Manolo logotype

Manolos kostymguide del I - Kavajen

Manolos kostymguide del I - Kavajen
Att köpa en kostym innebär ofta en relativt stor investering. Inte bara för plånboken, utan kanske främst tidmässigt genom att hitta en tillverkare och modell som motsvarar ens krav. För att underlätta letandet något har Manolo sammanställt en tvådelad guide med tips på riktlinjer viktiga detaljer att hålla koll på. Först ut kavajen.

 

Ett välsytt axelparti är det som kanske främst kännetecknar en kvalitetskostym. Det är inte bara en fråga om att välja rätt storlek, utan minst lika viktigt är att välja en modell vars axlar motsvarar bärarens kropp.  Kavajens axlar skall krama om dina egna utan att strama åt eller försämra rörligheten. Ett generellt tips är att oavsett om du atletiskt byggd eller har sluttande axlar, testa en kavaj med relativt mjuk axel, vilket tvärtemot vad många tror brukar vara det allra mest smickrande för kroppen.   

En annan central del av kavajen är bröstpartiet. Titta noga så att slagen faller snyggt utan att resa sig på något ställe. Speciellt personer med högt bröst brukar ha svårigheter med att hitta med kavajer som passar.  På kavajer med så kallad full kanvas-uppbyggnad (läs nedan) går det att justera brejdeln som sitter bakom slaget för att det skall falla bättre. 

Ryggpartiet är kanske den svåraste delen att själv ha koll på.  Relativt vanligt är att kavajen bildar veck vid och under ärmfästet.  Likaså pratas det ofta om nackhylla, det vill säga att kavajen har ett veck nedanför kragen, vilket kan justeras av en ändringsskräddare. 

Full kanvas, halv kanvas eller limmat? Det som främst utmärker en välsydd kavaj är själva uppbyggnaden. För att kavajen skall forma sig snyggt över kroppen används mellanlägg som ger tyget struktur och stadga. Mellanlägg är något förenklat en tygduk som fixeras mellan två tyglager för att ge utvalda delar av plagget form (främst kavajens frontparti) och skapa en bättre balans.  De allra främsta tillverkarna använder full kanvas-konstruktion, det vill säga att mellanläggen pikeras fast för hand för att kavajen skall falla så mjukt som möjligt över kroppen. Halv kanvas innebär i regel att kavajen har pikerade mellanlägg över bröstpartiets övre del och slag, men vid ärmavslutet och kavajfrontens nedre delen använder limmade. Sett ur ett produktionsperspektiv är de limmade konstruktion betydligt mindre tidskrävande eftersom man relativt enkelt kan pressa kavajen för att ge den sin form. Nackdelen är att kavajen i regel inte blir lika smidigt och riskerar att förlora sin form efter användning.

Få detaljer påverkar helhetsintrycket så som ärmhålen där många av dagens kostymtillverkare tyvärr har anammat ett onödigt generöst snitt. Faktum är att ett smalt skuret ärmhål i klar motsats till vad många tror, ökar komforten och följsamheten i plagget.  När du rör armarna uppåt i en kavaj med för vida ärmhål kommer hela kavajen röra sig uppåt med armarna, vilket inte är särskilt önskvärt.

Att välja knäppning är inte alltid helt självklart. Tvåknäppt är det allra mest klassiska och säkra valet som i princip passar alla kroppstyper. Treknäppt klär framförallt lite längre bärare. Tänk bara på att slagen skall vara rullande som på bilden och inte pressade, vilket ger ett väldigt tillknäppt intryck. Dubbelknäppta kostymer är visserligen väldigt elegant, men relativt svårburet där passformen blir ännu viktigare. En annan viktig detalj är placeringen av knäppningen där en bra utgångspunkt är att knappen som skall vara knäppt hamnar vid midjans övre del. En för låg knäppning, vilket var vanligt under framförallt 80- och 90-talet riskerar att ge ett väldigt släpande intryck. 

Drop 6,8 eller 9?  Även om man aldrig skall lita blint på kostymstorlekar är det bra att veta hur systemet fungerar.  Kostymstorlekar utgår från bärarens bröstmått där storlek 48 motsvarar en bröstvidd på 96 centimeter. Ett vanligt förekommande begrepp är drop, vilket är ett mått på hur mycket smalare kavajens midja är i förhållande till bröstmåttet. En kavaj med exempelvis drop 6 är 6 inch (cirka 15 centimeter) smalare i midjan än över bröstet. Därutöver används ibland bokstäverna R (Regular) , S (Short) och L (Long) för att tala om kavajens längd. I detta fallet 8R, vilket motsvarar drop 8 i normallängd.

Sprund (ryggslits) är central del för kavajens rörlighet, inte minst när bäraren sitter ner.  Modebilden har länge förespråkat kavajer med enkelt sprund, men nu börjar de dubbla ryggslitsarna bli allt vanligare. Och för den som prioriterar rörlighet är den sistnämnda lösningen klart att föredra. 

Det råder lite delade meningar kring kavajens längd.  En klassisk riktlinje är att kavajen skall täcka stussen. Idag föredrar dock många lite kortare längder. Och detta måste i hög utsträckning ses som en smakfråga. Dock är en för lång kavaj vare sig du är 1,50 eller 2,10 meter lång aldrig smickrande. 

Kostymtyger är lite för komplicerat för att behandla i denna typ av kortfattande sammanställningar (kommer mer ingående guide om det senare i vår). Men rent generellt är det viktigt att välja ett tyg efter kostymens användningstillfällen. Tänk på att de allra finaste och dyraste kostymtygerna sällan är de hållbaraste. 

Öppna knapphåll beskrivs ofta något felaktigt som en kvalitetsdetalj, vilket är en kvarleva från tiden då alla kostymer skräddarsyddes. För en konfektionskavaj är detta en helt onödig detalj. Eftersom detta kräver att tillverkaren gör hål i tyget går det inte att förlänga ärmen i samma utsträckning som om knäpphålen vore stängda. Tycker du att detta är viktig detalj är det heller inga problem för en ändringsskräddare att i efterhand skapa öppna knapphål.

Hur viktiga är då de mindre detaljerna som handsydda knapphål, fållade kanter och foder med passpoalfickor i samma tyg som yttertyget? Även om att det går att argumentera för att de i viss utsträckning ökar plaggets hållbarhet är det kanske främst en fråga om känsla. Det som alltid skall få störst fokus är plaggets uppbyggnad och passform.  

Slutligen, hur användbar vi än skulle vilja att vår lista var så är det absolut viktigaste för slutresultatet att ha förtroende för herrekiperaren du handlar kostymen av.  Våga ställa frågor om hur kostymen är sydd och fråga vilka ändringar som går att göra hos en ändringsskräddare för att kostymen skall sitta ännu bättre.  Glöm inte att det är de som detaljerna som gör skillnad.

Kostym på bild: Caruso, från Gabucci.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Caruso
#1 Halmstad säger
2011-02-01 13:15 - Anmäl

Efterlängtad info. Fast jag gillar definitivt inte vecken vid axlarna. Försvinner det (helt) när man bär den?
#2 Raderad säger
2011-02-01 13:52 - Anmäl

Halmstad - Provdockan fyller inte riktigt ut kavajen vilket gör att vecken blev ganska påtågliga. Kommer inte bli riktigt så djupa veck när den sitter på, även om vecken absolut kommer finnas där. Det är lite av Napoli-axelns charm.. :)
#3 Raderad säger
2011-02-01 15:51 - Anmäl

#1 Får jag fråga vilka som tillverkat kavajen? Såg bra ut ju!

Dubbelt sprund är också att föredra om man har en ordentlig röv.
#4 Raderad säger
2011-02-01 16:14 - Anmäl

Mycket bra artikel Herr Enckell
#5 Raderad säger
2011-02-01 19:25 - Anmäl

Halmstad, jag är av precis motsatt åsikt. Jag skulle önska att vecken var nästan så framträdande som på bilden här när jag bär den, å andra sidan önskar jag inte att alla ska hålla med.

Angående längden gillar jag att variera något. Det viktigaste om kavajen är lite kortare är att den inte svänger ut för tidigt i midje- höftpartiet, att sprunden inte går för högt upp på ryggen och att det inte glipar för mycket mellan mittknappen (eller översta på en kavaj med två knappar) och den nedersta. Om man undgår dessa missar kan man gärna ha Thom Browne-längd på kavajen. Thom Browne-längd på byxorna är lite klurigare att klara av...
#6 Halmstad säger
2011-02-01 20:47 - Anmäl

#5

Och vad är det för egenvärde med veck på detta sätt på en kavaj? Jag är ingen anhängare av eviga och orubbliga värderingar, men när när det gäller en tämligen formell kavaj är det ändå på gränsen till objektiv stilkrock med sådana markerade veck. På samma sätt som en kavaj - enligt mitt tycke - skall hänga väl över bröst och rygg (och inte se ut som den vore två nummer för liten) skall den också hänga väl ned över axelns sida. Bara för att man avvisar axelvaddar à la 80 betyder det ju inte att all uppbyggnad är av ondo. Sedan kan man ju ha en sommarkavaj i bomull eller linne som är lite lös och sladdrig, men det är en annan sak.
#7 Raderad säger
2011-02-01 21:35 - Anmäl

Napoliaxel eller vad det nu heter tills du spyr:

http://2.bp.blogspot.com/_pUdrrOO0nwY/SwLJhAhpbYI/AAAAAAAACAk/QExopCO35CU/S660/_WL_7023.jpg
#8 Kopparstaden säger
2011-02-01 21:50 - Anmäl

#3 - Tips. Läs texten så kanske du hittar tillverkarens namn och butik där märket säljs ;-)

#6 - Egenvärde? Vad är det för egenvärde i tex brogues? Det finns ju massor av skräddarstilar eller material som inte har någon faktiskt funktion. Skulle all klädsel baseras på absolut funktionalitet skulle det vara rätt trist.
Jag skulle aldrig klä mig i engelsk countrystil med tweed etc men jag har förståelse för att det kan tilltala folk på samma sätt som den italienska stilen tilltalar mig.
#9 Raderad säger
2011-02-01 22:16 - Anmäl

Grymt bra artikel! Vad går en dylik kostym loss på?

Angående rullade slag: Den kemtvätt jag använder säger sig inte få till det. Är det vanligt att det är så? Lösning?

FÖ: Ingemar från Herr Karl kör ngn form av serie på P4 Gbg om herrkläder! Kul!
#10 Raderad säger
2011-02-01 22:41 - Anmäl

#9 räkna med 10,000 som minimum inkl ändringar på kavaj och byxa hos skräddaren, något som du inte kommer undan med mindre än att du köper made to measure eller skräddarsytt, och då talar vi mer 20-30,000 istället för 10.

Caruso och Zegna har kostumer i sina standardtyger för just runt 10 upp till ca 15,000.
#11 Halmstad säger
2011-02-01 23:10 - Anmäl

#7

Fy fan

# 8

jag förstår vad du menar, men återigen handlar det om att inte kombinera högt och lågt. Om vi tar killarna i länken i # 7: Varför gå i skräddarsytt, svindyra tyger, utsökt hantverk och sedan göra resultatet sådant att det ser ut som man arbetat med ögonen i kors?
#12 Kopparstaden säger
2011-02-01 23:40 - Anmäl

#11 - Om vi tar kavajen i artikeln så tycker jag den är riktigt snygg och skulle inte ha några problem att bära den för att vara riktigt uppklädd. Håller inte med om att det är mindre formellt med Napoliaxel.
Gällande männen i länken som #7 bifogade så är särskilt mannen i mitten ett bra exempel på att roliga detaljer kan bli för mkt om man kombinerar allt och tar dem till det extrema. Som hans "ballongaxlar", uppvikta skjortkragar, slipsen med "bakstycket" vid sidan om "framstycket" och en eller kanske två storlekar för liten kavaj. Jag gillar slimmat men inte tajt så det nästan spricker. Här håller jag med dig till 100%.
#13 Raderad säger
2011-02-02 00:11 - Anmäl

#11 De där är Sciamat (en italiensk skräddare), och det är en helt annan kavajaxel än Spalla Camicca som vi pratar om här.

Spalla Rollino tror jag det kallas. Jag tycker det är rätt stiligt på rätt man, men annars ger det mig feminina vibbar.

Rätta mig om jag har fel.
#14 Raderad säger
2011-02-02 00:15 - Anmäl

Vad är grejen med all denna fobi mot det som är annorlunda?
Visst är det signifikativa detaljer men det är till skillnad från vad t ex Thom Browne gör inte en del av en kortvarig säsongsbetonad trend/modebild utan detaljer som har funnits med i det italienska herrmodet i åratal.

För att ta männen från Sciamat som den den ihärdige Internethjälten Andrew posta så är dessa axlar lite av skrädderiets signum och det får man tycka vad man vill om såklart. Att kostymerna skulle vara för små som #12 antyder har jag svårt att se. Då måste de alla tre varit bakfulla på både måttagningen som provfittingen :) Fast jag antar att vi här i kommentarsfältet på Manolo har bättre insikt i hur en kostym "bör" sitta än dessa herrar...

Efter lite väl mycket gnällande vill jag tacka Olof för en grymt bra första artikel.
#15 Raderad säger
2011-02-02 01:05 - Anmäl

Jag gillar som sagt skjortärmsaxel på kavajer, det blir i rätt utförande ett lätt draperat fall som utstrålar obesvärad elegans. Detta helst då i kombination med att ärmen faller rakt ned från kanten på axelpartiet, ungefär såsom i Olofs exempel; och i motsats till kavajen som pryder mannen i mitten på bilden, där ärmen liksom puffar upp som en spets. Denna kavaj tycker jag personligen inte är särskilt fin, men jag uppskattar sättet att konsekvent följa sin estetiska ingivelse i skapandet, precis som i fallet Browne. Men den sitter ju helknasigt, såvida inte nån av de andra herrarna står och drar i tyget i ryggen. Det stramar som fasen vid knäppningen och glipar rejält därefter.

Den där axeln från Napoli säger ju sig huset Rubinacci vara grund till, och intressant då att den inte är så frekvent framträdande på deras kreationer idag...
#16 Kopparstaden säger
2011-02-02 01:44 - Anmäl

#14 - Jag skrev inte att kostymerNA var för små utan kostymEN på mannen i mitten. Huruvida han eller någon annan i sällskapet var full när måtten togs kan jag inte uttala mig om men det ser ut som han med nöd och näppe fått igen knappen. Sen kan han vara Kung Sciamat, han ser ändå ut som han försökt få in så många detaljer som möjligt i sin klädsel = jag tycker det ser tillgjort ut och raka motsatsen mot tanken med lite sprezzura.

Hur som helst är det väl roligt med lite diskussion om artiklarna och mode. Det behöver ju inte betyda att man är "anti"...Nä, nu ska jag gå och vika upp skjortkragar och klippa av alla kostymbyxor på halva vaden så jag kan kan vara lite "sprezz" imorgon ;-)
#17 Raderad säger
2011-02-02 01:50 - Anmäl

#15 Glöm bara inte att Sciamat inte göra någon Spalla Camicia. Spalla Camicia ska alltid vara så som du föredrog - att kavajen följer axlens naturliga linje. Det andra är en helt annan konstruktion och heter Con Rollino och inte det jag påstod ovan. (Jag anar att du ser det som två varianter på italiensk skjortaxel.)

Ni kan läsa mer här (WALL OF TEXT) och se fler bilder på Spalla Camicia: http://thelondonlounge.net/gl/forum/viewtopic.php?t=5651
#18 Raderad säger
2011-02-02 01:57 - Anmäl

Jag är helt med dig. Menade inte att Sciamats skulle vara en skjortaxel om det nu verkade så, kanske var jag lite otydlig. Jag skulle vilja se den skjorta som hade en sådan axel!
#19 Raderad säger
2011-02-02 11:29 - Anmäl

Den hårt kämpande herren i mitten av den bild jag länkade till är som jag förstår det mannen bakom affären och bloggen Frans Boone som Manolo länkar till uppe till höger här på sidan.

Det finns flera roliga bilder på hur han spetzar till sina kläder på bloggen.
#20 Raderad säger
2011-02-02 12:48 - Anmäl

#19 Det stämmer bra men jag är tämligen säker på att hans kostym är från Sciamat.
#21 Raderad säger
2011-02-02 12:57 - Anmäl

#20 mm, speciellt med tanke på att en av Sciamats skräddare är killen till vänster på samma bild. (Nästan säker)

Den där kavajen är läcker. Caruso måste göra några av de mest prisvärda kostymerna om man är beredd att betala för full kanvas.
#22 Raderad säger
2011-02-02 13:50 - Anmäl

# 21 De är båda från Sciamat, bröderna Ricci. Oavsett vad man tycker om deras något speciella stil måste man ändå beundra att de gör något helt eget.
#23 Raderad säger
2011-02-02 17:21 - Anmäl

Har under en period "lurkat" runt på forumet och förundrats över den generella aversionen bland kommentarerna mot det italienska mer avslappnade kostym modet kontra det mer traditionella. Undrat tom vad vissa gör på forumet då man bara kritiserar. Vore kul att se lite stil bidrag från vissa av er.
#24 Halmstad säger
2011-02-02 21:28 - Anmäl

En illa sittande kostym är inte avslappnat. Experimentera kan man göra på många sätt men när det gäller passform och hur kavajen faller på kroppen finns det inte så mycket utrymme för äventyr. Bortkastade pengar.
#25 Raderad säger
2011-02-02 23:13 - Anmäl

Det vore kul och se lite exempel på vad Halmstad tycker är god passform.
#26 Kopparstaden säger
2011-02-02 23:39 - Anmäl

#25 - Tycker det verkar vara tvärtom när det gäller vad folk gillar. Den enda jag kan komma på som verkligen är "pro" den brittiska stilen är just Halmstad.

Just i detta fall håller jag med. Killen har för liten kavaj och det betyder ju inte att man gillar eller inte gillar italienskt mode.

# 17 - Grym länk om Spalla Camicia. Riktigt rolig läsning. Sådana artiklar vore roligt att läsa här på Manolo.
#27 Halmstad säger
2011-02-03 00:20 - Anmäl

Jag har inget emot det Italienska per se. Det är bara att jag trivs bättre i lite rustikare textilier samt inte minst: uppbyggda, snyggt och klassiskt fallande kavajer. Dessutom lever vi i ett klimat där de allra tunnaste kvalitéerna inte är optimala, trots att vi till skillnad från britterna har bra uppvärmning inomhus.
#28 Raderad säger
2011-02-03 00:34 - Anmäl

#26 Förstår vad du menar, men det krävs att man ibland tänjer på normer för att skapa någon form av utveckling. #27 Vad gäller den engelska stilen, vilken jag antar att du syftar till så tycker jag att den är elegant, men samtidigt väldigt stereotyp och konservativ. Inget fel i sig men blir väldigt "gubbigt" enligt mitt förmenande. Har gått i kostym varje dag under 15 år och började självklart i den brittiska skolan, men kände att det blir uniformt varför den italienska dekonstruerade skolan är som en befrielse. Utsökta material med en avslappnad elegans som är svåröverträffad.
#29 Raderad säger
2011-02-03 09:29 - Anmäl

En bra kostymguide och en trevlig diskussion. Dock inte helt korrekt när det gäller full kanvas, halv kanvas och limmat.

Normalt har alla kavajer mellanlägg i fronten och slaget för att hålla formen och ge slaget fyllighet (undantaget helt okonstruerade kavajer som blir mer som en skjorta eller kofta). Full kanvas innebär mycket riktigt att mellanlägget pikeras (för hand eller, vanligare, med maskin) över hela fronten och i slaget. Halv kanvas har ett pressat (limmat) tunt mellanlägg över hela fronten men pikerat foder i slaget. Limmade kavajer har pressat foder över fronten såväl som slaget.

Utöver detta har de flesta strukturerade kavajer förutom de allra billigaste någon form av isydda flytande mellanlägg eller vaddering i bröstparti och axlar. Om du köper en limmad kavaj kan du därför helt korrekt få höra att den har (någon form av) flytande mellanlägg.

Fördelen med full kanvas är en följsammare och mjukare känsla i hela fronten. Halv kanvas är en prisvärd och bra kompromiss som ger mjuka fina rullande slag. Själva fronten är då limmad, men det märks mycket mindre än om även slagen är limmade som i en helt limmad konstruktion. Brejdeln kan justeras även på en kavaj med halv kanvas. Vad gäller stuss och ärmavslut (eller rygg och ärmar) har de ju inga mellanlägg alls oavsett konstruktion, det är bara fronten och slagen som har detta. Ju tunnare tyger man använder desto tydligare ser man skillnad mellan de olika konstruktionssätten.

En modern limmad konstruktion riskerar inte alls att tappa formen. Full kanvas tappar formen lite mer, vilket dock kan vara en fördel eftersom kavajens front med tiden formar sig något efter bärarens kropp. Som vanligt är passformen viktigare än konstruktionen, men limmade slag får aldrig samma mjukhet och liv som pikerade slag. Om man har råd bör man därför alltid välja full eller halv kanvas.

Full kanvas är egentligen lite överkurs, man får betala rätt mycket mer utan att det egentligen syns på slutresultatet när hela fronten ska pikeras. Men visst är det trevligt att veta att kavajen har gjorts enligt gamla traditionella metoder...
#30 Raderad säger
2011-02-04 09:01 - Anmäl

PederH - Bra synpunkter. Har gjort några korrigeringar kring stycket om uppbyggnaden. Rätta mig om jag har fel, men det finns väl lite olika sätta att tillverka halv kanvas-kavajer? Om jag förstått det rätt finns det även en del tillverkare som använder pikerade mellanlägg för kavajfrontens övre del, men limmar nedre delen.

http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?86160-Canvas-half-canvas-etc.-explained
#31 Raderad säger
2011-03-07 23:21 - Anmäl

Jag är för närvarande bosatt i Oslo och har den senaste månaden besökt alla kostym butiker jag kan finna på jakten efter det jag vill ha.
Jag fann en Hugo red amaro/heise kostym som passa "nästan" det blev ett litet, litet veck på slagen. Nu är jag på min maxvikt och brukar alltid droppa 5-7kilo perioden innan sommaren är detta nog för att kavajen skall passa tror ni?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen