Manolo logotype

Klocktrend – ultratunt

Klocktrend – ultratunt
Precis som vi tagit upp tidigare tycks oversize-hetsen vara över. Istället är det ett klassiskt kvalitetstecken som tagit plats på banan som imponator när klockbranschen sakta återigen börjar glida mot en lite elegantare look; tunnheten.

Att göra tunna klockor har alltid varit något av en utmaning, inte bara ur ett konstruktions- utan även material- och hållbarhetshänseende. Framförallt under femtio- och sextiotalet tävlades det friskt i vem som kunde få kostymklockorna lövtunnast (något som fick en revival, naturligtvis i tvåton och med integrerad länk, under åttiotalet). Även i tider där klockmodet varit det motsatta, som det storlekshetsande senaste decenniet eller det klossiga sjuttiotalet, har vissa företag satsat på att vidmakthålla sin position och status som kompetenta urmakare genom att ha en bas i sortimentet av för märket signifikanta tunnisar.

De mest tongivande bland dessa företag är Jaeger-LeCoultre och Piaget. Jaeger-LeCoultre, som enligt en av världens sämst bevarade hemligheter, praktiskt taget varit hovleverantör av tunna urverk till hela branschen och Piaget som med sin kluriga mikrorotorteknik lyckades kombinera den annars så skrymmande rotorn i ett automatverk med klassiskt ultratunnbygge samt en i övrigt elegant sparsmakad design. På förra årets mässor såg vi en tydlig trend i antågande, som exploderade på SIHH i år, med en lövtunn modell från praktiskt taget alla tillverkare. Nedan ett antal av de mest lyckade;

 

Piaget är en av de två riktiga kändisarna i ultratunnsegmentet och även (off the record) leverantörer av verk till många andra märken. Urmakaren har ett flertal gånger slagit rekord med sina verk som världens tunnaste manuella 1957 och världens tunnaste automatiska 1960. För många är serien Altiplano synonymt med supertunna klockor i underdriven och elegant design. I år har Piaget valt att släppa Emperador Coussin Tourbillon (bilden ovan), en stor men supertunn automatisk tourbillonklocka i ett fantastiskt spännande utförande med komplex och nyskapande teknik.

  

Hos Nymans Ur kan man sedan ett knappt år tillbaka hitta de starkt Formel 1-inspirerade klockorna från Richard Mille, som liksom Piaget-klockan ovan bjuder på innovativ teknik och en minst sagt intressant materialfilosofi. Modellen RM033 är helt ny och den första dedikerat lövtunna modellen från det unga, franska märket. Precis som hos Piaget använder man här en mikrorotor (i platina!) för att kunna bygga klockan så tunn som möjligt, vilket resulterar i att den stora, svängda titanboetten inte är tjockare än dryga sex millimeter.

  

Tyska finmärket A. Lange & Söhne, som på allvar utmanar de tre traditionella schweizarna i urmakeriets "heliga treenighet" (Audemars Piguet, Patek Philippe och Vacheron Constantin), förstärker sin hembygdshyllande Saxonia-serie med en klassisk ultratunnmodell (dvs manuellt verk och bara tim- och minutvisare) i modernt utförande (40mm stor och med en glasbaksida som visar det vackra verket).

  

Segmentets gudfader är som sagt Jaeger-LeCoultre, som inte bara försett praktiskt taget alla namnkunniga märken med sina verk utan även på egen hand utvecklat och sålt lövtunna klockor. En av dessa är Master Ultra Thin-serien som blivit en modern klassiker och praktiskt taget norm för hur en tunn klocka ska byggas, och som i år förstärks med modellen Ultra Thin Moon 39, en modell med såväl månfasvisning som kalender i en elegant 39mm-boett. Dessutom kan det (väl?) inte ha undgått någon att snurrisen Reverso fyller åttio år i år, vilket bland annat uppmärksammas genom modellen Tribute to 1931 som kombinerar ursprungsstylingen med en ny, tunnare konstruktion (som också återfinns i en modernare inkarnation).

  

Slutligen – glammiga och snyggt runda Ballon Bleu från Cartier har också släppts i en extratunn variant med antingen platinaboett (och blå tavla) eller den för Cartier karaktäristiska kombinationen guld med strukturerad, ljus tavla och mörkbrunt skinnarmband.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 Raderad säger
2011-02-21 12:54 - Anmäl

Förstår att det säkert är svårt, men en ballpark på prisbilden för respektive ur hade ju varit kanon.
#2 Raderad säger
2011-02-21 13:17 - Anmäl

Håller med föregående talare. Överlag om det är något som kan förbättras på detta underbara forum är just införande av prisuppgifter på de objekt som beskrivs.

Tack för en superintressant sida
#3 Raderad säger
2011-02-21 13:48 - Anmäl

Vad gäller kläder så har många förespråkat minskad anpassning till trender och tillhörande "konsumtionshets", till förmån för en "sundare", klassisk och tidlös stil med låg känslighet för modenycker o dyl. Många har de senaste åren fått upp ögonen för hur skönt det är att leva befriad från tillfälliga trender och modenycker, och istället ägna sig åt klassisk herrstil som varar hela livet.

Därför är interssant att läsa om utvecklingen av klocktrender men det kanska också kan vara värt att nämna att man kan låta bli att låta sig påverkas av trenderna i klockvärlden. Varken hemfalla åt oversize-hets eller ultratunn-hets. Vad kan man egentligen betrakta som tidlöst för klockor? Ett måttfullt, normalstort armbandsur? Till saken hör naturligtvis att olika stilar/storlekar passar för olika tillfällen, sammanhang och kläder. Exempelvis sport-ur och kostymare.
#4 Raderad säger
2011-02-21 14:49 - Anmäl

Jag är ganska säker på att om man vill skaffa sig en klassisk klocka så är det just en tunn sådan som gäller med läder armband, tror inte det finns något som är mer klassiskt när det kommer till armbandsur.
#5 Raderad säger
2011-02-21 15:00 - Anmäl

Apropå prisfrågorna:
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin i stål nypris cirka $8200.
A. Lange & Söhne Saxonia i guld, 37 mm, $ 12.000 (begagnad).

Inget man låter ungarna leka med precis.
#6 Halmstad säger
2011-02-21 18:19 - Anmäl

Att exponera innandömet känns som en fjantig eftergift åt vurmen för mekaniska klockor. Lange & Söhne är helt i min smak, men priset är en nolla för mycket.
#7 Raderad säger
2011-02-21 21:45 - Anmäl

#6: Om du gillar utseendet på Saxonian kan jag rekommendera en Baume et Mercier Classima Executive 8687. Har själv en 8688 och är rysligt nöjd.
#8 Halmstad säger
2011-02-22 01:05 - Anmäl

#7

Ja, jag skall lägga den på minnet. Rimligt pris.
#9 Rozzy säger
2011-02-22 11:19 - Anmäl

Vackra klassiska klockor! Piaget har andra mer klassiska klockor, också väldigt tunna som är mycket vackra (finns på NK Juvelsalong i Stockholm). De ligger dock också nästan på sex-siffriga belopp...
#10 Raderad säger
2011-02-22 11:57 - Anmäl

Snygga klockor,men jag kan ej ha tunna 40mm klockor.
Ser ut som jag har en barnklocka på min handled,minst 43mm är det som gäller för mig.
#11 Raderad säger
2011-02-24 20:24 - Anmäl

Känns ju sådär då jag beställde U-Boats Flightdeck, på 50mm i helgen (faktiskt delvis beroende på förra klockartikeln där en U-boat visades upp, så tack endå!).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

A Week On The Wrist: The Rolex Explorer...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen