Manolo logotype

Mockaguiden del I – Vad är mocka?

Mockaguiden del I – Vad är mocka?
Skokonstruktion är ett ämne som berörts åtskilliga gånger här på Manolo. Vad som diskuterats mindre är det kanske allra mest väsentliga för ett par kvalitetsskor, lädret. Och ett ämne som tycks beröra alldeles särskilt är mocka. Är mockaskor lika hållfasta som skinnditon och hur vårdar man bäst mocka? För att svara på några av frågorna tänkte vi i en tvådelad artikelserie diskutera ämnet.

För att förstå sig på mockans egenskaper och varför det används gäller det att först klargöra vad mocka egentligen är. En hud har två sidor, narv och mocka.  Narven (även kallat nappa i garvat läder) är det översta skiktet av huden som täcks av djurets hår eller päls. Mockan är själva köttsidan som ligger inåt mot djurens inre organ och skelett. Torbjörn Lundin som är VD på Tärnsjö Garveri pratar dock om tre olika typer av mocka; svensk (suede), fransk (nubuck) och spaltmocka. 

För att framställa den svenska mockan (suede betyder just Sverige på franska), slipas hudens köttsida till önskad jämnhet. Den franska mockan, vilken vi ofta kallar för nubuck, innebär tvärtom att hudens narvsida slipas för att få fram en matt och sträv yta som påminner om suedens. Spaltmocka innebär att huden klyvs (spaltas) i två lager, vilket gör att ytan blir dubbelt så stor, men då också tunnare.

- Personligen tycker jag att nubuck är lite exklusivare. Men det beror helt på hur stor del av narven som slipats bort. Fördelen med nubuck är fibrerna sitter lite tätare och blir mer motståndskraftigt än mocka som slipats fram från köttsidan. Spaltmockan blir naturligt tunnare och inte lika hållfast. Det finns även mellanspalt där huden klyvs flera gånger. Men det är en katastrofkvalité som främst användes efter andra världskriget när råvarupriserna var skyhöga. Tyvärr har tekniken kommit att användas igen för att verkligen maximera hudens yta, säger Torbjörn som samtidigt menar att det är komplicerat att prata generellt om kvalitén på mocka utan att det lång process med allt från djurhållning till själva garvningen.  

 Vad är då mockans främsta egenskaper i förhållande till narvsidan?

- Egentligen inga alls. Den främsta anledningen till att använda mocka är i regel att narvsidan är i för dåligt skick efter att ha drabbats av insektsbett eller andra yttre påfrestningar för att sälja som narv. Istället för att sälja det som en narv av låg kvalité väljer man då att slipa ner huden och sälja som prima mocka. På 60-talet gjorde vi på Tärnsjö exempelvis väldigt många jackor i älgmocka som kallades för bryggarfrackar. Anledningen var helt enkelt att älgens narv var i för dåligt skick för att använda.  

- Problemet med all typ av mocka är att det är svårt att få lika motståndskraftigt som narvsidan. Och det är egentligen ganska självklart. Narven som är djurets yttersta hudlager utsatts för väder och vind, vilket skapar en annan motståndskraftighet.

   

Handskar i något långfibrigare mockakvalité.

 Hur skiljer sig mockan beroende på djuret?

- Det är främst fibertätheten som varierar. En kalv har tätare fibrer än en kossa som kalvat vilket gör att mocka av kalv lämpar sig bra till exempelvis skor.   Getmocka är något mjukare och används ofta till handskar. Sedan finns grismocka, men på grisen är narven av så dålig kvalité att man måste använda huden till mocka.

 Det kan ju låta lite som att narv eller nappa alltid är överlägset mocka. Samtidigt framhåller Torbjörn att det förekommer en hel del fusk även bland kvalitéer som är märkta som fullnarv.  Plastlager, kraftiga täckinfärgningar och spackel ger en blank yta som påminner om anilinfärgat fullnarv av prima kvalité.

Tyvärr accepterar få av dagens konsumenter läder med märken eller ojämnheter, vilket för mig är ett kvalitetstecken på att det är äkta vara. Det är klart, vill man ha ett läder som man kan spilla på och slippa vara så rädd om så är en hårt ytbehandlad kvalité att föredra. Men för mig är det att ta bort lädrets charm.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Raderad säger
2010-11-04 17:49 - Anmäl

Har vi några bra tips på hur man vårdar sin mocka?

Även färgad mocka så som, röda mocka skor... Några tips?
#2 Mancini säger
2010-11-04 18:57 - Anmäl

Philip - Jag tänkte behandla det i nästa artikel.
#3 Raderad säger
2010-11-04 19:38 - Anmäl

Riktigt bra artikel.

Jag skulle kunna tänka mig att lädervaror som inte är helt "perfekta" inom en snar framtid(kanske redan finns?) säkert kommer börja synas mer med tanke på trender mot hållbar utveckling osv.

Exempelvis ett brunt bälte med spår av insektsbett tror jag skulle kunna vara en härlig accessoar.
#4 Raderad säger
2010-11-04 20:58 - Anmäl

Apropå hållbar utveckling vill jag passa på att tipsa om www.vegeterian-shoes.co.uk. Utbudet av snygga skor kanske inte är jättestort men det finns ett par guldkorn trots allt. Här är två exempel på fuskmockaskor som jag tycker är snygga:
http://www.vegetarian-shoes.co.uk/mens_shoes/liam_shoe_brown/12478_p.html
http://www.vegetarian-shoes.co.uk/mens_shoes/desert_boot_brown_/13509_p.html

En artikel med temat miljövänliga kläder hade varit intressant. Det verkar nämligen inte lätt att klä sig stiligt och miljövänligt på samma gång (utom möjligen genom att köpa begagnat, vilket i och för sig inte är fy skam).
#5 Tom Selleck säger
2010-11-04 22:57 - Anmäl

En artikel helt i min smak!

Större delen av lädrets styrka sitter i narvsidan. Tack vare detta kan man skärfla (fasa av) kanterna på köttsidan för att få en snygg övergång vid sömmarna, utan att hållfastheten påverkas nämnbart.

En stor del av tjusningen med att köpa läderprylar är för mig att de bara blir snyggare med tiden. Med lite putsning ser de bättre än nya ut även efter många års användning. Detta motiverar även ett något högre pris.

Mockaskor däremot blir bara fulare med tiden och går inte just att putsa upp. Därför har jag svårt att motivera dyrare mockaskor. Tyvärr är det ju fasligt snyggt så det blir nog ett par mockaskor i vinter trots allt...
#6 Raderad säger
2010-11-05 11:59 - Anmäl

Det är artiklar som denna som separerar Manolo från massan.

Re: #4 Korven

Är det inte snarare så att lädervaror är så naturligt det kan bli? Vi har på olika sätt klätt oss i djurhudar sedan tidernas begynnelse och lädervaror som skor kan framställas utan att blanda in modern processteknik och material. De skor du länkar till är och andra sidan tillverkade av syntetmaterial och borde snarare köpas av folk som har hang-ups kring kött än sanna miljövänner.
#7 Raderad säger
2010-11-05 13:06 - Anmäl

Riktigt bra artikel som passar perfekt i tiden, då jag just har införskaffat mig ett par R.M Williams i mocka. Min fråga är hur mycket dessa tål regn/snö/snöslask och hur tvättar man dom på bästa sätt?

Tacksam för svar :)
#8 Raderad säger
2010-11-05 13:40 - Anmäl

Sv: #6 J. Fillioux

Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte (såvitt jag vet). Visst är läder i sig själv naturligt och kan göras relativt miljövänligt Garvningen av läder är annars något som tyvärr alltför ofta sker med hjälp av miljöfarliga ämnen. Det finns ekologiska alternativ men de är inte lika vanliga.
Gällande Vegeterian shoes har de många alternativ (om man bortser från utseendet) som är biologiskt nedbrytningsbara (även om kanske just de två jag länkade till inte är det). Vegetariskt och miljövänligt brukar gå hand i hand.
#9 Raderad säger
2010-11-05 14:07 - Anmäl

#8 Inte alltid dock. Många "vegetariska" skor är tillverkade av plastmaterial och plast är ju som bekant en petroleumprodukt. Även när återvunnen plast används så är energiförbrukningen hög. Dessutom får man ju oftast dras med en sko som är både fulare, har sämre komfort och som har kortare livslängd.

På samma sätt överdrivs ofta de miljömässiga fördelarna med vegetarisk kost. Ja, man kan på en areal där man föder upp köttdjur som sedan blir mat och läder producera minst 10 gånger mer vegetarisk föda. Men detta gäller ju endast om odlingsmarken är lämpad för odla grödor som är lämpliga som mänskligt livsmedel. Som du kanske vet är exempelvis större delen av all odlad mark i Sverige vall (gräs), en gröda som vi inte kan tillgodogöra oss, och dessa arealer lämpar sig inte för odling av exempelvis baljväxter. De grödor som är väl lämpade som människoföda, exempelvis sojabönor, är svåra att odla effektivt på de flesta håll i Europa, speciellt om vi ska avstå besprutning och konstgödsling och då vi ska ha färre djur vilket också leder till mindre naturligt gödsel. Större delen skulle således behöva importeras från exempelvis nord- och sydamerika, varför transporterna också måste tas med i beräkningen. Så medan det förvisso är sant att det är en miljömässig fördel att konsumera mindre animaliska produkter så är vinsten inte alls så stor som många förespråkare vill påskina.

Med andra ord tycker jag gott vi kan ha bra läderskor och handskar och dessutom unna oss en bra köttbit eller en sås gjord på grädde. Däremot kan vi gott avstå mycket av det skitkött många äter dagligen.

Ursäkta att det blev lite OT där..
#10 Raderad säger
2010-11-05 18:49 - Anmäl

Sv: #9 JensBob

Absolut. Just i det här fallet tänker jag mest på kläder. Sen har jag själv inte provat några vegskor och kan därför inte uttala mig om deras kvalitet.

Sen finns det många problem med det vegetariska som miljövänligt alternativ. Jag tror att någon räknat ut att vi i Sverige borde äta en del kött och fisk under vintern för att sedan dra ner på det under sommmaren när vi kan äta våra odlade råvaror istället. Den exakta fördelningen kommer jag dock inte ihåg.

Sen tycker jag det hade varit intressant att se en utredning som verkligen undersöker djurhållningens miljöpåverkan där man tar i beaktande hur mycket av djuret som faktiskt tas till vara på samt hur det vore i idealfallet där man tog till vara på så mycket som möjligt och sen kontrasterad det mot vegetariska diton. Då får man med både mat- och klädindustrin (sen kanske fler industrier jag har mindre koll på). Nån som vet om en sådan har gjorts och var man isåfall kan få tag på den?
#11 Raderad säger
2010-11-06 02:35 - Anmäl

#7: Kolla in videos, guider m.m. på skomakare Davidsons hemsida. Det finns mockatvål som tydligen ska vara bra när det blir rejält skitigt. Jag har dock aldrig använt någon sådan. Jag har mockaskor från t.ex Church's m.fl. som jag alltid borstar av med mockaborste efter varje användning, för att sedan regelbundet impregnera med mockaspray. Sprayen finns i pigmenterade varianter, för att bygga på med lite fräsch färgton, som gör att skon står emot smuts och väta, samt snyggas till meget godt.
#12 Raderad säger
2010-11-06 17:20 - Anmäl

Hittade en intressant video från Grensons fabrik som jag kan dela med mig av, talas en del om läder i den:
http://vimeo.com/10034528
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.