Manolo logotype

Guide till våtrakning med rakkniv

Guide till våtrakning med rakkniv
För många är rakning en tröttsam vardagssyssla. För andra en religion där det heligaste av allt är våtrakning med rakkniv. - Den som behärskar rakkniven kan få till en ännu tightare rakning än med säkerhetshyvel. Men framförallt handlar det om själva känslan att raka sig med kniv, säger Håkan Ström, barberare på Barber & Books i Stockholm.

Rakning och skäggvård har alltid varit självklar en del av manlig stilkultur. Senaste åren har många börjat återupptäcka den traditionella våtrakningen. Kanske främst med säkerhetshyvel, men även hardcore-varianten med rakkniv.  Något som kräver övning för att bli bra.

- Rakkniven är inte ett särskilt förlåtande verktyg utan det är viktigt att verkligen ta sig tiden och inte vara för stressad när man rakar sig med kniv. Jag rekommenderar att man rakar sig på kvällen för att vara mer alert.  Likaså bör man som nybörjare inte raka på allt för grov skäggväxt. Max 2-3 dagars stubb, säger Håkan Ström.

Det finns lite olika skolor om hur den ultimata rakningen med kniv går till. Håkan beskriver en bra grund till rakprocessen enligt följande:

1. Börja med att göra rent huden. Där är det viktigt att inte använda en scrub eller annan peeling-produkt vilket riskerar att torka ut huden innan rakningen. Jag föredrar en olivoljebaserad tvål vilket gör rent, men samtidigt ger huden fukt.  

2. För att kniven skall glida ännu bättre rekommenderar jag att man därefter smörjer in ansiktet med en tunnare olja. Tjocka oljor riskerar att suga upp rakkniven och ge sämre glid.

 3. Nästa steg är att tvåla in ansiktet. Antingen väljer man en klassisk raktvål som man applicerar med hjälp av en rakborste som skall ha legat i varmt vatten lite innan man borstar upp raktvålen. Alternativet är att använda en rakkräm som man kan applicera både med en rakborste eller med handen. 

4. Lägg därefter en varm fuktig frottéhandduk över ansiktet och låt den vila någon minut.  Detta håller raktvålen varm.

5. Sedan börjar själv rakningen. Raka först medhårs med väldigt långsamma rörelser där man med den lediga handen sträcker ut huden lätt. Tillför tvål så att huden inte torkar och raka sedan en omgång mothårs för att rakningen skall bli extra len. Rakning mothårs med kniv kräver ofta lite extra träning jämfört med om man rakar man hyvel.  

6.När raknigen är klar, skölj ansiktet med kallt vatten för att porerna i huden skall stänga sig. Torka av ansiktet och smörj in med någon form av after shave. Undvik produkter med alkohol i under vinterhalvåret vilket riskerar att torka ut huden.   

   

Set med rakskål, tvål och borste. Shavingroom.se.

Det hela kan låta ganska enkelt, men en stor del av resultatet handlar om teknik och att kunna behärska kniven. 

- Man brukar säga att det optimala är att hålla kniven i en 30-40 gradig vinkel mot huden, men detta varierar beroende på vart på ansiktet man rakar, vilken hud- och skäggtyp man har samt kniven man använder. Konsten är att känna in kniven så den glider bra över huden och samtidigt skär av skäggstråna.  Ett vanligt misstag jag upplever är att många använder samma teknik med kniv som de använder med hyveln. Med rakkniv krävs betydligt långsammare drag. Det är viktigt att hela tiden ha glid med kniven, vilket i hög utsträckning är något man lär sig med tiden. Ett bra tips är att inte använda en allt för vass kniv de första gångerna för att istället kunna känna in kniven.

När det kommer till själva kniven pratas det ofta om två olika typer av modeller, cut throat och shavette. Cut throat är den allra mest klassiska modellen, i regel tillverkad i kolstål med skålslipat egg. Shavetten är till utseendet närmast identisk med cut throat-modellen, men använder istället utbytbara blad.  

Professionella barberare använder av hygieniska skäl nästan uteslutande shavette, vilket i mitt tycke ger ett minst lika bra resultat. Dessutom slipper man slipa egget med en strigel. Nackdelen med shavette-knivar är att de inte löper riktigt lika bra som skålslipade cut throat-knivar, vilka är stummare och kan ge längre drag. Sedan är det kanske inte riktigt lika sexigt med utbytbara blad, säger Håkan.  

Vad kännetecknar annars en bra kniv?

- Att den är vass. I övrigt är det mer en fråga om känsla och utseende. Det är lite som jaktknivar. En morakniv gör ofta ett minst lika bra jobb, men många gillar känslan av äkta handsmide.

Slutligen, har du någgra ytterligare tips för den som lära sig raka med kniv?

- Återigen, ta det lugnt. Det är riktigt roligt att raka sig med kniv, men det kräver lite övning innan det blir bra. Många väljer att endast använda rakkniv under helgen för att sedan raka sig med en hyvel på vardagarna, vilket jag tycker är en bra lösning om man har ett jobb som kräver ett välvårdat ansikte. 

   

D.R. Harris Arlington Shaving Soap Bowl (shavingroom.se)

Handtillverkad rakkniv från Baxter of California med fodral i Cordovanläder från amerikanska MAKR Carry Goods.

Dovo Shavette (exclusiveshavings.se)

D.R. Harris Arlington After Shave Milk.

Håkan Ström på Barber & Books.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skönhet Guide Hudvård

Andra artiklar om varumärkena: DR Harris
#1 Raderad säger
2011-01-06 19:25 - Anmäl

"Att raka mothårs fungerar bara med en rakkniv och inte med en hyvel" vad är det där för bs? Klart det går att raka mothårs med en safetyrazor/hyvel, det gör jag och många med mig varje morgon utan några som helst problem..
#2 DT säger
2011-01-06 21:06 - Anmäl

Kan inte hjälpa det men i mina ögon är rakning hemma med kniv lika ballt som att över en natt bli värsta whiskysnobben, köpa humidor och pynta studentrummet som ett engelskt adelsgods.

Så, vem blir först att högfärdigt proklamera att han minsann aldrig skulle raka sig på något annat sätt än med kniv och raktvål enligt konstens alla regler? :)
#3 Raderad säger
2011-01-06 22:36 - Anmäl

#2
Trots min ringa ålder av 18 år inte bara har utan brukar jag göra det ibland när jag har tid på tex helgerna. Visst får jag inte samma bäbislena resultat som med safetyrazorn men vad gör det, jag är ändå manligast i stan bara för att jag försöker ;)
#4 Raderad säger
2011-01-07 10:13 - Anmäl

#3
Om ett antal år kommer Du att inse att man aldrig kan vara manligast i stan vid 18 års åder ;-)
#5 Halmstad säger
2011-01-07 13:38 - Anmäl

Att raka sig handlar om att skära av skäggstubb på snabbast, bekvämast och säkrast sätt. Det finns ingen anledning att backa i den tekniska utvecklingen till rakkniv. Resultatet är det som räknas till 100%.
#6 Raderad säger
2011-01-07 15:02 - Anmäl

#5
Med den inställningen har jag svårt att se vad du har på en sån här sida att göra över huvud taget. Dessutom blir resultatet nästan alltid bättre med en safetyrazor eller rakkniv (om de används korrekt dvs) än med fusion/apparat, oavsett vad reklamen säger.
#7 Raderad säger
2011-01-07 18:23 - Anmäl

Tycker att han glömmer att nämna hur viktigt det är att verkligen strama ut huden när man använder kniv.

Instämmer med ovanstående när det gäller rakning mothårs, det går utmärkt med saftey razor för min del, tror dock att det är lite individuellt och att man vill vara förskitig med att rekommendera detta för alla.

#5 Nu är det ju så att utvecklingen har prioriterat bekvämlighet framför resultat, det ska gå snabbt och kräva så lite tankeverksamhet som möjligt och detta ska vi betala närmare 40 kr bladet för. Som nämns ovan så blir resultatet i princip alltid bättre med saftey razor/rakkniv om man behärskar dessa.

Ett tips oavsett vad man använder att raka sig med är att införskaffa en rakborste i äktagrävlingshår och en bra raktvål och lära sig vispa upp ett riktigt bra löddder, bara detta förhöjer upplevelsen rejält. Det behöver inte vara någon jätte dyr borste, den här går t ex utmärkt:
http://www.gents.se/Gents-Rakborste-Silvertip-Ivory.htm
Några av mina favorittvål är, Tabac:
http://www.gents.se/Tabac-Raktvaal-i-porslinsskaal
Mitchell's Wool Fat(säljs även rebrandat som från Kent brushes):
http://www.shaving-shack.com/mitchells-wool-fat-soap-ltd/
Mühle Shaving Soap Aloe Vera(säljs även rebrandat som Edwin-Jagger):
http://shavingroom.se/mhleshavingsoapaloevera-p-115.html?osCsid=316feee76a030d73d2951e5d156ee8eb
Trumpers sandalwood:
http://www.trumpers.com/product_detail.cfm?ProductID=111547314
Tycker dessutom att man bör undvika aftershave med alkohol året runt och använda nåot bättre, vill man dofta finns det colonge, kan särskilt rekommendera:
http://www.trumpers.com/product_detail.cfm?ProductID=111547338

En bra webshop för den som är intereserad av rakknivar är:
http://www.theinvisibleedge.co.uk/

För den som vill lära sig använda saftey razor rekommenderas mantic59´s videos:
http://www.youtube.com/shavetutor

Ett par bra sidor med forum:
http://badgerandblade.com/
http://www.straightrazorplace.com/
#8 Raderad säger
2011-01-07 19:09 - Anmäl

Personligen tycker jag en bra rekommendation kan vara att först lära sig att raka sig med en safety razor för att bespara en del frustration. Alla momenten med förberedelse av huden, göra ett riktigt lödder och behandla huden efter rakningen är desamma och kan vara bra att behärska så att man sen kan koncentrera sig på knivtekniken. De allra flesta kommer dessutom förmodligen uppleva att resultatet med en safety razor är precis så bra de önskar och aldrig ta steget till kniv.

#5: Du har naturligtvis helt rätt, förutom att det också handlar om att kunna göra det dagligen utan att huden tar skada av det. Min erfarenhet är att de multibladskonstruktioner som finns på marknaden idag (hur många är de uppe i nu, fem blad?) kan ge en alldeles utmärkt rakning, men inte varje dag, för då tar huden för mycket stryk. Detta av två anledningar: Raklöddret (eller den kemiska gelen som många använder) är till för att skydda huden mot bladet, mjuka upp skägget och underlätta hyvelns/knivens glidning. När flera blad kommer i följd så är det naturligtvis bara det första bladet som gelen skyddar mot, övriga blad löper mot naken hud. Den andra orsaken är att principen för en flerbladshyvel är att det första bladet drar ut skäggstrået en aning ur hårsäcken varefter nästa blad skär av det, dvs strået skärs under hudnivå så att säga. Det ökar markant risken för innåtväxande hårstrån.

För mig är således det snabbaste, bekvämaste och säkraste sättet att raka mig att använda en safety razor, något som tar mig ca 15-20 minuter på morgonen och som ger mig ett ansikte där du inte känner något skägg oavsett vilken riktning du känner. Vill jag unna mig något extra och har lite mer tid på mig så använder jag kniven, vilket tar kanske tio minuter längre tid, kräver mer koncentration och som ger det där yttersta av perfektion i rakningen.

För övrigt, det spelar väl ingen roll hur "coolt" det sätt man rakar sig på är, det är väl ingen annan utom familjen som vet det ändå? Jag rakar mig som jag gör för min egen skull.
#9 Raderad säger
2011-01-07 19:41 - Anmäl

Alla kommentarer som syftar på att rakning med kniv är onödigt, då man syftar på att "det är coolt", tänker ni på samma sätt när det kommer till kläder?

Kavaj t.ex är tekniskt sett inte ett funktionsplagg. En tröja värmer bra mycket bättre, och ifall det ska vara smidigt att ta av/på sig, en tröja med dragkedja.

Nej, man väljer att bära kavaj för man vill det. Man känner sig bekväm i det, och man vill bevara det få aspekter som finns uteslutande för män. Dock är det inte enbart män som bär kavaj längre. Det handlar om att bevara en viss tidsanda, en viss attityd.

För mig, placerar jag även rakkniven i samma tidsera.
#10 Raderad säger
2011-01-08 11:36 - Anmäl

För mig handlar rakning med rakkniv om att uppskatta hantverk och tradition. Spelar ingen roll om en Gilette Mach 3 Turbo XXL Power Shaver 2000 går snabbare. Det är lite som att jämföra en Felix krögarpytt från frysdisken värmd i mikron, med att göra en egen pytt. Det blir helt enkelt aldrig lika gott som "the real deal".
#11 Raderad säger
2011-01-11 10:21 - Anmäl

Äntligen, äntligen, äntligen. En artikel om riktig rakning. De flesta här speciellt #9 & #10 slår huvudet på spiken.
Sträcka huden är den viktigaste kommentaren. Mitt sätt att raka mig med kniven är att göra det 2 ggr - då blir det riktigt bra. Första gången med en mindre vinkel mellan huden och kniven sedan andra gången med en större vinkel. Med en bra kniv räcker det med medhårsrakning.

Ser fram emot artikel om hur man slipar och striglar sin kniv på bästa sätt. Det hade jag behövt när jag startade med rakning. Numera har jag mitt skifferbryne från Grythyttan, strålande resultat - behöver nästan ingen strigling efteråt.
#12 Raderad säger
2011-01-17 10:19 - Anmäl

Jag vill uppmärksamma er om att jag nu korrigerat följande citat i artikeln efter önskemål från Håkan Ström.

"Sedan börjar själv rakningen. Raka först medhårs med väldigt långsamma rörelser där man med den lediga handen sträcker ut huden lätt. Tillför tvål så att huden inte torkar och raka sedan en omgång mothårs för att rakningen skall bli extra len. Rakning mothårs med kniv kräver ofta lite extra träning jämfört med om man rakar man hyvel."

"- Man brukar säga att det optimala är att hålla kniven i en 30-40 gradig vinkel mot huden, men detta varierar beroende på vart på ansiktet man rakar, vilken hud- och skäggtyp man har samt kniven man använder. Konsten är att känna in kniven så den glider bra över huden och samtidigt skär av skäggstråna. Ett vanligt misstag jag upplever är att många använder samma teknik med kniv som de använder med hyveln. Med rakkniv krävs betydligt långsammare drag. Det är viktigt att hela tiden ha glid med kniven, vilket i hög utsträckning är något man lär sig med tiden. Ett bra tips är att inte använda en allt för vass kniv de första gångerna för att istället kunna känna in kniven."

Det var jag som missuppfattade Håkan på dessa delar. Ber om ursäkt om det skapat förvirring.
#13 Raderad säger
2013-10-22 14:37 - Anmäl

Jag är ganska ny på wetshaving, men jag ville prova det efter en vän berättade för mig om det. Han rekommenderade några hemsidor för mig som jag bara vill dela med dig.

Den första sidan är relativt ny i Sverige, men är mycket stort i Danmark. Det kallas www.made4men.se och de har ett stort utbud inom rakning och även inom wetshaving.

En annan är den http://www.mankind.co.uk/health-beauty/shaving.list har otroligt många läckra produkter.

En webbplats med bra aftershave produkter är http://www.groominglounge.com/shaving-irritation

Den sista sidan har en massa knivar av hög kvalitet http://www.executive-shaving.co.uk/shaving/straight-razors/straight-razors.php

- Erik
#14 Raderad säger
2014-02-17 13:55 - Anmäl

Sliqhaq har rätt mycket rakknivar av olika märken

http://www.sliqhaq.se/rakning-rakkniv-c-4_32.html

Deras akademi är rätt trevlig tycker jag om man vill fördjupa sig.

http://www.sliqhaq.se/pages.php/page/sliqhaq_academy
#15 Nisse säger
2017-11-02 08:42 - Anmäl

På forumet wetshaving.se, svenskt trots namnet, finns info att hämta om allt som har med "riktig" rakning att göra
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen