Manolo logotype

Handsmakeri del II - Handskläder

Handsmakeri del II - Handskläder
Grunden till ett par välsittande och hållfasta läderhandskar är själva lädret. Ett ämne som verkligen går att diskutera i all sin oändlighet. Manolo ger några tips för valet av handskar.

Det som främst kännetecknar ett bra handskläder är smidigheten. Till bättre skor och väskor används ofta kalv eftersom detta är väldigt tätfibrigt. För handskar blir det dock alldeles för kompakt och stelt. Bland de främsta handsklädrena framhålls ofta peccary, hjort och lammnappa. Alla, väldigt mjuka och följsamma läderkvalitéer och samtidigt väldigt hållfasta.   

En viktig del är hur lädret behandlats. För maximal andningsförmåga är anilinfärgade läder att föredra, det vill säga att lädret är genomfärgat och inte täckfärgat då lädret beläggs med ett färgat ytskikt. Fördelen med täckfärgade läder är att de är bättre mot fläckar och enkla att hålla efter. Samtidigt får de aldrig riktigt samma patina och riskerar att kännas lite plastiga.  Däremellan finns även semianilinfärgade läder som är genomfärgade, men belagts med ett visst ytskikt för att skapa ett bättre skydd mot väta och fläckar. 

Hjortskinn har liknande egenskaper som peccary. Hållfast och samtidigt väldigt mjukt. Här i slipad nubuck.

Älgskinn är en av de mest hållfasta läderkvalitéerna. Väldigt varmt och perfekt för rejälare handskar.

Lammnappa är en väldigt fin kvalité med täta fibrer. Passar bra till nättare handskar.

Peccary framhålls ofta som den lyxigaste läderkvalitén för handskar. Lädret kommer från sydamerikanska vildsvin och karaktäriseras av sina "märken" från djurets hårsäckar. Följsamt och väldigt slitstarkt.

Peccary med baksida av crochet.

Peccarynubuck, alltså peccaryskinn slipat från narvsidan. Samyliga handskar från Hestra.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Guide Handskar

Andra artiklar om varumärkena: Hestra
#1 Raderad säger
2010-12-17 17:35 - Anmäl

Fasligt snyggt!
Blir sugen på ett par nya handskar :)
#2 Raderad säger
2010-12-18 10:47 - Anmäl

Nu är inte jag på gång att köpa nya handskar, men vart går det att få tag på dessa svenska skönheter?

Jag hade ingen som helst aning om att det fanns ett svenskt märke som tillverkar så här fina läderhandskar. Hestra kände jag till, men trodde de bara gjorde skidhandskar osv.

Härligt för Hestra att få ut lite reklam här på Manolo. Eller är det bara för mig de varit ganska okända?
#3 Raderad säger
2010-12-18 10:59 - Anmäl

Wictor - Jag tittade igenom min samling handskar och hittade just ett par Gaucho, som, om jag förstår det rätt, är samma bolag som Hestra, fast kanske deras budgetkollektion. Dem är hur som helst köpta i en helt vanlig handskbutik, så gå till en handsbutik och fråga om dem har Ravel/Hestra/Gaucho så hittar du nog dem.
#4 Raderad säger
2010-12-18 20:37 - Anmäl

@Wiktor, det beror på var du bor, de finns på många ställen. På deras hemsida lär det finnas anget butiker över hela landet. Om du bor i Stockholms regionen kan jag varmt rekommendera Hestra butiken som ligger på Norrlandsgatan (ungefär vid normalmstorg)
#5 Philip säger
2017-01-20 15:57 - Anmäl

Jag tog några sparpengar för att investera i ett par Peccary handskar från Hestra.. 2600KR senare så öppnar jag kartongen och upptäcker att handsken var defekt i sömmarna.
Lämnade tillbaka det oanvända paret och fick efter ett par nya efter ett par veckor. Öppnade den asken och även där var paret defekt med lösa sömmar..
Man blir så ledsen när man längtat efter så fina handskar och man blir så besviken.. Hersta själva hade föga bra svar på att problemet uppstått två gånger på rad..
SÅ någon som har ett annat märke man kan köpa ett par Peccary handskar?
#6 Fredrik säger
2017-01-20 16:03 - Anmäl

Tack för trevliga artiklar.
Dock vill jag påpeka att det ni kallar peccarynubuck inte alls är peccary.
Lädret är från carpincho, världens största gnagare.
#7 FM säger
2017-01-21 13:01 - Anmäl

@philip

Köpte peccaryhandskar på hestra 2016, lämnade tillbaka 4 dagar senare efter hål i lädret. Fick svar att lädret är ömtåligt för slitage, pinsamt. Gick till gabucci och köpte dito från Christer jefferies, rekommenderas!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen