Manolo logotype

Vikten av insnitt

Vikten av insnitt
När det kommer till skjortans passform är ett av de svåraste partierna att få till ryggen. Många har säkert upplevt att skjortan sitter bra över axlarna och skulderbladen, men känns som ett tält över mellersta och nedre delen av ryggen. Den bästa lösningen för att få bukt med problemet är att välja en skjorta med insnitt.

Varför då inte bara sy in skjortan i midjan för en smalare passform? Det skulle kanske fungera om människan var helt platt, men en bra passform kräver fler kontaktpunkter för att exaktare kunna följa kroppen utan att kompromissa med plaggets rörlighet.  Tittar man på kroppen i profil så inser man rätt lätt svårigheten i att kompensera ryggens konkava form genom att endast sy in midjan.  Vertikala insnitt tar dock bort överflödigt tyg från mellersta och nedre delen av ryggen samtidigt som rörligheten blir bättre genom två ytterligare kontaktpunkter. Principen är egentligen väldigt snarlik kavajens sprund, frånsett att du på kavajen har öppna slitsar.

En annan fördel med insnittet är att detta är en relativt enkelt åtgärd för att justera en något för generöst skuren skjorta hos ändringsskräddaren. Tänk bara på att inte överdriva insnittet vilket kan ge en något feminin form som tydligt markerar höfterna.   

Ryggens delar i profil.

Skjorta Brunello Cucinelli (The Corner)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

Andra artiklar om varumärkena: Brunello Cucinelli
#1 Raderad säger
2010-11-08 20:14 - Anmäl

En detalj jag aldrig stött på, skulle vara kul att veta mer om. Vilka tillverkare använder sig av denna finnes?
#2 Raderad säger
2010-11-08 20:33 - Anmäl

T.ex. Eton och The Shirt Factory har det på en del modeller. Det här verkar f.ö. vara en sådan där detalj som skjorttillverkare hävdar är livsnödvändig om den finns på deras skjortor och meningslös annars. Se t.ex. http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?102206 för ett exempel på den senare ståndpunkten.
#3 Raderad säger
2010-11-09 00:33 - Anmäl

#2 Roande tråd du länkar till där.

Själv har jag låtit sy in var och varannan skjorta med insnitt. Förmodar att man kanske kan komma undan det om man låter sy upp skjortor vilket å ena sidan vore trevligt å andra sidan skulle vara trist att hålla sig ifrån alla fina skjortor som hänger i butik.
#4 Mancini säger
2010-11-09 12:06 - Anmäl

Gaston - Intressant tråd! Men jag tycker den missar lite väsentligheten i idén med insnitt, själva passformen i ryggen. Det handlar inte i första hand om att man inte kan få till en smal silhuett i ryggpartiet utan att använda insnitt, utan att man med insnitt får ett ryggparti som bättre följer ryggens naturliga form. I alla fall är det min erfarenhet, sen vet inte jag om andra håller med?

Likaså verkar många åsikter i tråden vilja få det till att detta skulle vara ett sätt för "sämre" skjorttillverkare att rätta till snittet, vilket bara är löjligt. Det här har ju inte med skjortans kvalité eller prislapp att göra utan är en ren passformsfråga.

Sartorialist har också gjort en intressant iakttagelse i ämnet:

http://thesartorialist.blogspot.com/2010/08/italian-fit-try-back-dart.html
#5 Halmstad säger
2010-11-09 12:15 - Anmäl

För mig är det viktigaste hur en skjorta ser ut under kavaj. Då är skjortans fall på kroppen - speciellt bakifrån - av underordnad betydelse. Varma sommardagar då man händelsevis går iförd endast skjorta föredrar jag en något mindre figursydd modell än exemplen ovan. Vill man hårdra det är en skjorta antingen en stand-alone skjorta som inte behöver följa ryggen speciellt nära, eller en kavajskjorta som med fördel är figurnära. Har man lammullströja är ju kavajskjorta också perfekt. Men som sagt, överdriver man det blir det helt opassande feminint. En vanlig 'slim' fungerar bra under kavaj. Mera figurnära än så är onödigt, tycker jag.
#6 Halmstad säger
2010-11-09 12:19 - Anmäl

Länken till Sartorialist visar på skjortor med helt perfekt passform enligt min smak. Det är väl så vanliga slim ser ut? Som standalone kan jag absolut tänka mig en mera rakt/mindre figurnära också.
#7 Raderad säger
2010-11-09 13:05 - Anmäl

Ska defintivt lägga märke till denna detalj vid nästa skjortshopping.
#8 Raderad säger
2010-11-09 13:19 - Anmäl

# oenckell - jag tycker inte att bilderna på den där länken till sartorialist visar på speciellt fint skurna skjortor.
Det ser bara ut som för små skjortor i min mening. Framförallt över axlarna.

På Askandy pratar A. Kabbaz om att det fortfarande går att få till samma passform utan insnitt, men det tar längre tid.
Insnitt ser inte heller bra ut enligt min mening, men viktigaste är ändå att man själv tycker skjortan sitter bra.
#9 Raderad säger
2010-11-09 14:23 - Anmäl

Har råkat ut för detta när jag inhandlat en borrelliskjorta i Neapel utan att prova den i butiken. Upptäckte när jag kom hem att den var stor som ett tält över ryggen. Lite synd, men borde väl gå att ordna.

enjoyeroflife.blogspot.com
#10 Raderad säger
2010-11-09 15:52 - Anmäl

#5 Huruvida en vanlig slimfit räcker eller ej beror ju helt på kroppsform. Jag köper alltid slimfit men måste ändå alltid sy om för att jag både är lång och har sen stor diff axlar/midja.
#11 Raderad säger
2010-11-11 18:27 - Anmäl

#4

Mannen med vit skjorta i din länk har köpt en aningen för snävt sittande skjorta.

Se bilden på mannen bakifrån. Det är nästan löjligt så fel det ser ut, särskilt gäller detta axelpartiet.

Mannen i blått passar bättre i sin modell men det går inte att komma ifrån att dessa sömmar genast ger ett feminint intryck.
#12 Raderad säger
2010-11-12 11:41 - Anmäl

Jag tycker insnitten är en underbar detalj, och ett enkelt medel för att förbättra en skjortas passform avsevärt.

Har man valt att bibehålla en viss skillnad i vidd mellan axelpartiet och midjan, vilket inte alla prioriterar eller lyckas med, sitter en skjorta med insnitt i mitt tycke långt mer smickrande än en utan.

Visst finns insnitt även på damblusar, kanske oftare än på herrskjortor? Givetvis är de som allt annat en fråga om eget tycke och smak. Sen kan jag ibland känna att helt, kategoriskt avfärda insnitt som feminina, också kan vara en fråga om hur säker man är i sin egen manlighet?
#13 Raderad säger
2010-11-12 16:39 - Anmäl

Jag tycker att en skjorta ska vara inte bara snygg, utan även bekväm och användbar.

Slimma skjortor, som är mycket eleganta på stående smärta män, faller igenom när man sätter sig ner. Dessutom är lite mer luft mellan hud och tyg skönt när man befinner sig i en kavaj stora delar av dagen.

Det som i ungdomlig oproportionalitet kallas "tält", d v s en normal, klassiskt skuren skjorta, är inte så dumt!

Trevlig helg alla!
#14 Raderad säger
2010-11-12 16:41 - Anmäl

Jag tycker att en skjorta ska vara inte bara snygg, utan även bekväm och användbar.

Slimma skjortor, som är mycket eleganta på stående smärta män, faller igenom när man sätter sig ner. Dessutom är lite mer luft mellan hud och tyg skönt när man befinner sig i en kavaj stora delar av dagen.

Det som i ungdomlig oproportionalitet kallas "tält", d v s en normal, klassiskt skuren skjorta, är inte så dumt! Dessutom erbjuds man inte heller konstiga kragar, kulörta knappar eller kontrasterande knappslåar och annat clownaktigt när an söker i klassiska hyllan.

Trevlig helg alla!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.