Manolo logotype

Inspiration vårjackan - Safarijackan

Inspiration vårjackan - Safarijackan
Manolo fortsätter jakten på det perfekta vårytterplagget. Idag med fokus på den ledigare safarijackan. En detaljrik jackmodell, vars användningstillfällen sträcker sig långt utanför afrikanska savannen och Land Rovern.

Den ursprungliga safarijackan, eller bush jacket som den ofta kallas, är sydd i ett khakifärgat lättare bomullstyg med midjebälte, axelklaffar, samt dubbla bröst- och midjefickor. Vanligtvis är modellen lika lång eller snäppet längre än en kavaj. De modernare tolkningarna är ofta sydda i tekniska funktionstyger med en mer figurnära silhuett. Khaki är tillsammans med marinblått och olivgrönt fortfarande den kanske vanligaste färgen.  Nedan följer några exempel.

  

Moncler Kenya

Luigi Borrelli

Aspesi (The Corner)

Brunello Cucinelli

Hackett

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Aspesi Brunello Cucinelli Hackett Luigi-Borrelli Moncler
#1 Raderad säger
2011-03-14 18:45 - Anmäl

Jacka från Hackett var otroligt snygg, tillhör den deras SS11 kollektion?

www.samanamel.blogg.se
#2 Raderad säger
2011-03-14 21:28 - Anmäl

Kan vara riktigt snyggt när det används ungefär som en blazer. Dock är jag tveksam till att ha det över en kavaj.
#3 Raderad säger
2011-03-14 21:32 - Anmäl

Hackett verkar vara den enda manufakturen som insett att safarijackor ska vara gjorda av naturmaterial.
#4 Mancini säger
2011-03-14 21:49 - Anmäl

Saman Amel - Det stämmer.

Andrew - Hacketts version är faktiskt sydd i polyester- och nylonmix. Personligen tycker jag helt klart modellen gör sig bäst i modernare syntetmaterial. Känns lättare, urbanare och mindre Ernest Hemingway. Inget fel på Hemingway, tvärtom, men var sak har lite sin plats. Eller vad säger ni andra?
#5 Raderad säger
2011-03-14 22:00 - Anmäl

Tjaa. Modellerna ovan, av naturmaterial i dämpade färger, ger doften av mobförråd ny kraft. Jackan från Moncler var riktigt trevlig, så nog verkar syntet kunna ha sin charm.
#6 Raderad säger
2011-03-15 09:49 - Anmäl

#4: Där fick jag!

Jag tycker att jackan har ett värde just som en referenspunkt till historien. De flesta jackor som används på fältet är i syntetmaterial så varför ska vi ta med dessa material in i staden?
#7 Mancini säger
2011-03-15 10:49 - Anmäl

Varför inte? Det argumentet kan ju i sådana fall appliceras på en stor del dagens plagg som ursprungligen tagits fram i militära syften. Men jag tror ganska få skulle argumentera för att exempelvis trenchcoaten, duffeln eller skepparkavajen inte hör hemma i stan.
Men diskussionen kring syntettyg är intressant. För två-tre år sedan var jag väldigt skeptisk mot syntettyg i alla dess former. Hellre robust och tungt än funktionellt. Men jag måste erkänna att jag svängt helt. För många av dagens bättre mer tekniska tyger har varken den plastiga känslan eller utseendet som de så ofta förknippas med, vilket ovanstående exempel vittnar tydligt om. Faktum är att alla jackor i artikeln är tillverkade av just nylon, polyester eller båda två tillsammans. Sedan kan jag rent miljömässigt tycka det är sunt att modebranschen satsar på alternativ till bomull, men det är ju en helt annan diskussion.
#8 Raderad säger
2011-03-15 16:57 - Anmäl

Jackan från Brunello Cucinelli, är den från SS11-kollektionen?
#9 Raderad säger
2011-03-15 23:21 - Anmäl

Syntetplagg får väl aldrig samma patina efter mycket användande som bomullsplagg får? Det hänger på vilken känsla man vill ha, men jag kan tycka att just ett sånt här plagg blir snyggare av en lite tvättad och sliten struktur.

Men det är svårt att bedöma, båda har sina för- och nackdelar. Dessutom tappar man en dimension när man inte kan känna på tygerna eller se strukturen med egna ögon.
#10 Raderad säger
2011-03-16 08:25 - Anmäl

Syntetplagg kommer vi aldrig ifrån, och tur är väl kanske det! Det är ju inge snack om att syntetmaterial hör hemma i garderoben, om än i något mer begränsad mängd än naturmaterial. Kolla bara på Rayban Wayfarers och Baracuta G9, klassiker som båda är gjorda av plast!
#11 Raderad säger
2011-03-17 15:29 - Anmäl

#10 G9 är i bomull:
http://www.baracuta-g9.com/G9-Original-Harrington-Jackets/G9JNATO/5051235437920/f
Dock så finns det numera även varianter i vaxad bomull och Ull/Kashmir blandning.

En massa Italienska tolkningar i syntetmaterial finns förstås, ofta till skyhöga priser.
#12 Raderad säger
2012-02-23 18:41 - Anmäl

Hackett Nairobi Jacket är det som numer finns i min garderob...jag föll för den direkt. Naturmaterial, utmärkt passform och en känsla som om jag haft det i fler år. Jag provade på åtskilliga modeller. Den kommer att göra sig fint med utrvättade linneskjortor. Ha den ovanpå en kavaj känns dock väldigt avlägset...¨åtm de kavajer jag tvingas att ha på kontoret. Rekommenderar en titt på just Nairobi...
#13 Raderad säger
2012-02-24 09:08 - Anmäl

Jag försöker att stegvis gå ifrån syntetmaterial, åtminstone i plagg som tvättas ofta. Jag läste en artikel om mikroplastfibrer från syntetplagg. Dessa fibrer kommer med tvättvattnet ut i haven, tas upp i smådjurens blodomlopp och hamnar så i näringskedjan. Jag får ta och försöka gräva fram artikeln.

Vad man än gör är man en miljöbov. Troligen bäst att satsa på sådan kvalitet att man inte behöver köpa nytt så ofta.
#14 Daniel säger
2014-04-07 18:10 - Anmäl

Vad heter den gröna Hackett jackan? Finns den fortfarande till försäljning?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.