Manolo logotype

Skor med pälsfoder?

Skor med pälsfoder?
När vinterkylan är som allra värst kan ull- eller pälsfodrade skor verka lockande. Men hur användbart är det egentligen och vad är viktigt att tänka på vid köp av ett par?

Först och främst, pälsfodrade skor är gjorda för att bäras utomhus när temperaturen krupit ett antal grader under minusstrecket. I en uppvärmd kontorslokal kommer skorna bli svettiga och själva fukten fryser snabbt till is när man går utomhus igen. Andningsförmågan påverkas självklart av kvalitén på lädret, men det går inte att komma ifrån att denna typ av foder skapar en tät isolering inne i skorna.   

De allra kändaste pälsfodrade skorna är tveklöst Ballys klassiska Curlingkängor.  I övrigt är utbudet väldigt klent. Få om ens någon av de större brittiska eller amerikanska tillverkarna använder denna typ av foder. Mycket antagligen för att skorna skall kunna användas inomhus. För den som trots ovanstående faktum vill köpa ett par är det viktigt att tänka på att fodret kräver lite extra utrymme vilket gör att man kan behöva gå upp en eller en halv storlek från sin ordinarie skostorlek. 

Skor Diemme Inverno Vet Boot (Nitty Gritty)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Boots

Andra artiklar om varumärkena: Bally Diemme
#1 DT säger
2010-11-30 17:11 - Anmäl

Sen finns Clark's motsvarighet som kostar mindre än hälften av Bally, runt 1500 kr. Tycker faktiskt den ser lite mer designad ut än Bally. Beträffande storleken så är det lätt att köpa en som sitter bra i butiken, och sen efter några dagar har luddet pressats ihop och man står där med en lite för stor sko. :(
#2 Raderad säger
2010-11-30 18:55 - Anmäl

Jag har också funderat en hel del på det där med pälsfodrade skor på sistone, när man står och väntar på bussen i riktig kyla blir man lätt avundsjuk på grannen men fodrade skor men jag har också trott att man ska svettas sönder när man är inomhus. Minns däremot att skomakare danielsson framhöll att 2 par pälsfodrade skor var en av grundstenarna i en gentlemans skogarderob. Lite lustigt det där...
#3 Raderad säger
2010-11-30 22:05 - Anmäl

Det är ingen som tvingar er att sitta med fodrade skor inomhus. På kontoret bör man byta skor och njuta av sina favorita brittiska (italienska) skor med lädersula. Går man utanför byter man skor igen.

Skorna på bilden är väldigt fula, skulle aldrig ha köpt sådana.
#4 Halmstad säger
2010-11-30 22:58 - Anmäl

Min erfarenhet (från i vintras) är att det viktigaste är att ha en bra innersula till skorna man använder. Tveksamt om foder runtomkring hela foten är nödvändigt alltid. Men helt klart är att våra vanliga kvalitetsskor inte är värmeisolerade, inte ens de med gummisula.
#5 Raderad säger
2010-12-01 08:15 - Anmäl

Inga direkt vackra skor. Tacka vet jag Moskva, här går det att hitta vackra pälsfodrade skor. När man väl en vinter provat pälsfodrade skor kan man aldrig leva utan.
#6 Mancini säger
2010-12-01 09:08 - Anmäl

Kul att höra åsikter om ämnet. Själv har jag aldrig riktigt känt ett sug efter pälsfodrade skor efter dåliga erfarenheter av ett par. Därav den kanske något negativt inställda artikeln.. :)

Fick förresten ett mail från Skomakare Marcus Davidson i Uppsala som fått in ett italienskt märke som heter John Brommels, vilket ser mycket lovande ut. Riktigt robusta randysdda vinterkängor med pälsfoder och Vibramsula.

http://www.davidsonsskomakeri.se/gallery_103.html
#7 Raderad säger
2010-12-01 10:20 - Anmäl

Köpte mig ett par från Lloyd fr två år sedan, ett par lite mer dressade skor med foder av lammull. Kanske inte Manolo läsarens favoritmärke, men i vårt kalla land fyller de onekligen en funktion, när det som nu, är -14 ute.
#8 Raderad säger
2010-12-01 13:30 - Anmäl

Jag gjorde misstaget att köpa ett par MJ skor med lammulls foder. De är som sagt varma och sköna sålänge du befinner dig i -10 men om du går in för så mkt som en kaffe blir det alltför varmt och sen kallt pga fukten när du väl hunnit ut igen..
övergick efter någon vecka till Diemmes skor men modellen utan lammfodret. Den modellen värmer mer än nog och trots det är den behaglig inomhus. Den höga vibramsulan som bidrar till att man får viss distans mellan fötterna och marken gör att det aldrig känns riktigt kallt.
#9 Raderad säger
2010-12-01 16:21 - Anmäl

Det viktigaste för att hålla värmen är inte ett pälsfoder utan sulor som isolerar ordentligt. Använder själv ofta ett par lågskor från Paraboot, med grövre gummisula, korkmellanlägg och läder närmast foten. Ett par tunna ullstrumpor som komplement håller definitivt kylan stången, t o m en dag som denna i Stockholm med - 12 grader. Jag behöver inte ens byta skor på kontoret, vilket f ö annars är en god vana om man har vinterkängor.
#10 Susanne säger
2018-09-17 13:15 - Anmäl

Jag har hört att lammullsfoder/fårullsfoder håller fötterna varma när det är kallt o kalla när det är varmt. Jag har aldrig haft problem inomhus. :-)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.