Manolo logotype

Inspiration - Vårens blazer

Inspiration - Vårens blazer
En marin- eller mörkblå blazer bör finnas i varje garderob. Basta. Men glöm yuppieårens bredaxlade klubblazer med släpig silhuett och brodyr på bröstfickan. Den moderna blazern är smalt skuren och avskalad i utförandet utan massa pråliga detaljer.

Klubblazern har alltid varit något av en brygga mellan ledigt och välklätt. Till ett par flanellbyxor är den ofta ett fullgott substitut till en enhetlig kostym, medan den till ett par chinos eller jeans utgör grunden för ledig preppystil.  Problemet med modellen är att den lätt upplevs som just lite väl präktigt preppy. Lösningen är ofta så enkel som att byta ut de karaktäristika mässingsknapparna till förmån för ett par kontrasterande pärlemor eller hornknappar, vilka upplevs som mer neutrala.

Likaså är snittet centralt för att skapa rätt helhetskänsla. Vill du kunna använda blazern till en ledigare klädsel rekommenderas en ofodrad smalare silhuett, gärna med minimal eller ingen uppbyggnad alls.  En tvåknäppt eller treknäppt modell med rullande slag i tunn ullkvalité är en bra utgångspunkt som fungerar året runt.  Satsa gärna på en modell med lite struktur i tyget som exempelvis hopsack, vars relativt grova karaktär är tacksam att kombinera med såväl jeans som ullbyxor.

Blazer från Corneliani i något sportigare utförande med blixtlåsficka på utsidan.

Den dubbelknäppta varianten kräver helt klart lite mer av sin bärare, men kan till rätt stil ge ett mycket välklätt intryck. Här från Boglioli.

Blazer i mjukt snitt från italienska Lubiam.

Ytterligare en dubbelknäppt från Boglioli. Här i tyg med linnekaraktär.

Ermenegildo Zegna Cool Effect Fabric är ett tyg som reflekterar solljus och lämpar sig extra bra under sommarmånaderna.

Perfektion i snitt. Belvest Jacket in the Box

Hardy Amies

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Raderad säger
2011-03-01 14:16 - Anmäl

Inspirerande!
#2 Raderad säger
2011-03-01 16:40 - Anmäl

Snyggt! Just nu känns en blazen i blå worsted ull väldigt avlägsen, till förmån för grövre struktur.

En kommentar:

"Ermenegildo Zegna Cool Effect Fabric är ett tyg som absorberar solljus och lämpar sig extra bra under sommarmånaderna."

Det låter varmt. Nog måste det vara så att den _reflekterar_ solljus, för att hålla bäraren sval.
#3 Mancini säger
2011-03-01 17:05 - Anmäl

PP - Helt rätt!
#4 Raderad säger
2011-03-01 17:43 - Anmäl

Offtopic: Någon som har tips på vart jag kan få tag på ett par tunna ljusgrå byxor i borstad ull? Har 32 i midjemått om någon vill sälja mig. Letat på alla möjliga webbshoppar, verkar i princip omöjligt. Enda jag hittat har varit nya för 2700kr och det är över min budget, <<1700. Någon? =)
#5 Raderad säger
2011-03-01 17:44 - Anmäl

De här bilderna skapar habegär, men priserna är ju rätt höga på de italienska märkena. Kan någon tipsa om var man kan hitta blazers med liknande stil för max 3-3500:-?
#6 Kopparstaden säger
2011-03-01 18:58 - Anmäl

#5 - Kanske är att svära i kyrkan men Brothers och de kostar väl 1700:- Annars borde väl Tiger och Lindeberg ha för runt 3-3500:-
#7 Raderad säger
2011-03-01 19:15 - Anmäl

Wictor: Kolla in Oscar Jacobsons Höst/Vinter kollektion fanns ett par mycket snygga där. Bör ligga runt 1500:-. Hittas enklast på Ströms eller NK i Sthlm.
#8 Raderad säger
2011-03-01 19:15 - Anmäl

#6 Jag brukar föredra dressman över Brothers. Åtminstone för "vanliga" kostymer, typ affärskostymer. Kan vara värt att kolla även där alltså. Ibland har de kavajer som är mer slim, och ibland, har de lite roligare tyger, men hoppas inte för mycket. Om det viktigaste är att de inte är uppbyggda kan du nog skippa Dressman.
#10 Raderad säger
2011-03-01 22:46 - Anmäl

#9 Tack för alla tips. Ibland önskar jag det fanns en liten forumdel här.
#11 Raderad säger
2011-03-01 23:00 - Anmäl

Egentligen borde jag tycka att allt annat än regementsknappar på klubblazern är totalförvirrat, men bilderna ovan bevisar ju faktiskt att det går bra med alternativ. Tur att man har två.....
#12 Raderad säger
2011-03-01 23:50 - Anmäl

Hur mycket får man betala för en dubbelknäppt kavaj från Boglioli?
#13 Raderad säger
2011-03-02 09:03 - Anmäl

Oerhört lockande och inspirerande bilder. Framförallt den blå tonen på blazern från Lubiam. Jag tycker ofta att de få blå varianter jag sett hittills i den svenska handeln drar på tok för mycket åt grått snarare än blått.
#14 Raderad säger
2011-03-02 10:06 - Anmäl

Blazern från Corneliani var riktigt snygg!

Dock kanske någon kan förklara för mig varför man i italiensk( ? ) sommar bär skjorta, tröja och kavaj. Uppkavlade ärmar och solhatt, borde betyda att det är ganska varmt, ännu varmare om man har flera lager kläder... Skämt åsido, snyggt, men lite krystad bild i mitt tycke.
#15 Raderad säger
2011-03-02 12:55 - Anmäl

Hur lyckas italienarna? Alltid dessa monstruösa korsningar från italienska manufakturer. Dragkedja på kavaj är förbenat fult. Därutöver är jag är nästan övertygad om att tröjan under kavajen på bilden dessutom är fastsydd på italienskt manér.
#16 Raderad säger
2011-03-02 22:08 - Anmäl

Navy sportscoat är riktigt snyggt. Det svåra är att hitta byxor som kombinerar bra. Man vill ju gärna ha en färgmässig kontrast mot nederdelen.

Är inte riktigt förtjust i blandningen khakis och navy kavaj. Mellangrå slacks är snyggt till, men känns inte så ledigt. Personligen tycker jag att det är enklare att få till rätt kontrast med en ljusgrå bomullskavaj kombinerat med navy chinos eller mörk denim.
#17 Raderad säger
2011-03-02 22:31 - Anmäl

Stiligt! Nu längtar man till vår/sommar.

Jag tänkte passa på att fråga om en ofodrad Boglioli jag köpte från eHaberdasher för ett par månader sedan. Den saknar nämligen "ärmknappar", inget större problem då man får sätta dit ett par hos skräddaren, men är det någon som vet varför en kavaj ser ut så?
#18 Raderad säger
2011-04-25 17:14 - Anmäl

Klassisk balzer funkar genom alla tider. Marinblå ihop med snygga långbyxor eller rak knålång jeanskjol. Fassen vad stilgt det är. Blev lite sugen på den kombination just nu.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen