Manolo logotype

Back to the 80's

Back to the 80's
Det är ingen hemlighet att Manolo har en förkärlek för markerade plastbågar. Idag tänkte vi vända tvärt och spana in nättare metallbågar i sann 80-tals stil.

Just runda metallbågar förknippas kanske främst Harry Potter och nationalekonomer. Eller Michael Wiehe för den delen. Giorgio Armani gjorde succé med stilen under 80-talet och lanserade nyligen minikollektionen Frames of Life med två modeller som hämtar inspiration från tiden. Många upplever nog denna bågtyp som lite förlegad och skulle efter att ha spanat in släktbilderna från 80-talet aldrig drömma om att sätta på sig ett par.  Samtidigt finns det idag tolkningar som är mindre extrema och som känns mer tidsenliga.

Problemet med alla typer av metallbågar är att de lätt ger ett väldigt kyligt intryck där metallen blir en väl hård kontrast mot huden. Ett tips är därför att välja en modell med mer eller mindre tongivande detaljer i plast för att harmonisera bättre med ansiktet. Formässigt är en lätt droppformad modell mer lättburen än en helrund, inte minst för den som naturligt har en lite rundare ansiktsform.

 

Armanis klassiska 80-talsbågar i modern tappning.

Armanis dambåge i kollektionen.

Persol PO2379V

Algho Panto (www.vintage-brillen-shop.de)

Oliver Peoples Golding

Oscar Magnuson Bernie

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Glasögon

Andra artiklar om varumärkena: Giorgio Armani Oliver Peoples Oscar Magnuson Persol
#1 Tom Selleck säger
2010-11-03 19:59 - Anmäl

När jag såg den första bilden trodde jag artikeln skulle handla om klassik rakning. Då jag inte behöver glasögon så blev det verkliga innehållet en besvikelse.

När får vi se en artikel om exklusiva rakknivar, grävlingshårsborstar och raktvålar i mahognyaskar här på manolo?
#2 Raderad säger
2010-11-03 21:16 - Anmäl

@ #1
Helt klart av intresse. Skulle vara trevligt att läsa, och dregla lite, även om min gamla Dovo Solingen nog kommer att hänga med ett tag till. Någon som känner till hantverkare som kan göra ett nytt rakknivsskaft?
#3 Raderad säger
2010-11-03 21:18 - Anmäl

Nej glasögon slipper jag ett tag till hoppas jag. Men tunna guldbågar är snyggt på mig - om jag skulle behöva. Men jag är ju gammal...
#4 Raderad säger
2010-11-03 23:13 - Anmäl

#2 Hur lär man sig raka med rakkniv?! Bara köra eller?
#5 Halmstad säger
2010-11-04 00:50 - Anmäl

Snygga bågar, men jag förknippar dem inte riktigt med 80-talet. Mot slutet av 80-talet blev de där bågarna som Mikael Wiehe alltid har moderna (Algho Panto, ovan). Hade själv ett par sådana då. I början av 80-talet fanns de där hemska, stora, fyrkantiga bågarna som t.ex. journalisten Magnus Linton envisas med att ha. I mitten av 80-talet kom de där fyrkantiga med markerad ovankant som musikjournalisten Jan Gradvall alltid har.

Ett problem i utbudet hos optiker i dag är den formidabla dominansen av mörka/svarta bågar. De flesta skandinaver passar betydligt bättre i ljusare bågar. Själv fick jag leta häcken av mig för att hitta en par i guld, vilket är en färg som passar mig bra, i alla fall bättre än markerat svart.
#6 Halmstad säger
2010-11-04 00:52 - Anmäl

Kort sagt, 80-talet var väldigt stort och fyrkantigt (med enstaka inslag av pilot).
#7 Raderad säger
2010-11-05 16:18 - Anmäl

#4 Gå in på www.badgerandblade.com och läs lite i forumet, där finns allt du behöver veta. Men i korthet så kan man säga att det viktigaste är förberedelserna, att kunna göra ett bra lödder, efterbehandlingen och att vara oerhört lätt på handen. Det kan vara bra att börja med en klassisk säkerhetsrakhyvel eftersom just förberedelser och efterbehandling är likadant där som med kniv och även respekten för bladet, eftersom en säkerhetsrakhyvel inte heller är fjädrad och ledad, utan man måste lära sig rätt vinklar och rätt tryck (vilket ska vara så gott som inget alls).

Om du sedan väljer att gå vidare med knivrakning så räkna med att det tar minst ett halvår innan du får en lika bra rakning som med säkerhetshyvel och att du kommer skära dig ofta i början. De allra flesta blir nöjda när de har lärt sig säkerhetsrakhyveln och insett hur överlägsen den rakningen är jämfört med Gilettes låtsasvåtrakning. All utrustning du behöver finns att handla från såväl svenska som utländska webbutiker.

Go for it säger jag. Sedan jag började raka mig "på riktigt" så är rakningen inte längre något nödvändigt ont som måste göras några gånger i veckan för att se någorlunda representabel ut, utan en daglig ritual som jag ser fram emot varje gång. Att utrustningen dessutom är betydligt mer gentlemannamässig än de plastmonster som marknadsförs som rakhyvlar och rakgelerna i sprayflaskor är bara ytterligare en bonus. Nackdelen skulle väl vara att frugan blir lite grinig när man tar lika lång tid som hon på badrummet på morgonen, men det går snabbt över när hon får känna en haka som är lika len som hennes egen :)
#8 Raderad säger
2010-11-05 20:52 - Anmäl

#2 Skaft till rakknivar säljs här:
http://www.theinvisibleedge.co.uk/razorscalesandpinkits.html
vet inte i vilken utsträckning de tillverkar själva, men de erbjuder "fully customised service".
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.