Manolo logotype

Freitag Reference Collection

Freitag Reference Collection
Freitags något okonventionella affärsidé att tillverka accessoarer av använt lastbilskapell har blivit en succé. Sex egna butiker, över 300 återförsäljare världen över och en ärorik plats på Museum of Modern Art i New York har gett väskorna närmast kultstatus. Nu släpper märket den något elegantare kollektionen Reference.

Efter att länge ha varit på jakt efter en tålig och snygg messenger bag bestämde sig bröderna Daniel och Markus Freitag i början på 1993 för att göra en egen tolkning.  De studerade då grafisk design och bodde i en liten lägenhet där köksfönstret mynnade ut mot en av Zürich mest trafikerade motorvägar.   Det var just efter att ha sett alla lastbilar köra förbi som idén att använda lastbilskapell som material väskorna väskornas föddes. Tanken om att använda just återvunna material var dock aldrig utgångspunkten för projektet.
- Jag har alltid tyckt att man skall återvinna material som är värda att återvinna. Det måste finnas en tydlig funktion och en tanke med att använda ett specifikt material till en viss produkt. Annars blir det bara en gimmick. Vi upptäckte dock väldigt snabbt att lastbilskapell var perfekt för väskor och accessoarer. Det är vattentätt, närmast omöjligt att slita ut och enkelt att göra rent, säger Daniel Freitag.

Hur påverkar själva materialet designen?
- Materialet i sig är väldigt styvt.  Det är ju gjort för att klara hårda påfrestningar utan att tappa formen. Det gör att det är inte lika fogligt som exempelvis läder och kräver lite andra konstruktioner. Vi brukar säga att det är lika mycket av ett ingenjör- som designarbete att utforma våra produkter. Samtidigt sitter en stor del av känslan i produkterna i materialet bakgrund. Varje väska är verkligen helt unik i sin färg- och mönsterställning.  

Den här säsongen släpper ni en ny kollektion i Reference Collection, hur skulle du beskriva den?
- Den ursprungliga Freitag-väskan var utformad för cyklister. Med Reference har vi inspirerats av äldre sadelväskor med lite fler detaljer som remmar och knappar. Materialet är detsamma, men här väljer vi endast enfärgade lastbilskapell så att känslan blir mer enhetlig. Tanken har hela tiden varit att skapa en optisk illusion av läderväskor, avslutar Daniel Freitag.  

Delarna till väskan skärs ut.

Vid sidan av lastbilskapell använder sig Freitag även av utlösta Airbags och säkerhetsbälten.

Väskan sys ihop i egna fabriken i Zürich.

Laptopväska från nya kollektionen Reference.

Övernattningsbag.

Märkets flaggskeppsbutik i Zürich är uppbyggd av containrar.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Väskor

Andra artiklar om varumärkena: Freitag
#1 Raderad säger
2010-11-11 19:10 - Anmäl

Kul. Snyggt. Men punga ut 350 euro och köpa en plastväska osedd från nätet är inte aktuellt. Halva priset. Max!
#2 Mancini säger
2010-11-12 10:18 - Anmäl

Bear - Glömde skriva det, men Freitag Referance Collection finns med start från idag att köpa på Aplace, Brunogallerian i Stockholm.
#3 Halmstad säger
2010-11-12 11:46 - Anmäl

Ber om ursäkt för att hela tiden droppa negativa kommentarer, men denna produkt är gimmick. Förvånande nog har den inte uppstått i Sverige. Typisk svensk idé. Jag väntar bara på att någon krog i Stockholm öppnar en bakficka där man serverar det som föregående dags gäster lämnat på tallrikarna och sedan får pris för påhittighet av lämpligt branschorgan.
#4 Raderad säger
2010-11-12 12:12 - Anmäl

Trevligt med lite djurfria väskor på Manolo.
#5 Raderad säger
2010-11-15 14:46 - Anmäl

Gillar Freitag, saval deras stil som konceptet med ateranvanda kapell och darmed unika vaskor.

Att motivera deras pris med begreppet "plastvaskor" some i kommentar #1 vet jag inte om jag tycker ar sa intelligent.

Sjalva ravaran i ladervaskor, skinn, ar inte speciellt dyr, utan prispaslaget ligger mer i arbetskostnad, branding och prispaslag.

Hudbiten i en ladervaska kostar nog kring 20 kr, och kapellbiten i Freitagvaskan 3 kr.

Daremot verkar det ju som om Freitagvaskorna sys i Tyskland (=hoga arbetskostnader) medan Diorvaskor antingen sys av kinesiska illegala immigranter utanfor Napoli alternativt av fattiga rumaner i, just det, Rumanien.
#6 Mancini säger
2010-11-15 18:38 - Anmäl

"Hudbiten i en lädervaska kostar nog kring 20 kr, och kapellbiten i Freitagvaskan 3 kr".

Victor_S - Förlåt, men där har du faktiskt fel. Läder är extremt dyrt material och det är svårt att få samma marginal på skor och lädervaror som textil. Skall du köpa en hud av hög fullnarv-kvalité får du räkna med 8-900 kronor per kvadratmeter. Och en kvadratmeter räcker inte särskilt långt..
#7 s upaporn tepin säger
2015-12-24 05:45 - Anmäl

Finna väskor
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.