Manolo logotype

Fråga Manolo - Vårda lädersulor?

Fråga Manolo -  Vårda lädersulor?
Fråga - Hur bör man behandla lädersulor. Ska man smörja dem på något sätt? /Micke

Svar: Det finns faktiskt speciell sulimpregnering som är till för att förbättra sulans vattenavvisande egenskaper. Många skulle dock hävda att detta är lite överkurs. Bra sulläder är i jämförelse med skons ovanläder betydligt kompaktare, vilket gör att det heller inte kräver samma vård. Det absolut viktigaste för att öka sulans livslängd är att efter användning torka av sulan från all smuts och låta skorna vila ordentligt efter användning. Likaså är det viktigt att inte låta skorna vila vid element eller annan värmekälla vilket riskerar att torka ut lädret.

Ett annat tips för den som verkligen månar om sina skor är att då och då smörja sulan med sadeltvål eller sadelsåpa, vilket rengör och samtidigt återfuktar lädret. Dock skall man vara medveten om att lädersulan oavsett vård kommer att ta extra stryk vid regn Det allra främst tipset för att slippa se sulan slitas ut i förtid är att ta på sig gummisulade skor när det regnar eller investera i ett par galoscher.

Bild: Alfred Sargent, Hangrade. Foto: The Leffot

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Lundabon säger
2011-02-27 13:52 - Anmäl

enklast, enligt min skomakare, är att ta neutral(=ofärgad) gärna fet skokräm undertill sådär varannan gång man putsar skorna.
#2 Halmstad säger
2011-02-27 17:11 - Anmäl

#1
Sulan blir väl mjukare av fett? Skeptiskt till det ur slitagesynpunkt.
#3 Skomakarn säger
2011-02-27 21:47 - Anmäl

Jag brukar personligen rekomendera sulimpregneringen, då man får extra skydd vid just regn. Om man inte Kan/tänker/vill anv galoscher ;)
#4 mak säger
2011-02-28 12:28 - Anmäl

Det skrivs mycket om att man ska akta sig för att torka sulorna på elementet. Hur är det med värmegolv? Vi har klinkers med golvvärme under i hallen, kan jag lämna skorna på det? På nått sätt borde det inte vara varmare än klinkersgolvet i en italiensk hall en sommardag i Milano...
#5 David säger
2015-03-15 17:29 - Anmäl

Det borde vårda sulan om man torkar av den och tillsätter lite kräm. Salt och kvarliggande grus kontra insmörjning. Kanske är det bara ögat som mår bättre av en ren sula ? :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Leffot

Edward Green Galways in Utah

Läs mer

Permanent Style

An evening with Ciardi

Läs mer

Shoegazing

Reportage – John Lobb Paris fabrik

Läs mer

Hodinkee

Weekend Round-Up: A Confusing Sport...

Läs mer

The Armoury Lightbox

A pair of bespoke #Pommella trousers...

Läs mer

Skoaktiebolaget

Skoaktiebolaget - John Lobb By Request...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen