Manolo logotype

Stutterheim Kapellgränd

Stutterheim Kapellgränd
Ett år efter starten tar nu svenska Stutterheim nästa stora steg i och med lanseringen av nya regnrocken, Kapellgränd. En modell som märkets grundare Alexander Stutterheim beskriver som en mer urban och mångsidigare tolkning: - Vår första modell Arholma är hardcore regnskydd. Tanken med Kapellgränd har varit att behålla funktionaliteten, men skapa ett ytterplagg som är mer bärbart även när det inte regnar.

Manolo möter Alexander i märkets relativt nyöppnade showroom och butik på Åsögatan i Stockhom. Han är lite bekymrad över den kalla vintern och avsaknaden av regn. Ingen köper regnrockar när det är tio minus och snö ute. Vädret till trots, det har hänt mycket sedan Manolo först uppmärksammade Stutterheim i april 2010. Från att vara ett hobbyprojekt med försäljning på en råvind satsar Alexander nu helhjärtat på sitt regnprojekt. Nya återförsäljare över hela världen har tagit in regnrockarna och än tycks intresset långt ifrån mättat.

Ett viktigt tillskott är designern Kumi Edström Kawaji, med bakgrund på bland annat japanska Yohji Yamamoto, som sedan drygt ett halvår tillbaka är med och utformar plaggen.

- Vi kom i kontakt genom en agent i New York som föreslog att vi skulle arbeta ihop. Vi kände direkt att vi delade samma filosofi när det kommer till kläder, säger Alexander.

- För mig har det varit väldigt spännande att få jobba med ett så här nischat projekt och verkligen kunna fokusera på ett enda plagg och göra det så klassiskt och kvalitetsmässigt rätt som möjligt. Jag är van att jobba med betydligt mer säsongsbetonade kollektioner, vilket börjar bli lite tröttsamt. Det är ett slöseri att ständigt följa trender och ständigt byta ut hela kollektioner, särskilt om man gjort ett klassiskt plagg, berättar Kumi.

 Hur kom nya modellen Kapellgränd till?

- Jag blev snabbt väldigt fascinerad av Kumis öga för detaljer och snitt. Tanken från början var att skapa en superskräddad och relativt avancerad regnrock, men varken

jag eller Kumi var riktigt nöjda med prototyperna vi fick från fabriken. En dag vaknade jag mitt i natten och insåg att jag tagit mig vatten över huvudet; jag ska inte försöka bli Yamamoto, eller någon annan. Istället skalade vi av rocken till sin absoluta spets för att skapa en robust och funktionell, men samtidigt elegant rock, vilket ligger mer i linje med märkets identitet och uttryck, berättar Alexander.

   

Nytt för säsongen är även Beppe-hatten, en regnhatt som liksom namnet antyder är inspirerad av Beppe Wolgers ikoniska huvudbonad. Kumi träffade Beppes änka och fick där med sig några av hans hattar för inspiration. Första serien av Kapellgränd kommer tillverkas i 250 exemplar och kan tillsammans med Beppe-hatten förbeställas via rain@stutterheim.se. Det finns även möjlighet att prova en prototyp av regnrocken i Stutterheims showroom.

Kapellgränd kostar 2 750 kr medan Beppe-hatten kostar 700 kr. Båda är sydda i vaxad bomullstyg från British Millerain och tillverkas liksom märkets första regnrock, Arholma, i Borås.

Fotograf Rickard Sund, modell Calle Liljendahl

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Stutterheim
#1 Raderad säger
2011-03-16 18:56 - Anmäl

Finns den enbart i svart?
Fråga till er som vet, detta stod på Mr Porter: The fabrics for Charvet shirts are woven from Egyptian Sea Island cotton and sourced from France, Italy, Switzerland and the UK.
Egyptian Sea Island, hur går det ihop? Är inte Sea Island en platts? Och egyptisk bomull från en annan platts?
#2 Halmstad säger
2011-03-16 19:48 - Anmäl

Beppe-hatten går bort
#3 Raderad säger
2011-03-16 20:37 - Anmäl

Jag skulle se ut som en yrkesmördare i den outfiten, dock en välklädd och cool sådan.

Älskar materialet. Gillar längden på rocken. Skulle vilja bära upp hatten men tvivlar.
#4 Raderad säger
2011-03-16 21:11 - Anmäl

Det var en trevlig utveckling. Hatten blir ett perfekt alternativ till sydvästen, utan kravet på vit yvig skepparkrans som accessoar :) Rocken ger verkligen mersmak.
#5 Raderad säger
2011-03-16 21:48 - Anmäl

Ful.
#6 Raderad säger
2011-03-16 22:18 - Anmäl

#1 ab:

Sea Island bomull är en typ av bomull, inte nödvändigtvis bomull från en viss plats, även om så förmodligen var fallet från början. Precis som Egyptisk Bomull, som i dagläget odlas begränsat(jämfört med jättarna, t.ex Indien som är världsledande på egyptisk bomull) i sitt kanske ursprungliga hemland. Faktum är att i dagsläget är det väldigt lite av den egyptiska bomull vi har i butikshyllorna som faktiskt framställts i Egypten. jag tror att detsamma gäller för sea island bomull!
#7 Raderad säger
2011-03-17 10:26 - Anmäl

#1 & #6 - Sea Island bomull kommer från USA och är inte bara en typ av bomull. Dock brukar man prata om att den är den bomullssort med längst fibrer och högst pris. Att stirra sig blind på Egyptisk bomull vs Sea Island och så vidare är helt meningslöst då det finns stor skillnad på kvalitet inom dessa ramar. (T ex Dressmann säljer skjortor i Egyptisk bomull)
Samma sak gäller för t ex Kashmirullen som kan kosta 600kr på H&M eller 3500kr från Malo och det är näst intill två olika material.
#8 Raderad säger
2011-03-17 11:48 - Anmäl

Snyggaste regnrocken jag sett! Bra jobbat, vem vill inte se ut som en Yakuza!
#9 Halmstad säger
2011-03-17 11:49 - Anmäl

#7
Det är därför man skall passa sig för alla svenska "kvalitetsmärken". Skillnaden till H&M ligger allt för ofta bara i prislappen, inte känsla eller kvalitet.
#10 Raderad säger
2011-03-17 12:57 - Anmäl

#9

Jag tror i och för sig att det du säger stämmer, samtidigt som jag tror att det inte gäller Stutterheim. De är noga med hur deras sömmerskor arbetar, de är noga med att tillverkningen sker i Sverige, och de verkar alltid ha en väldigt fin direktkontakt med de som arbetar med kläderna.

Detta är inte på något sätt en garanti för ett bra materialval, men det känns som att de hade kunnat tumma på kvalitet på andra ställen än i just materalet. Enligt mina erfarenheter av tidigare produkter, och det jag har läst om S-heim så verkar det vara ett företag som inte lämnar något åt slumpen...
#12 Raderad säger
2011-03-17 16:58 - Anmäl

Verkar finnas dammvita rockar också på deras hemsida, åtminstonde när det gäller tidigare modell. Skulle gärna vilja se ännu fler färger dock, framförallt marinblått och "stone", tycker faktiskt att regnet i sig är tillräckligt tråkigt, att se en massa svartklädda gestalter springa omkring i det gör inte saken bättre.

Tycker för övrigt att en länk till Stutterheim borde ha varit med i artikeln:
http://www.stutterheim.se/
http://shop.stutterheim.se/
#13 Raderad säger
2011-03-17 21:22 - Anmäl

@Whedda:
Då kan vi iallfall vara överens om att det är tokigt skrivet, hur kan en bomull vara Egyptisk och Sea Island samtidigt?
Omöjligt!
#14 Raderad säger
2011-03-18 16:45 - Anmäl

Man borde nog få se och känna på regnrocken i verkligheten för att kunna bilda sig en uppfattning. Det var äkta retrostuk över gummistövlarna :-)
#15 Raderad säger
2011-03-18 17:13 - Anmäl

Grymt nöjd med min regnrock. Snygg och lär hålla en evighet. Riktigt sugen på den där rocken med...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen