Manolo logotype

Gubbkepsen

Gubbkepsen
Köldrekord och prognoser om att årets vinter skall bli ännu kallare än fjolårets vargavinter gör att många börjar leta efter värmande huvudbonader. Manolo har tittat närmare på gubbkepsen - ett alternativ för den som tycker at den stickade mössan känns lite för mycket skidmode och hatten för formell.

På engelska kallas denna modell med en minst sagt udda historia för flat cap, medan den i Sverige går under den mindre smickrande benämningen gubbkeps.  Karaktäristiskt för modellen är den platta formen och korta skärmen. Som material används ofta ull och tweed eller bomull och linne för sommarbruk.  

Det svenska namnet till trots, gubbkepsen passar långt ifrån endast pensionärslooken. Tvärtom är det här en lättburen modell som passar de allra flesta ansiktsformer och stilar. Många förknippar gubbkepsen med en lite mer anglofil look, men den är relativt vanligt även i södra Europa och kräver verkligen inte oljerock och manchesterbyxor för att se bra ut. Nackdelen med modellen är att den inte ger ett fullgott skydd över öronen. Men bättre skydd än inget alls för den som vägrar stickad mössa.

 

Barbisio (även allra översta bilden).

Helgrå styling från Corneliani.

Borsalino

Hackett

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Barbisio Borsalino Corneliani Hackett
#1 Raderad säger
2010-11-25 15:20 - Anmäl

Den enda huvudbonaden som jag passar i.
Stetson m.fl. tillverkare har faktiskt modeller med öronlappar som går att fälla ut/ned över öronen när kylan är riktigt påtalig..
#2 Raderad säger
2010-11-25 15:30 - Anmäl

Samma här. Har kört på guppkeps i åratal under de kallaste månaderna. Ibland har man varit trendig och inne men allt som oftast helt fel. Tyvärr verkar kondommösseidealet leva kvar ännu en säsong.
#3 Raderad säger
2010-11-25 15:45 - Anmäl

För mig är mössan ett rent funktionellt plagg. Vistas jag i minusgrader längre än 20 sekunder blir öronen iskalla och börjar tillslut svida ordentligt. Därav är mössa enda valet, tyvärr.
#4 Raderad säger
2010-11-25 19:11 - Anmäl

Gubbkeps, pyttsan. Sportkeps heter det väl?
#5 Raderad säger
2010-11-25 23:54 - Anmäl

Hacketts keps som matchar kavajen var riktigt snyggt. Det kräver dock en keps för varje kavaj, och alla kavajer har inte en make.
Jag var tvungen att hitta något att dölja flinten med. Efter att fruktlöst ha provat några hattar och luvor fann jag till slut en keps (liknande den rutiga borsalinon) som jag kände mig hemma i. Gubbkepsen är verkligen lättburen, rekommenderas att prova för den som har mösskräck (alltså skräck för mössor, inte möss).
#6 Raderad säger
2010-11-26 14:37 - Anmäl

Bär själv denna bonad med stolthet - till rock och kostym på väg till jobbet, samt även på golfbanan. Kommer ihåg att även min far brukade bära denna - dock tyckte man väl inte att han var så där j-vla rätt just då...
#7 Raderad säger
2010-11-26 23:54 - Anmäl

Hackett bilden var verkligen läcker, vet inte om någon annan tänkte på det men är det en dunväst han har under kavajen?
#8 Raderad säger
2010-11-27 14:26 - Anmäl

En quiltad innnerväst ser det snarare ut som.
#9 Peder säger
2010-11-27 17:38 - Anmäl

Bär imellanåt denna http://www.hatsandcaps.co.uk/Jaxon-Hats-Mix-Herringbone-Newsboy-Cap-P179987/
De har många prisvärda huvudbonader.
#10 Raderad säger
2010-11-27 23:10 - Anmäl

#5: Lustigt, jag bär också gubbkeps för att dölja/värma flinten (sommartid som solskydd). Hatt är ännu för svårt för en feg/inte-Idoldeltagare som undertecknad att ge mig på, men gubbkeps strikes the balance. Min lösning är en i olivgrön vaxad bomull från Wigéns, den håller i regn och sol, till laptop eller flugspö. Som modellen "Karlstad", men utan gtx: http://www.wigens.se/kepsar-l1698
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen