Manolo logotype

Att stänga sulan med ritsnedläggning

Att stänga sulan med ritsnedläggning
Att stänga yttersulan med så kallad ritsnedläggning ger inte bara en slankare form utan dessutom ökat skydd mot vatten från marken. Manolo förklarar hur tekniken fungerar.

Det finns personer (företrädelsevis män) som verkligen gillar att skryta om sina nyfunna skokunskaper.  Häromveckan bevittnade jag en ganska komisk situation i en skobutik där en kund vägrade tro att ett par skor var randsydda eftersom de saknade en synlig avlappssöm runt yttersulan.  Och innan någon annan driver skoförsäljare tillvansinne genom att hävda att ett par sydda skor skulle vara limmade kan det vara bra att känna begreppet ritsnedläggning. 

Tekniken innebär att man skär upp en 1-2 centimeter bred skåra runt sulan för att sedan sy avlappssömmen i. Därefter fälls flärpen som bildas tillbaka och limmas igen, vilket ger en till synes helt slät sula. I hög utsträckning är det en rent estetisk detalj, men det gör även att skyddet mot vatten från marken stärks. Eftersom detta är en detalj som kräver ytterligare arbetsmoment ser du sulor med ritsnedläggning främst hos de exklusivare skotillverkarna.  

I Crockett & Jones Handgrade Collection syns denna detalj på samtliga modeller.

Ritsnedläggning för en durksydd sko.

Synlig avlappssöm, Lodger.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones Lodger Sutor Mantellassi
#1 Raderad säger
2010-11-07 17:46 - Anmäl

Kommer ihåg en diskussion förut på Manolo angående att skor med lädersula håller fötterna torrare än skor med gummisula, något som många tvivlade på, även jag i viss mån. Efter flera dagars ihärdigt bärande av skor med lädersula kan jag konstatera att fötterna håller sig betydligt torrare och därmed fräschare än med gummisula! Skillnaden är enorm!
#2 Raderad säger
2010-11-07 19:42 - Anmäl

Jag kan tycka att det är en lite överflödig detalj på randsydda skor, på durksydda förstår jag mer poängen. Jag kan personligen gå igång på att se sömmen under skon. Fast det är förstås häftigt med igenstängd söm...
#3 Halmstad säger
2010-11-07 23:41 - Anmäl

Finns det något sätt att vara helt säker på att en sko tillverkats på det här sättet? Jag skulle inte lita på skobutikspersonal i första taget. Det är ju därför man köper skor hos skomakare och av specialbutiker på nätet.

Fast jag har svårt att föreställa mig en situation där jag skulle störa mig på en synlig sömm. Lackskor kanske. Men då kan man lika gärna ha limmat. Vem sliter på sina lackskor? Kungen?
#4 Raderad säger
2010-11-08 01:18 - Anmäl

Den detaljen har jag på mina Ferragamo...och, om inte annat, så ger den en placebo-känsla av att vara väldigt mjuk och följsam. Likt en finne i röven, som du märker av men inte ser, märker du heller inte frånvaron av sömmen under skon, samtidigt som den ger dig något extra...

På tal om lackskor...mina Church's är utslitna, då jag burit dem till kostym till kvällen, jeans ibland, smoking enstaka gånger, främst för att de är mina absolut bekvämaste skor. Det hade jag inte räknat med när jag köpte dem.
#5 Mancini säger
2010-11-08 09:42 - Anmäl

Lano - Håller helt med. Har man lite varmare fötter är det som natt och dag. Men sedan beror det ju lite på själva innerfodrets andningsförmåga.

Halmstad - Alternativet om sulan är helt slät är att den är limmad, men det tycker jag man brukar se. Är den durkad så ser du ju en sömm inuti i skon. På randysdda skor har du ju själva randen som "avslöjar" dem. Nu finns det visserligen märken som sätter på en fuskrand för syns skull, men ofta brukar ju då helhetskvalitén vara ganska dålig. Vill man vara helt säker så får man själv kolla upp tillverkaren lite.
#6 Raderad säger
2010-11-08 19:20 - Anmäl

Intressant liknelse Jocke!
#7 Halmstad säger
2010-11-09 12:49 - Anmäl

Jo, (äkta) randsytt kan jag identifiera, men den där gömda varianten ger väl sig inte lika säkert till känna. Tror dock jag inte kommer i läget att köpa några, i annat fall får man väl kolla upp extra noga.
#8 Raderad säger
2010-11-09 12:56 - Anmäl

Alltså blå färg på sulan ser jäkligt läckert ut. Inte för att det syns så värst mycket men en skön detalj. Jag sulade om mina handgrade Crockett & Jones hos min skomakare, mycket fint jobb men ritsneläggningen blev jag utan. Antar det det ett specialmoment vid tillverkningen, eller om man lämnar in skon hos C&J själva.
#9 Halmstad säger
2010-11-09 14:28 - Anmäl

#8

Hur slitna var dom? Jag har lite svårt att bedöma när man skall lämna in.
#10 Raderad säger
2010-11-10 02:03 - Anmäl

#9 De var rätt gångna då hälen började släppa och jag tyckte mig känna att det var tunt och mjukt om man trycker lätt på mitten på framfoten. I butiken fick jag medhåll från skomakaren så det avgjorde. Det var den första servicen sedan 2008.
#11 Raderad säger
2010-11-10 18:45 - Anmäl

#8 Nu kanske de va så att skomakaren du va till missade att dina skor hade "ritsnedläggning", när du lämnade in dom.

Men i vanliga fall brukar man försöka efterlikna ursprunget så mkt som möjligt, visst är de så att de inte är allt för vanligt jobb att göra, men möjligheten att göra de finns.
För de skofabrikanternas maskiner gör är en efter härmning av man tidigare gjorde för hand och inte tvärt om.

Men du får även räkna med att en sådan sulning blir dyrare...
#12 Raderad säger
2010-11-10 21:06 - Anmäl

#11 Jag var hos Grafford Skomakeri där jag köpte skorna och som enkom säljer Crockett & Jones. De är mycket duktiga, kunniga och trevliga. Men kanske missade han ritsnedläggningen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen