Manolo logotype

Brittiska skotillverkare you might not know...

Brittiska skotillverkare you might not know...
Bland brittiska skotillverkare känner de allra flesta till tunga namn som Loake, Alfred Sargent, Tricker’s, Crockett & Jones och Church’s. Men hur står sig egentligen de för den svenska marknaden mindre kända namnen? Manolo har tittat in fem märken som kan vara värda att känna till.

Jospeh Cheaney & Sons

Sommaren 2009 köpte William and Jonathan Church ut Jospeh Cheaney & Sons från dåvarande ägaren Church's & Company.  Northamptonshire-tillverkaren med anor från 1886 representerar kanske inte den allra mest innovativa designen, men nu börjar det röra på sig hos Cheaney som utgör ett prisvärt alternativ i prisklassen mellan exempelvis Loake och Crockett & Jones. Brittiska bloggen Style Salvage har skrivit ett mycket läsvärt reportage om märkets produktion och hantverk.

Polering av ett par Cheaneys. Foto: stylesalvage.blogspot.com

Skor från Gieves & Hawkes som tillverkas av Cheaney.

Grenson

Grenson är ett märke som synts rätt flitigt senaste säsongerna, inte minst genom samarbeten med märken som Albam, New & Lingwood och Paul Stuart. I huvudsak består märket av två olika kollektioner; Rose Collection som tillverkas efter klassisk brittisk skomakartradition i Northhampton samt den något billigare Rushden som tillverkas i Indien med något enklare material. Stilen är utpräglat brittisk, inte sällan med ganska runda former.

Grenson Archie Rose Collection

Lodger

London-baserade Lodger är ett märke vi uppmärksammat tidigare. Utbudet består av tre kollektioner; en klassisk och en något modernare tolkning av brittiska skor som båda tillverkas i samarbete med Alfred Sargent samt en lite mer extravagant kollektion av Italien-sydda skor.

Lodger Bering.

Mark McNairy

Vid sidan av arbetet som designer för amerikanska preppyklassikern J.Press och Woolrich Woolen Mills driver Mark McNairy även ett eget skomärke. Skorna tillverkas med randysdd Goodyear-konstruktion i Northampton utifrån relativt klassiska grundmodeller med kraftigare gummisulor som signum. Säljs i Sverige genom Très Bien Shop.

Mark McNairy Moss Suede Chukka Boot

Barker

Är en av Northamptons större tillverkare, men knappast särskilt synliga i Sverige där Loake tagit stor delar av segmentet av goodyear-tillverkade skor runt 2000 kronor.  Modellutbudet är kanske inte det allra mest spännande, men för den som är på jakt efter utpräglade brittiska skor för en något smalare budget. Säljs bland annat via brittiska nätbutiken Herring Shoes.

  

Barker, (Herringshoes.co.uk)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Barker Cheaney Grenson Lodger Mark McNairy
#1 Raderad säger
2010-11-17 19:18 - Anmäl

Köpte nyligen ett par grövre brogues från Cheaney via Herring som en chansning. Blev glatt överraskad över kvalitén för det relativt låga priset. Klassisk engelskt utseende med en ganska rund läst. Beställde mina med gummisula så jag kan inte svara för kvalitén på lädersulorna.
#2 Raderad säger
2010-11-17 19:36 - Anmäl

Jag har skor av alla ovanstående märken förutom Mark McNairy samt från märken som Sanders, Loake, C&J etc. Av alla dessa tycker jag Barker är i särklass bäst om man ser till kvalitet-pris ratio. Andra och högst personliga slutsatser är att Gieves & Hawkes inte bara är rejält överprissatta utan också i riktigt dålig kvalitet (för att vara Engelska kvalitetsskor då alltså). Lodger är inte heller någon höjdare i det avseendet men är i alla fall så snygga så det går att leva med det.

Så varför säger jag allt detta? För att Barker verkligen förtjänar att vara ett alternativ när ni funderar på att köpa bättre vardagsskor.
#3 Raderad säger
2010-11-17 19:38 - Anmäl

Hade varit bra om det stod något om kvaliten vid alla märken och inte bara ett... Hur funkar till exempel McNairys röda sulor? Och för det andra, hur randsyr man en en sko med sådan sula?! Det skulle jag vilja veta mer om! Går sådan sula att byta?
#4 Raderad säger
2010-11-17 20:34 - Anmäl

Håller med #2, de Barker jag har håller verkligen bra klass i förhållande till pris. I mina ögon ett mycket bättre val än exv. Loake.
#5 Halmstad säger
2010-11-17 21:49 - Anmäl

Jag har ett par gummisule brouges av Herring Shoes eget märke. Mycket prisvärda.

Sedan kan man fråga sig varför man antingen måste söka upp de allra mest exklusiva herrekiperingarna eller skomakare för att få tag på de klassiska skomärkena? Vågar folk bara köpa skor med samma varumärke som kläder? Typ Sand, Boss osv. Jag har alltid retat mig på det, även om jag inte har något emot att besöka skomakare - det är ju där sakkunskapen verkligen finns, inte hos kotlettfrisyrerna på NK:
#6 Raderad säger
2010-11-19 14:49 - Anmäl

#3 Ja har ingen erfarenhet av de märket, men orginal sulan borde leverantören fixa, hos en vanlig skomakare kan de vara svårt att få tag i de, röda matrial finns men de ser ut att vara rågummi sulor dom har på deras skor, å där är natur vanligaste färgen hos skomakare. Ang. tillv. så randsyr dom nog i en mellansula sen limmar på resten...
#7 sulan säger
2015-09-02 14:59 - Anmäl

Barker toppar samtliga nämnda märken, om man ser till pris utseende och hålbarhet...basta
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.