Manolo logotype

Ikonplagg – Valstarino 1935

Ikonplagg – Valstarino 1935
När det kommer till jackor med ikonstatus nämns ofta Baracuta G9 eller Barbour Beaufort. En mindre känd, men minst lika stilbildande jacka är italienska ytterplaggsspecialisten Valstars klassisker Valstarino som lanserades redan 1935.

I år 100-års jubilerande Valstar startade sin verksamhet redan 1911 i Milano. 25 år senare lanserades märkets allra mest framgångsrika modell, Valstarino. Den midjekorta längden var tillsammans med de stora utanpåliggande fickorna samt den stickade kragen, manschetterna och resåret banbrytande för ett helt nytt sportigare jackmode. Med bärare som Steve McQueen, Humphrey Bogart och Marlon Brando blev Valstarino snabbt stilbildande och modellen kopierades flitigt av andra tillverkare. Jackans popularitet nådde sin absoluta kulmen under 70- och 80-talet då Valstarino var ett måste för modesuktande män.

I början av 2000-talet återlanserades Valstarino med en form väldigt trogen originalet, men med en något mer figurnära silhuett. Likaså finns jackan, som fortfarande tillverkas i Italian, numera att tillgå i fler material än den klassiska mockakvalitén. För vintersäsongen syns bland annat modeller i olika ulltyger och nylon med dunfoder. Den som verkligen ha en unik jacka kan genom märkets egna webshop själva utforma sin modell med en rad olika färgval. 

Dunfodrad modell i nylontyg. (chcmshop.com)

Valstarino som väst.

NY Times moderedaktör Stefano Tonchi i Valstar. Foto: The Sartorialist.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Valstar
#1 Raderad säger
2011-01-05 18:39 - Anmäl

Ibland så misstänker jag att du har fastnat i Italien och tappat känsla för vad som är snyggt eller fult. Men man får förstås tycka vad man vill om plagget, men roligt med lite variation från det dressade modet.

Skulle vara roligt med en större bredd med gamla Manolo som ledstjärna.
#2 Halmstad säger
2011-01-05 21:08 - Anmäl

Kul att se den här jackmodellen igen. Bar en sådan i slutet av 80-talet. Den var väl lätt ute då. Vansinnigt praktiska fickor på framsidan.
#3 Raderad säger
2011-01-06 10:54 - Anmäl

Mycket fint inlägg Olof!
Hade gärna läst ett liknande inlägg kring klassikern the Ramsey raincoat. Läste nåt om att b store och Baracuta inlett ett samarbete och gjort justeringar på just nämnda modell. Brukar inte gilla samarbeten men det såg faktiskt riktigt lovande ut på bild.
#4 Raderad säger
2011-01-06 14:04 - Anmäl

Snygg jacka, svår att få tag på i Sverige?
#5 Raderad säger
2011-01-07 10:06 - Anmäl

Härligt att återse denna underbara jacka!
Hade en på 80-talet, och köpte faktiskt en ny i Rom för något år sedan, bara några storlekar större än den gamla...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.