl.

När man pratar om just vår- och sommartyger i ull används ofta merinoull, vars tunna och elastiska fibrer ger tyget låg vikt och samtidigt bra följsamhet. De kanske allra mest omtalade exemplen senaste säsongerna är Loro Pianas Wish och The Wave. Wish är ett rent super 170-tyg med som väger endast 260 gram per kvadratmeter, medan The Wave är en kombination av super 130-ull och siden, vilket enligt Loro Piana själva ger överlägsen formbeständighet.  Zegna har motsvarande tyger i Trofeo- och Millmill-serien. Det skall dock sägas att tunnare fibrer inte nödvändigtvis innebär lägre vikt utan det är minst lika mycket en fråga om vävteknik. En intressant nyhet för säsongen är Scabal Mirage (översta bilden), ett Super 140-tyg, där garnerna dubbeltvinnats och vävts i en luftigare väv vilket ger en vikt på endast 210 gram per kvadratmeter.

Hur stort är då behovet av en kostym i superlätt tyg? Sett till svenskt klimat är det i många fall kanske bättre att investera i ett allroundtyg. För det är också viktigt att komma ihåg att denna typ av supertunna tyger är relativt känsliga och inget som går att nöta i all sin oändlighet. Men för en person som dagligen bär kostym kan en kostym i denna typ av tyg vara effektivt för att öka rotationen i garderoben under sommarmånaderna. 

Ermenegildo Zegna Cool Effect.

Dormeuil Tropical Amadeus

Vitale Barberis Canonico

Ermenegildo Zegna Crossover är en mix av linne, ull och siden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

#1 Halmstad säger
2011-03-23 10:35 - Anmäl

Ett lätt tyg är funktionellt hela året. Jag är sällan så svettig som i december då alla eldar med braskaminer i full effekt och och det strålar värme från alla element. På samma sätt fryser jag aldrig så mycket som i juni när plötsligt alla bestämmer sig för att det är sommar och stänger av värmen även om det bara är 12 grader utomhus. Och som sagt, fintyger är finkostymer och inget man nöter på kontoret. Så fort linne blandar sig i ser det märkligt ut att ha det i smällkalla vintern, dock. Annars är ju Zegna Crossover ovan fantastisk som sommartyg.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.