Manolo logotype

Handskmakeri del 1 - Tillskärning och sömnad

Handskmakeri del 1 - Tillskärning och sömnad
Handskmakeri är ett närmast helt bortglömt hantverk. Manolo slår dock som alltid ett slag för produkter tillverkade med kärlek varför vi i en i en tvådelad artikelserie tänkt förkovra oss ytterligare i ämnet läderhandskar och försöka besvara frågan vad som utmärker ett par kvalitetshandskar. Först i serien, tillskärning och sömnad.

Läderhandskar kan lätt framstå som en onödigt dyr och kostsam accessoar i garderoben. Samtidigt är det lätt att glömma bort vilket hantverk det faktiskt ligger bakom ett par kvalitetshandskar. Historiskt sett har handskmakeriet varit ett av de allra mest respekterade hantverksyrkena. Frankrike har länge varit ett föregångsland inom yrket , inte minst genom landets Kalvinister(även kallade Hugenotter) som i slutet av 1600-talet kom i konflikt med franska katolska kyrkan och tvingades fly från landet. Många kom faktiskt till Sverige och la här grunden för ett internationellt välrespekterat handskmakeri. I Sverige fanns så sent som på 1970-talet fortfarande viss produktion av handskar.

Den kanske viktigaste processen bakom ett par handskar är själva tillskärningen. Faktum är att per definition är handskmakarens enda uppgift är att skära ut handskens olika delar för att sedan låta en sömmerska ta vid. För tillskärningen används i huvudsak används tre olika metoder: den franska metoden, blockmetoden och halvblock, även kallat den italienska metoden.

Den franska metoden är den mest tidskrävande och anses ofta ge bäst resultat när det kommer till åtsittande promenadhandskar. Handskmakaren börjar med att välja läder och talkar sedan narvsidan för att ge skinnet en finare yta. Därefter blötläggs skinnet för att bli lättare att bearbeta och handskmakaren synar skinnet noga för att upptäcka eventuella defekter.  Svårigheten ligger i att kunna skära ut handskens olika delar utan att få med några defekter och samtidigt utnyttja skinnets maximala yta. Det kan kanske låta ganska banalt, men eftersom alla hudar ser olika ut kräver detta ett tränat öga. En skicklig handskmakare väljer att placera de mindre synliga delarna av handsken som skinnbitarna mellan fingrarna (strålarna) på de lite sämre områdena av lädret.  

- Det optimala är att kunna skära ut delarna längs skinnets långsida för att på bästa sätt utnyttja lädrets naturliga töjningsriktning, men det är inte alltid möjligt beroende på skinnets utseende och eventuella defekter, berättar Niklas Magnusson som är en av fyra nu levande handskmakare i Sverige. Niklas tillhör fjärde generationen av familjen Magnusson som genom familjeföretaget Martin Magnusson & Co äger handskmärkena Hestra, Ravel och Gaucho.

 

Inpassning av pappmallen.

Själva tillskärningen består av olika nivåer. Först mäts skinnet och sträcks sedan ut med en så kallad bassett och tumstock. Därefter placeras pappmallar av handskens delar på skinnet för att sedan skäras ut i en första grovtillskärning. Sedan sträcks skinnet ytterligare en gång både på tvären och längden för att passas in under pappersmallen.  Delarna för handskens tumme och strålar skärs ut av läderhudens kvarvarande yta. Därefter skickas delarna till utstansning och så kallad repressering där handskens exakta form klipps ut.  En färdigutbildad handskmakare kan i regel skära ut delarna till 25-35 handskar per dag beroende på modell och vilket skinn som används.

Blockmetoden innebär att handskens olika delar stansas ut med hjälp av stansjärn. Denna metod används ofta i storskaligare produktion eftersom den inte är lika arbetsintensiv och kostsam. Nackdelen som många framhåller är att lädret inte sträcks ut på samma sätt som med den franska metoden och handskar som är utskurna med denna teknik därför riskerar att töja sig och bli sladdriga. Dessutom tas ingen hänsyn till lädrets naturliga töjningsriktning, vilket gör det svårt att få samma handnära form som för ett par handskar tillverkade efter fransk metod. Dock lämpar sig denna teknik bra till sport- och funktionhandskar som inte kräver en lika exakta passform.

En kompromiss mellan dessa två metoder är den italienska, även kallat halvblock. Den innebär att endast en grovtillskärning görs för hand, vilket ger en exaktare passform än med blockmetoden, men inte lika exakt som den franska.

- Handskmakarens främsta uppgift är hålla koll på hur skinnet kommer att töja sig för att kunna skapa en handnära passform som inte tappar formen efter användning.  I jämförelse med exempelvis skoläder är handskläder mycket mjukare och rörligare vilket ställer högre krav på tillskäraren, förklarar Niklas.

Går det att som konsument avgöra tillskärningsteknik?

- Det är svårt. Mitt tips är att dra lite i handskens fingrar för att se att lädret inte ger med sig. Känslan skall vara närmast helt stum. Den enda skinnkvalitén som detta går att se är peccary där de karaktäristiska hårsäckarna skall ligga horisontellt med handsken om de är ordentligt gjorda.

 

Skinnet sträcks med en bassett.

Handskens form styrs i hög utsträckning av vilket sömnadsteknik som används för att fästa de olika delarna. Här pratas det om fyra olika tekniker; handlask, maskinlask, pique och halvpique. Handlask innebär att handskarna är sydda för hand, vilket är de allra mest tidskrävande och svåraste tekniken att behärska. En duktig sömmerska klarar av att sy ett par handskar för hand på 2-3 timmar.   Maskinlask är en maskinell tolkning av handlasken. I regel blir stygnen något glesare eftersom en tjockare tråd måste användas i jämförelse med handlaskning, men Niklas menar att det är svårt för ett otränat öga att se någon skillnad.

Pique ger det nättaste resultatet med minst synliga sömmar.  Skinnets delar läggs omlott och sys med en maskin på en sömsmån, ofta inte bredare än en millimeter.  Halvpique sys på en vanlig symaskin och till skillnad från helpiquen används en vändsöm på fingrets undersida, vilket ger en inåtgående skarv på handskarna som kan försämra komforten.

 - Sett till handskens egenskaper är val av sömnadsteknik inte avgörande utan det är i hög utsträckning en stilfråga. Handlask ger en mer gedigen och robust känsla vilket främst passar personer med större händer, företrädelsevis män. Helpique ger en mer handnära form som lämpar sig bättre för en mer avskalad handskmodell, säger Niklas.  

  

Handske med handlask.

Helpique. Samtliga handskar från Hestra och Ravel.

Mellan fingrarna på finare läderhandskar förekommer ofta en så kallad kil som ger bättre passform och rörlighet.

De sista momenten bakom ett par handskar är att sy i själva fodret (stoffering) varefter handskarnas pressas på en uppvärm metallform för att få bättre form. Sedan poleras handskarna för att få en lite snyggare yta.

Ovan, videoklipp från Hermès handskmakeri.

Stort tack till Niklas Magnusson för hjälp och foton. Allra översta fotot: Gösta Fries. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Guide Handskar

Andra artiklar om varumärkena: Hestra
#1 Raderad säger
2010-12-09 10:28 - Anmäl

En jättebra och intressant artikel!
Jag tycker att man skall lägga lite vikt vid vad man har på händerna den kalla delen av året. Att investera i kvalitet lönar sig, så länge man kan hålla reda på sina handskar. Själv har jag tillräckligt många par för att kunna göra en hyfsad matchning med de skor som bärs för dagen.
#2 Raderad säger
2010-12-09 13:51 - Anmäl

Det här är stiljournalistik på hög nivå!
kan knappt vänta tills del 2 dyker upp och apropå det; har du inte hållt oss på halster länge nog nu gällande del 2 av Bauer-artikeln?:)
#3 Tom Selleck säger
2010-12-09 20:56 - Anmäl

Ett mycket spännande ämne det här med handskmakeri!
Själv har jag uppenbarligen oproportionerligt långsmala fingrar för jag lyckas aldrig hitta ett par handskar som inte är för breda eller för korta. Måttsydda handskar vore något. Finns det i Sverige?

Tyvärr verkar hårsäckarna ligga vertikalt på mina Ravel peccaryhandskar, dvs längs med fingrarna. Kil mellan fingrarna har de i alla fall och jag gissar på maskinlask.

Även om dessa handskar satt ovanligt bra till en början så har de töjts en hel del på bredden. Jag funderar på att sy in dem, frågan är hur handlaskning går till? Någon som vet? Och om man ändå ska riva ut fodret så kanske man skulle passa på att uppgradera till kashmir. Finns det något butik i Göteborg som säljer handskfoder?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen