Manolo logotype

Snoot - funktionsjackor för stadsmiljö

Snoot - funktionsjackor för stadsmiljö
Leisurewear med samma krav på funktion som avancerade sportplagg är ledorden för nya svenska modesatsningen Snoot. Första kollektionen, som funnits till försäljningen sedan i höstas, består av totalt sex jackmodeller som alla kombinerar avancerade funktionsmaterial med ett modernt snitt för vardagligt användande. Manolo har träffat märkets grundare för att höra mer om märket.

Bakom Snoot står Peter Blom som var med och startade Peak Perfomance i mitten av 80-talet tillsammans med bland annat Stefan Engström som idag återfinns på J.Lindeberg.  Grundidén till projektet var förena erfarenheterna från sportklädesindustrin med kläder av en högre stil- och modegrad.  Stilen beskriver Peter själv i högsträckning vara inspirerad av italienska tillverkare som Allegri, Herno och Zegna Sport, men med en mer skandinavisk och nedtonad känsla.  

- Stilmässigt har vi egentligen två inspirationskällor. Dels det norditalienska jackmodet där fokus ligger på själva materialen och detaljerna med allt från placering av knappar och fickor till känslan på blixtlåset. Alltid i ett elegant och figurnära snitt. Sedan har vi sneglat mycket mot sport- och kanske främst skidvärlden och deras krav på funktion, säger Peter.

Den första kollektionen nådde butikerna nu i höst och består av totalt sex jackmodeller, med allt från en robust vinterparkas med pälshuva till en avskalad superlätt regnrock. Därutöver finns en cardigan i mulesingsfri och ekologisk merinoullgarn från Zegna Baruffa. Jackorna tillverkas i Estland och gemensamt för alla modeller är de moderna funktionsmaterialen.

Ett återkommande tyg i kollektionen är Schweiziska Schoellers C-Change, som likt Gore-Tex, är ett membran som skyddar mot kyla och vatten samtidigt som det transporterar värme från kroppen. Till skillnad från Gore-Tex som är ett så kallat statistisk membran är C-change dynamiskt och själva egenskaperna liknas vid en kottes. Beroende på väder ändras membranets molekylstruktur och vid hårdare ansträngning släpper tyget igenom fuktig luft från bäraren samtidigt som tyget är stängt utåt mot regn och kyla. Dessutom är tyget till skillnad från många andra vattentäta och andande membran som Gore-Tex fritt från miljöfarliga flourföreningar (PTFE) och har en så kallad Bluesign-certifiering.

Padova är en kavajskuren jacka i kortare modell med avtagbart quiltat innerfoder.

Men det är inte bara själva materialen som vittnar om märkets funktionstänk. Värmetejpade sömmar, dolda ficklösningar, ventilationsöppningar under ärmhålen, infällda huvor och 2-vägs blixtlås från japanska YKK är bara några exempel på detaljer som återfinns på Snoots jackor. Som fodervadd används ECOPET vilket är tillverkat av återvunnen polyester.

Tanken till projektet föddes i hög utsträckning utifrån mina egna behov om att känna sig välklädd utan att behöva kompromissa med plaggens funktion.  Efter att ha jobbat länge inom sportindustrin kände jag att det fanns ett tomrum mellan just sport- och modekläder. Många av sportindustrin konstruktionstekniker och material går att använda i mer vardagliga plagg utan att känslan blir för teknisk, säger Peter.

Vilka erfarenheter är det du främst tagit med dig från sportindustrin?

 - Det är framförallt funktionen med krav på vattentäthet och full rörlighet, men även kvalitén där sportindustrin ligger i framkant. Plaggen skall hålla för att använda.

Senaste säsongerna har det ju synts en tydlig trend där sportindustrin rör sig mer mot modevärlden och vice versa.  Varför kommer den utvecklingen just nu?

- I hög utsträckning tror jag det handlar om att personer som arbetat inom sportindustrin börjat intresse sig mer för mode. Det har utvecklats många nya funktionstyger med en lite stilfullare känsla som lämpar sig bättre för mer modebetonade plagg. Sedan har vi en generation idag som är uppväxta med sportkläder och som vill ha samma funktion fast i elegantare form. När jag började på Peak var det mer okej att gå med en skidjacka i stan. Idag känns modebilden mer välklädd med högre krav på plaggens form, avslutar Peter

Dold Napoleonficka med öppning för hörlurarna.

Större ficka på jackans insida som är tänkt för att kunna förvara en tidning, karta eller iPad i när man reser.

The 24/7 Jacket är en av Snoots mest tekniskt avancerade modeller och består av två lager. Den delvis nätfodrade insidan med fem dolda ventilationsöppningar ger maximal andningsförmåga.

Närbild på jackans insida.

Ventilationsfickan gör det möjligt för den som rör sig mellan lands- och stadsmiljö att reglera jackans innertemperatur.

Närbild på 2-vägs blixlåset.

I nuläget finns märkets jackor att köpa via den egna butiken på Grev Turegatan i Stockholm och webshopen samt ett antal återförsäljare runt om i Sverige. Jackorna kostar från cirka 3000-7800 kr. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Snoot
#1 Raderad säger
2010-11-09 19:08 - Anmäl

Har själv varit och testat Snoot. De verkar ju väldigt välgjorda men väcker tyvärr absolut inget habegär what-so-ever, dessutom är de rätt saftigt prissatta.
#2 Raderad säger
2010-11-09 19:23 - Anmäl

Tycker det är synd att så många underskattar mörkblå som färg och väljer svart istället.
Har själv en massa svarta plagg i garderoben men har insett att det är en väldigt tråkig färg att försöka matcha med andra kläder.
#3 Halmstad säger
2010-11-09 19:50 - Anmäl

Den här artikeln påminner mig om hur långt jag står från svensk konfektion. Sverige har aldrig haft någon konfektionstradition värd namnet, bara ängsliga blickar utåt. Den dagen jag får råd rensar jag ut allt svenskt skräp ur garderoben.
#4 Raderad säger
2010-11-10 09:49 - Anmäl

Oj oj oj, nu tar vissa i så dem spricker. Även om man inte tycker funktionsjackor är jätte snygga, kan vi nog alla erkänna att vi har en sådan hemma i klädkammaren. Plagget fyller helt klart en funktion, av rena bekvämlighetsskäl. Tycker Snoot verkar vara ett intressant initiativ, skönt med folk som vågar testa lite nya material än goretex!
#5 Raderad säger
2010-11-10 13:25 - Anmäl

Vi svenskar måste vara dumma i huvudet. Nästan allting vi låter andra producera till oss i Kina är dyrt som fan.
#6 DT säger
2010-11-10 14:14 - Anmäl

Dom såg mest ut som vilken svart vinterjacka från Peak Performance eller Stadium som helst va? Tycker allt dom kunde vara mer nyskapande eller snyggare, nu var dom varken eller.
#7 Raderad säger
2010-11-10 17:44 - Anmäl

Tyckte också det såg lite väl standard ut, dock tycker jag man brukar få en annan uppfattning när man ser plaggen irl, så att säga. Intressant dock att de inte använder sig av ePTFE ("e" står för expanded vilket är ganska väsentligt då vanlig PTFE är det samma som Teflon). Det var en sak jag funderade på dock, varför släpper membranet ut värme? vill man inte ha kvar värmen när man t.ex. åker skidor, det är väl oftast fukten man brukar vilja få ut? Eller funkar det så att den släpper ut värme när det blir för varmt så man inte svettas ännu mer?
#8 Mancini säger
2010-11-10 19:03 - Anmäl

Fabilicious - Fel av mig, det skall stå att membranet släpper ut fuktig luft inte värme. Korrigerat nu.
#9 Raderad säger
2010-11-10 21:13 - Anmäl

Reagerade på samma sak som Fabilicious - och det efter att du "korrigerat". Det står nämligen fortfarande: "...ett membran som skyddar mot kyla och vatten samtidigt som det transporterar värme från kroppen.". Annars väldigt intressant artikel!
#10 Raderad säger
2010-11-10 22:15 - Anmäl

Trista jackor håller med #6. Det enda positiva med dessa jackor är att det inte verkar förekomma blaffor med namn/logo och ändå vara hyfsat bra jackor.
#11 Raderad säger
2010-11-12 09:04 - Anmäl

Intressant koncept, även om det inte direkt väcker något habegär hos mig heller.
Menas det förresten att Gore-Tex är ett "statistisk membran" och inte ett statiskt membran? Motsatsförhållandet till dynamiskt membran skulle antyda att det var frågan om det senare.
Bra och uttömmande artikel!
#12 Raderad säger
2012-03-29 18:35 - Anmäl

Skulle gärna köpa en 24/7 om den fanns i marinblått istf tråkiga svart som får en att se likblek ut.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.