Manolo logotype

Inspiration vårjackan - Parkas

Inspiration vårjackan - Parkas
Vi tänkte fortsätta lite i ämnet vårjackor. Idag med fokus på den lite ledigare parkasmodellen. En modell som kanske främst förknippas med höst- och vintersäsongen, men som i lättare utförande lämpar sig minst lika bra för en regnig vårdag.

Den klassiska parkasmodellen är knälång, sydd med raglanärm och har en kapuschong för att skydda mot vatten och vind. Inte sällan relativt avskalad från detaljer och fickor.  För vårsäsongen syns dock många arméinspirerade modeller i kortare längder och rikare detaljnivå med mängder av olika fickor.  Vissa helt klart nödvändigare än andra.

Parkasen är knappast det elegantaste alternativet bland vårytterplagg, men för den som prioriterar funktion är denna modell väldigt användbar. Dessutom är det en relativt prisvärd modell som inte behöver ruinera plånboken. Nedan följer några exempel på modeller och tillverkare. 

 

Nigel Cabourn Mandalay

Kortare kapad modell från J.Lindeberg.

Whyred relativt klassiska tolkningen av parkasen har blivit ett nyckelplagg för det svenska modemärket.

Barbour Sunbeam

Gant Rugger

Mackintosh

Garbstore mountain providence parka

Fjällrävens klassiker Greenland (Foto: J.Crew).

Crescent Down Works

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 Raderad säger
2011-01-25 17:39 - Anmäl

Snygga jackor. Vad är det för märke på den allra första, dvs den som är allra högst upp. Och var köper jag den?
#2 Raderad säger
2011-01-25 18:24 - Anmäl

jag är inte säker men den ser ut som en Barbour, om du jämför med den som är namngiven "Barbour Sunbeam" så sitter fickorna relativt lika, dragkedjan är densamma samt positionen eller ställningen jackan ligger i. Jag är inte helt säker men troligen är det Barbour. Jag tror du hittar återförsäljare på Barbour.com
#3 Raderad säger
2011-01-25 18:32 - Anmäl

#1: jackan är från Barbour och heter Cavendish.
#4 Raderad säger
2011-01-25 19:08 - Anmäl

Några riktigt bra dvs 1,4 och möjligen den sista (juryn rådgör fortfarande där tror jag).

Några riktigt usla också, är det en Tretorn regnjacka med kapuschong jag ser på nummer 5 (Barbour Sunbeam)? För att inte tala om Gant på nummer 6 (när gjorde de en bra produkt senast??)

J. Lindeberg upphör aldrig att förvåna negativt tycker jag. Kolla in nummer 3, den med live-modellen, och säg mig om klockan är tillbakasnurrad till 2008-isch? Många avskyr för stora och "bylsiga" kläder, vilket man väl får hålla med om, men när jackan sitter så illa som Lindebergs på bild 3 så kommer saken i ett annat ljus dvs den är på tok för liten, lite "jag råkade tvätta den i 90 grader, var det dumt?"-känsla.

Jackan som är näst sist vet inte vilket ben den skall stå på. Skämsgrön med inslag av 80-talskahki. Hur gick tankarna?
#5 Raderad säger
2011-01-25 20:32 - Anmäl

hittar inte Gant Rugger jackan på deras hemsida - någon som vet ungefärligt pris i butik?
#6 Raderad säger
2011-01-25 21:00 - Anmäl

Adergaard,

J.Lindeberg är ett modemärke. Modemärken arbetar ofta med en look (märkets stil, som också kan förändras beroende på säsong), efter det att Pierangelo D'Agostin gick in som head of design på märket i fråga så kom kortare, snäva jackor och kavajer att bli lite av J.Lindebergs signum. Du är berättigad din åsikt, men personligen tycker jag att din åsikt är lika irrelevant som det faktum att du tycker att jackan ser liten ut. Förstår man inte, så är man inte tvungen att heller bära plagget. Jag har aldrig förstått poängen i att ödsla energi på att gnälla genom sådana här forum.

Care Saluti
#7 Raderad säger
2011-01-25 21:28 - Anmäl

Nå, nu är väl att vädra åsikter lite av poängen i den här typen av kommentarsfält, de ligger ju ofta till grund för diskussionen. Personligen är jag mycket förtjust i Thom Browne men i fallet med Lindebergjackan här är jag beredd att hålla med Adergaard, trots risken att få min åsikt stämplad som "irrelevant". Plagg på modebilder är förstås ofta hårt nålade och menade att sitta tajt. Jag tycker det finns goda skäl att ifrågasätta eller diskutera detta, framförallt på en sida som Manolo där de flesta sätter stil över mode...
#8 Halmstad säger
2011-01-25 21:56 - Anmäl

Det tar tid att vänja ögat vid tajt sittande jackor. Jämför denna på Stefano Tonchi:

http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20110105/ikonplagg-valstar-valstarino-1935/?page=1

Först när jag såg den tyckte jag det såg helt komiskt trångt ut. Nu är jag inte lika säker, men tycker nog att jackor behöver space, speciellt kortare varianter
#9 Raderad säger
2011-01-25 21:59 - Anmäl

Tycker att fokus hamnar fel och att diskussionen därigenom bara blir till tomt snick-snack, med en sådan raljerande inledning. Vad ska man kontra med, "jag tycker inte den ser ut att vara tvättad i 90°". Hur kan man finna det som början på en intressant diskussion? Kan man istället inte försöka uppskatta det som J.Lindeberg gjort med jackan i fråga: En teknisk och fruktansvärt funktionell jacka utan att kompromissa med formspråket. Om man ser till tanken bakom plagget så är det rent objektivt en nästintill fulländad produkt. Om vi ska göra detta till en diskussion, så tycker jag det som känns centralt är "oöppenheten" inför plagg som detta. Man behöver inte älska allt, men ska man kommentera någonting så tycker jag (personligen) att det skall finnas en bra grund till det.
#10 Raderad säger
2011-01-25 22:18 - Anmäl

EricE: släpp kylskåpet och slappna av lite. Det är ingen avhandling som skrivs här vet du, man behöver inte leda saker i bevis eller på annat sätt underbygga sina åsikter.

Det är ju när folk blir lite privata som det blir roligt. Personligen saknar jag han kommentatorn som i nåt annat inlägg här på sajten började gå igenom sin garderob och rejtade plaggen. Det var kul.

Om Lindebergjackan, den känns inte fräsch, den luktar lite ruccola och pepparotsskum. Två saker som även de hade sina peaks 2008 :)
#11 Raderad säger
2011-01-26 00:13 - Anmäl

Jag håller naturligtvis med dig, Eric, om att diskussionen blir vettigare om man har en bra grund, omdömet sedan kan lika gärna vara negativt som positivt. Den där Lindebergjackan är inte så dum, ärmarna exempelvis tycker jag sitter helt utmärkt. Ibland är det lätt att fokusera på de få negativa detaljerna eftersom de ofta får stor effekt för helhetsintrycket, även om man genom detta inte avser avfärda plagget i övrigt. Jag vidhåller förstås att jackan inte sitter bra, även om modellen är fin (jackmodellen det vill säga, modellen är väl rätt fin han också).
#12 Raderad säger
2011-01-26 09:29 - Anmäl

Kan tipsa om MQs nya giv - faktiskt riktigt snygga snitt, även om den är lite overpriced för en non-brand 100% polyester skapelse...

http://www.mq.se/shoponline/#http%3A//www.mq.se/estore-Mqestore/modules/pageableRelatedArticleList/prevValue/1/art_id/67281/cat_id/133/sortByField/activation_date/sortOrder/desc
#13 Raderad säger
2011-01-26 11:17 - Anmäl

#9 - Varför gör J.Lindeberg en vårjacka, tänkt att stå emot vind och regn, så liten att jag kommer behöva galonbyxor på mig?

Och det kallas för funktionellt i modevärlden.
#14 Raderad säger
2011-01-27 00:47 - Anmäl

Adergaard, ursäkta janteklangen i följande kommentar men vem fan tror du att du är? Bespara herrmodebloggarna ditt fjollsnack - den där attityden hör hemma bland mellanstadietjejer. Hade man velat sänka sig till din nivå hade man exempelvis kunnat kontra med att du förmodligen aldrig kommit i en J.Lindebergjacka, alternativt inte hade någon att äta pepparrotsskum med 2008. Själv tröttnade jag på det redan 2006, troligtvis långt innan du lärt dig stava till det. Uppför dig!
#15 Raderad säger
2011-01-27 10:28 - Anmäl

#14 hah! Han har ju bidragit med, och uppfört sig flera gånger bättre än dig.
#16 Raderad säger
2011-03-14 14:53 - Anmäl

Hittade översta jackan på NK, Cavendis tror jag den hette..
Blev glatt överaskad av att den var lika snygg som på bilden, förrutom att den är grön istället för grå. Men mycket trevlig ändå.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen