Manolo logotype

En skokultur på frammarsch?

En skokultur på frammarsch?
Reflektion: CNBC uppmärksammade i dagarna (tips från Selectism.com) ett ökat intresse för gediget tillverkade herrskor där manliga konsumenter är beredda att spendera allt mer på ett par välgjorda skor. Men hur står det egentligen till med vår svenska skokultur?

Artikeln pekar bland annat på det faktum att många klassiska skotillverkare ökar stadigt i omsättning och nämner dessutom nya skomärken som brittiska Lodger och Mark McNairy, vilka båda anammat ett uppdaterat klassiskt formspråk där själva hantverket spelar en central roll. Bland de intervjuade i artikeln återfinns italienska skomakaren Paolo Scaforo:

"Little- known artisan men's shoemakers have consequently gained a new credibility and interest,..They remain niche, but a stronger niche.".

Även om dessa argument knappast är tillräckliga för att säkert säga att mäns skomedvetenhet ökat, fångar artikeln många intressanta tendenser.  För det håller på att hända något med mäns skokonsumtion. Inte minst i Sverige. När jag nyligen sammanställde höstens mest lästa artiklar var de fem översta skorelaterade. Med god marginal. Jag har pratat med två återförsäljare av Crockett & Jones i Sverige som båda relaterar till att märket årligen säljer drygt 10 000 par bara i Sverige, vilket gör oss till märkets tredje största marknad efter Tyskland och Storbritannien. I jämförelse med försäljningen hos de stora skojättarna är denna siffra knappast särskilt hög, men den vittnar ändå om att det finns ett intresse.  Lägg därtill andra populära märken i Sverige som R.M. Williams, Loake, Alfred Sargent och Church's. För att inte tala om all privatimport av skor från folk som handlar via nätet.

Och jag har ärligt talat väldigt svårt att se att intresset för kvalitetsskor skulle sjunka. Tvärtom.  Det finns helt enkelt inga argument kvar för att köpa undermåliga skor. Det är dåligt för miljön, dina fötter och din stil. Visst, det finns en prisdiskussion, men den som vårdar sina skor rätt kommer tveklöst tjäna på att köpa färre, men bättre skor.  Dessutom ser vi ökade råvaru- och produktionspriset i princip hela världen, vilket kommer göra det mindre lönsamt att massproducera lågprisprodukter.

En annan intressant aspekt i artikeln är varför det ökade intresset rör sig just skor? Inte minst med tanke på att det finns en utbredd uppfattning om att män i regel är totalt ointresserade av just skor.  Den brittiska skodesignern Tim Little menar att mindre strikta klädkoder på många arbetsplatser visat att denna uppfattning faktiskt är felaktig.

"..the culture of dress down in the workplace has had a phenomenal effect on this new men's market. With an office uniform imposed there was a reluctance to invest in the few interesting shoes available when they would hardly get worn. That encouraged a belief in the industry that men just weren't interested in shoes. But that was wrong and the recent brand revamps and new launches are proving it." 

Jag tror även att skor som produkt tilltalar många män. Det finns en tydlig koppling till hantverk och konstruktion, vilket för många är minst lika viktigt som själva utseendet. Det går att befoga ett köp av ett par skor för 4-5000 inte bara med att de är snygga utan kanske främst för att de är gediget tillverkade. Det kan framstå som ganska töntigt och klyschigt, men om alternativet är en skolkultur där vi ständigt lovordar budgetalternativen och köper nytt för varje säsong ser i alla fall jag inga problem med att bejaka skonörderiet.   


Bilder: Edward Green.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Raderad säger
2011-01-08 13:02 - Anmäl

Följande citat från artikeln "...vilket gör oss till märkets tredje största marknad efter Tyskland och Storbritannien..." understryker ju det jag hävdat sedan jag flyttade från Rom till London:

Engelska män måste ha sämst skokultur i världen.

Här är tan-färgade läderskor i 80-talsmodell, trasiga gymnastikskor oavsett väder samt trekkingskor och utslitna skor är vardagsmat på tunnelbanan och i centrum. Ligger Sverige som har en befolkning på en tiondel av vad England har på Europas tredjeplats måste det ju ses som något otroligt.
#2 Raderad säger
2011-01-08 19:32 - Anmäl

Intressant artikel, som jag bara kan hålla med om.
De är en smal "niche" men den har ökat, speciellt när konsumenter tröttnat på design skor utan kvalite, som kostar ca 2000 kr. Då man lika väl kan köpa en Loake sko för några kronor till, eller ännu heldre köpa något med ännu bättre kvalite.

Men ett till hantverk att nämna, är även skomkaryrket (reparation), för har man köpt en sko man planerat att ha så länge som möjligt så krävs de först och främst att man själv tar väl hand om den och har koll på när de börjar närma sig ett besök till skomakaren, och när den dagen har kommit gäller de även att man går till någon med kunskapen.
Det är även värt att tänka på att detta vackra hantverk skiljer sig från att tillverka en sko och är minst lika krävande.
#3 Raderad säger
2011-01-08 20:24 - Anmäl

Såg så sent som i går att Pediwear har lagt begränsningar på vilka modeller av Crockett & Jones de kan leverera pga att efterfrågan är så hög att "non-stock orders" inte kan hanteras förrän i mars.

Intressant att just Lodger är lite i centrum i artikeln. På någon av de mera populära eneglska stilbloggarna höjs den tillverkaren konsekvent till skyarna, dock har jag på diverse forum sett ganska gott om kommentarer från missnöjda köpare. Någon som har erfarenhet?
#4 Raderad säger
2011-01-09 00:55 - Anmäl

Vi skall komma ihåg att både Church's och Crockett & Jones varit mycket starka i Sverige under många år. Dock har männen som bär dem varit väldigt diskreta med det (det finns ett skäl till varför direktörer i Sverige kör Volvo V70 till jobbet). Det som jag tycker är roligt under senare år är främst att yngre människor börjat intresserar sig för skor och att mångfalden nu är större. Men vi skulle behöva ännu större mångfald för att kunna säga att skokulturen verkligen är på frammarsch. Ge mig en butik som säljer Gaziano & Girling, Kiton, John Lobb, Alden, Crockett & Jones, med flera under samma tak. Förhoppningsvis mognar marknaden så att detta blir verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.

Leaves & Tung – agent för Gaziano & Girling
#5 Halmstad säger
2011-01-09 01:42 - Anmäl

Stockholmsfenomen
#6 Raderad säger
2011-01-09 10:21 - Anmäl

Eventuellt är det så, men det kommer i sådana fall ta ett par decennium innan man faktiskt har en skokultur. Alla som köper skor idag måste gå in sina skor ordentligt, det förutsätter även att fler män får upp ögonen för skorna, vilket eventuellt skulle kunna hända om vi redan ha fler bärare idag. Bärare föder bärare så att säga.
@Leavestung- Att börja prata om tillverkare som Kiton känns lite överdrivet. Om jag inte minns fel börjar en Kostym på 40 tusen, made to order vid ca 150 tusen... Vem har sådana pengar i Sverige? Och för övrigt vem är bered att betala det för MTO när man kan få skräddarsytt för 50 tusen?
#7 Raderad säger
2011-01-09 10:22 - Anmäl

Kom på att vi pratar skor! Vad har Kiton för några skor? Trodde att de bara tillverkade kläder...
#8 Raderad säger
2011-01-09 10:36 - Anmäl

<em>"En annan intressant aspekt i artikeln är varför det ökade intresset rör sig just skor?"</em>

Troligtvis har en ökad generell klädmässig medvetenhet bidragit till att män nu inser hur viktiga skorna är för helheten.

Jag har själv noterat ett kraftigt ökat intresse för klassisk herrstil det senaste året. Ett intresse som jag inte tror bara bottnar i att klassiska kläder varit en del av trenden de senaste åren. Något som fått ett mer genuint fäste och fler verkligt hängivna anhängare.

Bloggar som Manolo har sannolikt bidragit en hel del till att vi idag ser fler välklädda män på sveriges gator. Hatten av för det! :)
#9 Raderad säger
2011-01-09 10:55 - Anmäl

#5, Positiv som alltid. #6, Fler än du tror faktiskt... För övrigt tycker jag det är jättekul att fler börjar få upp ögonen för skor. Man är ju aldrig snyggare än skorna man har på sig.
#10 Raderad säger
2011-01-09 12:45 - Anmäl

#6/7: Ja, Kiton gör skor. Såg dessa hos en av våra återförsäljare i Tyskland, där de för övrigt har en blomstrande och oerhört mångfaldig skokultur. Kitons skor är helt handgjorda men på standardläster, ungefär samma koncept som Gaziano & Girlings nya "Deco" med andra ord. Jag vet dock ej vem som tillverkar Kitons skor, svårt att tro att de satt upp en egen skoateljé.

Vänligen,
Leaves & Tung
#11 Raderad säger
2011-01-09 19:48 - Anmäl

"Ett kraftigt ökat intresse för klassisk herrstil det senaste året"

"varför det ökade intresset rör sig om just skor?"

Det finns många talesätt, visdomsord, ordstäv o dyl med ungefär samma innebörd – att skorna är mannens viktigaste plagg:

"Man är aldrig snyggare än skorna man har på sig"

"A woman judges a man by his shoes"

"Skorna berättar ganska mycket om din personlighet"

Dels har nog de flesta hört sådant här, dels ligger det någonting i det. Detta kanske delvis kan förklara varför det är just skorna svenska män prioriterar när intresset för klassisk herrstil har väckts.
#12 Halmstad säger
2011-01-09 20:32 - Anmäl

#11

Må vara att det kan finnas ett ökat - från låg/obefintlig nivå - intresse för riktiga skor i ekonomiskt förtätade delar av Sverige, men att säga att skorna prioriteras är än så länge helt fel. Som jag nämnt i annan kommentar prioriteras det från kotlettfrisyren och nedåt.
#13 Raderad säger
2011-01-10 16:15 - Anmäl

laphroaigman
Ang. Lodger, jag har ett par Bering brogues 1,5 år gamla, skulle vilja säga att kvalitetsmässigt så är dom kanske inte riktigt i klass med tex. C & J handgrade men jag är ändå väldigt nöjd med dom. Plus också för extremt bra service i butiken på Clifford street.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.