Manolo logotype

Byxor i off white

Byxor i off white
Vita byxor är praktiskt sett ett idiotprojekt. Det kommer närmast ofrånkomligt att leda till gräs- och rödvinsfläckar från förstörda utekvällar. Kanske är det just den totala avsaknaden av funktion som gör att denna typ av byxor fullständigt osar av finess och sofistikerad elegans.

I södra Europa de vita byxorna ett vanligt inslag till exempelvis en marinblå blazer eller stickad tröja. Och då inte bara under sommarmånaderna utan många märken erbjuder vita byxor i allt från tunna linnekvalitéer till matiga bomullstyger.  På svenska gator är dock de vita byxorna väldigt lätträknade. Det går helt enkelt inte att komma ifrån att i ett regnigt klimat med gator som ständigt tycks täckta med grus- och snöslask är användningstillfällen för vita byxor relativt få. 

Men det går ju heller inte att uteslutande se till det praktiska - rent stilmässigt är vita byxor en given del av vår- och sommargarderoben. Den som verkligen vill ha användning för sina byxor bör undvika optiska vita byxor för att istället titta på modeller i off white. Även om det kan röra sig om små nyansskillnader skiljer sig känslan ganska mycket ifrån varandra. Off white som går mot grått eller beige upplevs helt enkelt som lite mjukare än den skarpa helvita nyansen. Passformsmässigt är en figurnära men samtidigt inte åtsittande modell en bra utgångspunkt. Likaså undvik svarta skor till vita byxor vilket skapar en väl hård kontrast. 

Föredömligt matchat. Foto: The Sartorialist.

Diskret gråvit randiga byxor från Incotex (Mr Porter).

Lite mörkare grå nyans, Boglioli.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Boglioli Incotex
#1 Raderad säger
2011-03-21 12:53 - Anmäl

Jag är mycket nyfiken på Incotex. Aldrig provat, men vill gärna! Kan inte ni som har ett par byxor från incotex skriva lite om vad ni tycker och tänker om dem, främst då hur de är kvalitetsmässigt.
#2 Halmstad säger
2011-03-21 13:07 - Anmäl

Det är stor skillnad på kritvitt och off-white. Kritvitt är knepigt. Off-white är nästan vardagligt.
#3 Raderad säger
2011-03-21 13:09 - Anmäl

Personligen så har jag hellre ett par beige eller vita byxor än ett par off white. Dels för utseendet men också rent praktiskt. Får jag ett par fläckar på mina vita byxor så bleker jag bort dem, det blir inte så bra på de i off white.
#4 Raderad säger
2011-03-21 16:21 - Anmäl

Mina dyraste byxor någonsin var ett par vita linnebyxor inköpta på en semester i Italien för en massa år sedan. Ja - dom var inte så dyra i inköp men tvättkostnaderna... de skulle nämligen kemtvättas och med tanke på den något ömtåliga färgen (understatement of the year). Efter att ha tvättat dem för dyra pengar sisådär en 10 ggr á 150 kr lessnade jag och chansade på att tvätta själv i maskin inställd på handtvätt 30 grader. De krympte givetvis till oigenkännlighet!
Så nästa gång det blir ett par vita byxor ska jag nog förvissa mig om att de tål att tvättas hemma. Men stiligt värre är det med vita byxor!
#5 Raderad säger
2011-03-21 17:52 - Anmäl

Säger detsamma som Oscar, personligen så föredra jag helvita byxor över off white, mycket snyggare. Köpte ett par förra året har dock aldrig hittat ett bra tillfället att använda dem.

www.samanamel.blogg.se
#6 Halmstad säger
2011-03-21 19:44 - Anmäl

# 4

Linne är mycket värmetåligt. Hur kan du få det att krympa? Förr kokade man linne i stora kittlar.

Jag köpte en gång en skjorta i vitt linne. Det var 30 graders tvätt på den enligt spec. Bara att skratta åt. Jag tvättar den alltid i 90 grader.

#5

"Köpte ett par förra året har dock aldrig hittat ett bra tillfället att använda dem."

Precis. :)
#7 Raderad säger
2011-03-21 21:30 - Anmäl

Mycket trevlig. I Tom Fords "A Single Man" ges några riktigt snygga exempel på hur man snyggt kan bära upp byxor i off-white.
#8 Raderad säger
2011-03-21 23:25 - Anmäl

Föredrar också kritvitt. En annan färg jag gillar är "Cream", tycker att denna gör sig särskilt bra i linne.

Håller med Halmstad, låter konstigt med krympande linne. Linne kan möjligtvis krympa lite första gången dettvättas, men det brukar inte krympa lika mycket som bomull. Det är som sagt också väldigt slitstarkt, 2-3 gånger starkare än bomull och, till skillnad från de flesta andra material, är det starkare när det är blött.

Det verkar förövrigt vara väldigt populärt nuförtiden att överdriva tvättråden, köpte ett par manchesterbyxor nyligen som var "Dry Clean Only".

Någon som kan uttala sig om kvaliteten på Bogliolis byxor, finns det olika kvalitetsnivåer eller? Verkar även kunna gå att få tag på till väldigt humana priser, har blivit lite sugen på ett par kritvita i Linne/Bomull som råkade finnas för €50 i min storlek.
#9 Raderad säger
2011-03-22 07:47 - Anmäl

Dennis, brukar själv försöka vara noga med att följa tvättråden, men gränsen gick när jag köpte en (100% bomull) oxfordskjorta med "Dry Clean Only"! För att knyta ann till tråden, kolla in Hermés vårkollektion som är uppbyggd på just temat vitt i olika nyanser: http://www.gq.com/fashion-shows/brief/S2011MEN-HERMESMEN
#10 Raderad säger
2011-03-22 12:39 - Anmäl

Står det dry clean i byxan är det kem som gäller!
Riktigt skönt med gröna mockaskor dock skulle jag vilja ha en modell utan rosett/snören.
#11 Raderad säger
2011-03-23 12:09 - Anmäl

PT01 har en dressad chino i off white för våren. Passformen är bra, påminner om Incotex. Finns på St. James's i Göteborg tillsammans med rosa, ljust blå och röda. Vi har även chinos från Jaggy i samma färg, och även en femficksmodell från samma fabrikat. Meget god passform på dem också.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen