Manolo logotype

Om Duffeln

Om Duffeln
Bland prisvärda och robusta ytterplagg för vintersäsongen är det få som kan mäta sig med duffeln. En slitstark trotjänare för en mer vardagsbetonad stil. Manolo har valt ut några favoriter.

Liksom skepparkavajen har duffeln sitt ursprung inom det marina. Originalet till modellen kommer från brittiska Gloverall som försåg brittiska marinkåren med tåliga ytterplagg under båda världskrigen. Namnet kommer från den belgiska staden Duffel där det karaktäristiska ruggade ulltyget ursprungligen producerades. Annars är modellens kanske främsta signum agraffknäppningen där horn- eller träpinnar fästs genom utanpåliggande öglor av rep eller läder.

Även om många designers de senaste säsongerna hämtat inspiration från arkivet och försökt att återskapa duffelns lite ruffare känsla har plagget idag främst kommit att bli en symbol för intellektuell preppystil. Inte minst genom filmer som Döda Poeters Sällskap. Nackdelen med modellen är att den lätt upplevs som lite väl helylle och präktig. Det bästa tipset för att slippa den klichéartade stilen är att försöka tona ner preppyinfluenserna och inte bära duffeln till hela internatskoluniformen med regementsrandig halsduk, klubblazer, chinos och button down-skjorta.  

 

Gloveralls klassisker Orginal Monty.

Nigel Cabourn

Ytterligare en modell från Gloverall.

Kortare modell från Gant Rugger

Hackett

Oliver Spencer (www.oliverspencer.co.uk)

Woolrich Woolen Mills

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

#1 Halmstad säger
2010-11-01 15:45 - Anmäl

Föredrar helt klart lackerade pinnar som den nedersta. Naturträ ser för Amish ut.
#2 Raderad säger
2010-11-01 17:38 - Anmäl

Exkluderat denna artikel ger en artikelsökning på ordet duffel sju träffar på manolo.se.

Är inte cirkeln sluten snart?
#3 Raderad säger
2010-11-01 18:22 - Anmäl

Inget fel på duffeln i sig. Men tycker precis som i inlägget att det kan se lite väl präktigt ut. Jag håller fast vid min bilrock. Funkar till det mesta.

enjoyeroflife.blogspot.com
#4 Halmstad säger
2010-11-01 18:35 - Anmäl

Sju träffar på duffel? Bra, jobbat. Två artikelträffar på "manchesterkostym". Jag väntar fortfarande efter den första artikeln vigd detta ypperliga plagg. Typiskt höst dessutom.
#5 Raderad säger
2010-11-02 18:34 - Anmäl

Apropå manchester... Amerikanska GQ har en artikel på ämnet. http://www.gq.com/style/wear-it-now/201011/corduroy-suits-madrid#slide=1
#6 Raderad säger
2010-11-02 18:34 - Anmäl

Apropå manchester... Amerikanska GQ har en artikel på ämnet. http://www.gq.com/style/wear-it-now/201011/corduroy-suits-madrid#slide=1
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.