Manolo logotype

Business Button Down

Business Button Down
Button down-kragen förknippas ofta med utpräglade casual-skjortor. Alternativt tillknäppt datakonsult under tidigt 90-tal. Manolo har tagit en titt på den lite mer välklädda versionen av button down-skjortan.

Traditionellt lagda håller ofta hårt på regeln att aldrig bära slips till skjorta med button down-krage. Allra minst ihop med affärskostymen.  I viss utsträckning är faktiskt regeln relevant; många button down-kragar är helt enkelt för små för att bära med slips utan att ge ett oproportionerligt intryck.  Men som alltid finns det undantag.

Med lite vidd och höjd på kragen kan faktiskt button down-skjortor utgöra ett fullgott alternativ till cutaway- eller turn down-kragen. Eftersom denna kragtyp ofta helt saknar eller har väldigt tunna mellanlägg blir känslan betydligt mjukare än för många mer traditionella businesskjortor.  För den som inte vill anamma äkta preppy-looken rekommenderas det dock i sann italiensk anda att knäppa upp kragsnibbarna från skjortans bröst.

Likaså är skjortans tyg av yttersta vikt för helhetsintrycket. Klassiska button down-tyger som ljusblå eller rosa matt oxfordkvalité kan visserligen utgöra en snygg kontrast till en kostym, men för den som vill ha en mer enhetlig känsla rekommenderas tyger med lite mer glans i. Gärna i diskret rutmönster eller med svaga ränder. 

 

Skjorta Guy Rover, kavaj Mabro, slips Amanda Christensen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: amanda-christensen Guy Rover Mabro
#1 Raderad säger
2010-11-14 19:15 - Anmäl

Alltså dina bilder är HELT fantastiska, Olof. Hatten av!
#2 Raderad säger
2010-11-14 22:29 - Anmäl

Ja bilderna är snygga - men tveksam till konceptet. Vistt Wallenberg klanen har väl alltid haft denna sortens skjortor. Men det är inte snyggt för det.
En fundering - om man på "italienskt vis" skall ha Den knäppbara kragen oknäppt, vad är då vitsen? Så snyggt är det ju inte med knapphål...
#3 Mancini säger
2010-11-15 09:33 - Anmäl

Lundabon - Variation, kanske? :) Även om man kan argumentera för button down-kragens mjukhet så är det väl mer av en stildetalj att knäppa upp kragsnibbarna. Kan kanske bli lite bajsnödigt om man snor Agnelli-looken rakt av, men vissa delar kan man alltid inspireras av..
#4 Raderad säger
2010-11-15 11:43 - Anmäl

Precis som Olof säger så brukar jag bära button down med slips för lite variation. Blir mest full spread annars. Tycker det är mkt snyggare att knäppa upp knapparna om man ska ha slips till, visst signalerar det lite skitnödighet men är inte det en del av grejen? ;)
#5 Mancini säger
2010-11-15 11:57 - Anmäl

Alw - Exakt! Tror knappast någon som läser Manolo inte är lite skitnödig.. :)
#6 Raderad säger
2010-11-15 13:47 - Anmäl

Hahaha @ Olof! Bra där.
#7 Raderad säger
2010-11-15 14:24 - Anmäl

Har ju bott och arbetat i Italien de senaste aren, och har sett speciellt det senaste 1.5 aret hur button down modet formligen exploderat.

Dock existerar det inget "italienskt vis" med uppknappta kragar, eller atminstone inte i Rom i nutid. Kragarna knapps ner och ar aven knappta over slips.

Tyvarr bortnar det i den yngre italienska generationens stilforfall, men jag har aven sett detta hos manga aldre... :(

Sjalv tycker jag nog det ser ratt lokigt och "tillknappt" ut att knappa kragarna over en slips...
#8 Raderad säger
2010-11-19 10:47 - Anmäl

Tycker det är riktigt snyggt med dessa lite större button down kragarna, som inte är lika små som BB eller RL, passar utmärkt till slips och blir enligt min åsikt bättre till kavaj/kostym än de hedliga från ovanstående.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen