Manolo logotype

Klocktrender - Mindre storlekar

Klocktrender - Mindre storlekar
Klockor är ett ämne vi på Manolo varit relativt dåliga på att bevaka. Som en av garderobens kanske viktigaste accessoarer är det därför på tiden att ge ämnet det fokus det förtjänar. Därför är vi extra glada att idag kunna presentera första artikeln från klockexperten Mikael Englund, som bland annat driver Klockbloggen på Kingmagazine.se, och som framöver kommer skriva om klocktrender och stilfulla armbandsur här på Manolo. Först ut storleken på klockan där det efter flera år av storlekshets nu tycks ske ett trendbrott.

I klockbranschen är en ny rörelse på gång. En rimlig och resonlig motreaktion mot det sena 00-talets storlekshysteri, precis som när 80-talets klockor blev smärta och smidiga efter 70-talets färgglada, stora och uttrycksfulla design. Stor-storlekstrenden fick fart och näring i mitten av nittiotalet, inte minst med Panerais uppmärksamhet genom Sylvester Stallone och den exponering som Arnold Schwarzenegger gav den modell som blivit stilbildande för dagens lyxsportklockor; Audemars Piguet Royal Oak Offshore. Efter att ha peakat förra eller förrförra året (med klockor i spannet mellan 47 och 50 millimeter) är konsensus i branschen att storlekarna nu är på väg neråt igen. Något som inte bara bör glädja de allra mest finlemmade gentlemännen.

Anledningen är naturligtvis inte helt uttalad, men off the record hörs ofta att huvudmarknaderna (och inte minst lejonparten av kunderna i det riktigt exklusiva marknadssegmentet) sakta men säkert förflyttas österut – där kunderna tenderar att ha klart tunnare handleder än på den europeiska eller amerikanska marknaden. Trenden just nu förespråkar stabila och nydanande sportklockor i lyxsegmentet som kryper ner i storlekarna, men med funktionalitet och stuk som oversizesyskonen, vilket vi välkomnar. Nedan ser vi tre exempel på sportiga klockor från de "stora" märkena som smyger neråt i storlek.

När Audemars Piguet på SIHH i vintras släppte den efterlängtade dykaren i Offshore-serien var det flera som höjde på ögonbrynen över att den "bara" var 42mm bred, och det var med en blandning av förväntan och förvåning som en ännu större skräll släpptes – en Offshore-kronograf i unisexiga 37mm. 

   

Panerais något mer välklädda och avskalade modell Radiomir, en klassiker med sin 47mm stora kuddformade boett, visades också på SIHH i en ny variant - den till 42mm förminskade och med en tobaksbrun urtavla försedda roséguldssnyggingen PAM336. Det är inte bara på bredden som PAM336 är intressant och i tiden, utan även på höjden; inuti tickar Panerais nyutvecklade och ultratunna (en trend vi återkommer till) baskaliber P.999. 

Hublot, som kanske varit allra mest drivande i storleksracet de senaste åren med sina fusion-klockor på upp till 48mm, har den senaste månaden valt att presentera en "riktig" 38mm-variant av Big Bang med automatverk, komplett med modellens intressanta och nyskapande materialval.

Här hittar du Mikaels egna blogg.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: Officine Panerai Hublot Audemars Piguet
#1 Halmstad säger
2011-01-17 16:32 - Anmäl

Följer klockintresse naturligt på ett mode-/klädintresse? Personer som bär exklusiva klockor förknippar jag mest med intresse för premiumbilar med alldeles för stora fälgar och löjligt många hästkrafter, obefintlig utbildningnivå och entreprenörsskap med tvivelaktig bokföringskultur. Men då är man säkert fr.a intresserad av antalet infattade diamanter snarare än oklanderligt konstruerade mekaniska ur.
#2 Raderad säger
2011-01-17 17:08 - Anmäl

#1 Haha, jag förstår vad du syftar på för "typ av människor" om man nu ska kategorisera.

Att en man som gillar kläder bryr sig om vad han har på armen tror jag är självklart. Åtminstone var det så för >10år sedan.
#3 Raderad säger
2011-01-17 20:22 - Anmäl

Alla som såg den högra bilden på förstasidan till dagens DN Ekonomi förstår hur viktigt det är med en passande klocka...

Panerai:en var ju riktigt snygg, om än i en annan metall dock... guldklockor måste vara bland det värsta som finns, men det finns väl en "typ av människor"? ;-)
#4 Raderad säger
2011-01-18 00:38 - Anmäl

Kan själv tycka att armbandsuret nu spelat ut sin roll som praktiskt redskap för att hålla reda på tiden och att det klassiska fickuret då är en betydligt mer stilfull accessoar.

kvarstår gör dock faktum att ett snyggt armbandsur kan komplettera många "outfits" som accessoar och även vara användbart för de som använder sig av en mindre dos modern teknik.
#5 Raderad säger
2011-01-18 19:25 - Anmäl

Tveklöst så att en touch läder och metall vid handleden på ett otroligt stiligt sätt kan komplettera skor eller bälte.
#6 Raderad säger
2011-01-19 08:38 - Anmäl

Men grundantagandet verkar ändå vara att som man har man sport/dykarklockor. Punkt. Bredda gärna rapporteringen till sobrare (diskretare) modeller också.
För övrigt håller jag inte med om resonemanget om handledernas bredd. Jag tycker att en stor klocka som kontrast till en i övrigt smal/slimmad silhuett kan vara ett intressant style statement.
#7 Raderad säger
2011-01-20 21:43 - Anmäl

#3

Fult med guldklocka? Utveckla.

Jag tycker man kan se lite för mycket ut som en King-läsare om man har en klocka i någon "silverfärgad" metall, om du förstår. Det blir liksom... sportigt?

Är det bara jag?
#8 Rozzy säger
2011-01-21 10:44 - Anmäl

För mig är klockan den kanske viktigaste acessoaren. En stiligt klädd gentleman med en ful ogenomtänkt klocka plockar ner helhetsintrycket markant. Då bör man hellre vara utan och titta på telefonen i stället.
Det behöver inte vara så enkelt som att om man bär Rolex så är man "hemma", utan klockan måste passa in i personligheten och stilen. En man (eller ännu häftigare en kvinna) som har en något udda spännande "riktig" klocka är top notch. Man ser allt för sällan folk med klockor från Ulysse Nardin, Vacheron Constantin, Piagét, Girrard Perregaux eller dyligt utan många safe:ar med standard Rolex Submariner eller Omega Speedmaster (dock med viss förståelse för att de är klassiker och bra tåliga allround-klockor).
Jag tycker med fördel att man kan äga ett flertal klockor (vilket många fler män nere på kontinenten gör) så att man kan ha en sportigare kraftigare klocka till fritid eller ledigare klädsel och en striktare (mindre?) till kostym. Givetvis ännu roligare att bryta mot "reglerna" med t.ex. en elegant guldklocka till t-shirt och slitna jeans.
Jag välkomnar den återgående trenden mot mindre och smidigare storlekar då den XXL-hysteri varit löjleväckande (läs Panerai, Graham etc.).
Vad gäller guld så har jag de senaste åren ändrat åsikt och anser att om klockan har stil och inte ser ut som en "bilhandlarklocka" så är det riktigt snyggt.

Välkommen Mikael, jag tror Manolos läsare behöver skolas och inspireras lite vad gäller klockor som det låter!
#9 Raderad säger
2011-01-21 17:41 - Anmäl

#7
Sant, raljerade lite för mycket där, men guldet gör så otroligt ofta en bärare airen av att en vilja att manifestera "jag har pengar". Hublot:en måste väl ändå vara ett bra exempel på det. Guld - ett av de finaste metallerna på en så "grov" klocka funkar ju inte, blir en slags designmässig självmotsägelse. Deras klockor gör sig mycket bättre i andra metaller eller i ett svart dito. Panerai:en ovan är ett bra exempel på hur guld kan se ut, inte over the top, utan fint komplement till ett par bruna skor, mest eftersom att den är smäcker och fin generellt – guldet samspelar med den övriga formen. På samma sätt blir en "grov" klocka som Rolex Submariner så otroligt vulgär med guld, då metallen inte är där för att förbättra designen, snarare höja priset.

Förstår din point där också, just att det blir lite sportigt, men "metallklockor" behöver ju inte se ut som den där Audemars Piguet som i artikeln eller som en Omega Seamaster. Det är som att debattera vad som passar bäst, silver eller guld – jag föredrar silversmycken alla dagar framför guld, och det rinner väl över på mina klockval också.

Sen som #8 säger, beror det så otroligt mycket på matchningen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.