Manolo logotype

Bildinspiration - Mösskultur

Bildinspiration - Mösskultur
Den upprullade mössan har blivit lite av ett signum för den modemedvetna svenska mannen. Till synes obekymrat påsatt i farten, men med en noga tanke om vinkel som uppvik. Även om stilen ibland kan känns väl utstuderad finns det något visst med den stickade mössan som lockar.

Det kanske mest lyckade exemplen på mössbärare är Bill Murray i Wes Andersons films The Life Aquatic with Steve Zissou. Murray, som spelar en havsforskare på dekis, bär sin röda mössa till allt från dykardräkt till smoking. Och även om man inte behöver ta det riktigt så långt går det att sno lite av känslan men i en lite mer sofistikerad tappning.

När det kommer till val av mössa är en ribbstickad modell i mörkblått, brunt, beige eller grått en bra utgångspunkt. Samtidigt är detta en utmärkt accessoar för att sätta lite färg på höst- och vinterklädseln. Varför inte satsa på en lila, orange eller röd variant? Och som alltid, var noga med kvalitén.  Inte bara för livslängden utan även för känslan och utseendets skull. Trötta noppriga mössor av sämre kvalité är lika fula som obekväma.

Kashmirmössa Piacenza, (995 kr Herr Karl, Göteborg), kavaj Barbisio (privat). Foto: Olof Enckell.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

Andra artiklar om varumärkena: Barbisio Piacenza Cashmere
#1 Halmstad säger
2010-10-24 19:22 - Anmäl

Öh, gick det inte att ordna en dummie med huvud? Svårt att avgöra hur det den där kombinationen tar sig ut.

Mössa går inte riktigt att få i samklang med någon vetting stil egentligen. Mössan skall rädda öron och huvud från förfrysning och obehag, vid frivillig eller ofrivillig kollektivtransport under vintern. Min åsikt: En tunn, enfärgad, enkel, slät stickad mössa som träs över huvud och öron. Man ser för jävlig ut MEN det är lite grand poängen. En i övrigt klanderfri klädsel signalerar för omgivningen att man VET att mössa är hopplöst och att man inte ens försöker få den i harmoni med det övriga. Ungefär: "Just nu, vid hållplatsen väntande på anknytning befinner jag mig i ett stilmässigt undantagstillstånd."
#2 Raderad säger
2010-10-24 22:26 - Anmäl

Håller inte med Halmstad denna gång. Visst gör valet av (samt stukningen på) mössa skillnad. Lite kyla är ingen ursäkt att tappa stilen. Mössan bör harmoniera med övrigt i outfitten enligt min mening.

Och Glöm inte att få på vinterdäcken nu också! :)
#3 Halmstad säger
2010-10-25 00:08 - Anmäl

Pälsmössa funkar.

http://www.bigfurhats.com/catalog/MRTMuskrat1.jpg

T.ex.

Någon jägarmössa kan säkert också funka om den är kongenial med rustik klädsel i övrigt.
#4 Raderad säger
2010-10-25 09:28 - Anmäl

Mössa är svårt, jag har sett få lyckade exempel. Å andra sidan är det inget alternativ att frysa öronen av sig. Man vill ju inte ta bilen för minsta utflykt, och hatt är närmast omöjligt att lyckas med om man är ung (ofta även för äldre män). Jag tycker nog tvärtom mot Halmstad, att mössan inte får vara för tunn. Då ger den lätt ett litet debilt toppluveintryck.
#5 Mancini säger
2010-10-25 09:37 - Anmäl

Halmstad - Du menar att en pälsmässa känns mer naturligt att bära än en stickad i ull? :)
#6 Raderad säger
2010-10-25 09:44 - Anmäl

En hatt jag gillar på något bakvänt sätt är Malcolm X pälshatt:

http://media.photobucket.com/image/%25252B%252522malcolm%20x%252522%20%25252Bhat/GrrAnimalCrackers/The%20Aftoo/1048800275_d28e0ee00d_o.jpg

Jag kommer ihåg att jag fastnade för den när jag såg filmen om samma man. Den får mig att tänka på öststatsdiplomater under kalla kriget, tillsammans med skägget och uppsynen är den business på något sätt. Brukar inte Karzai ha något liknande? Annars tycker jag att pälsmössor antingen bara ger ett schablonryskt intryck, eller får bäraren att se ut som något ur en svensk journalfilm från 60-70-talet.
#7 Halmstad säger
2010-10-25 10:16 - Anmäl

--> olof

Till klassiskt manligt mode, avgjort: ja.

Pälsmössan (förutsatt kallt väder) blir inte en så tydlig och svårbemästrad stilmarkör som hatten (vi disk. tidigare artikel) eftersom användningen vilar på sin huvudvärmande funktion primärt.
#8 Raderad säger
2010-10-25 10:22 - Anmäl

Ku att så många brinner för mössbärande! Själv är det bara glömma att bära pälsmössa, det blir för varmt så länge inte temperaturen är -20. Frågan är om någon av er verkligen inser hur varm en pälsmössa verkligen är? En tunn stickad model i ull är att föredra för mig, allt annat blir för varmt när man är ute och rör på sig. Men ni som vågar, och inte svettas ihjäl er, bär er pälsmössa ni! Trotsa jantelagen!
#9 Halmstad säger
2010-10-25 11:37 - Anmäl

Jag vet inte om det blir så varmt. Se bara på det kvinnliga hattmodet. Det är väl inte ovanligt att se prominenta statschefsfruar paradera i pälsmössa modell större vid högst blygsamma vintertemperaturer, eller ens vintertemperaturer.

Och vem klagar på om det bränner lite högst på huvudet när det är minusgrader om man som vanligt är lite tunt klädd? Man viker ju upp öronlapparna.

Jag vidhåller mina positioner, men det är ju tur inte alla är lika.

skit, vad sugen jag blev på pälsmössa nu...
#10 Raderad säger
2010-10-25 13:50 - Anmäl

Efter senaste vintern känns väl mössa förlåtet de flesta dagar i veckan, inte minst om det är en någorlunda snygg kashmirmössa. Jag vet af erfarenhet att Piacenza gör sjukt fin kashmir (har nämligen en tröja från Herr Karl), men 995 spänn är alldeles för mycket. Då väljer jag hellre Johnstons, kostar knappt hälften (inkl. frakt) om man beställer online. https://secureshop.johnstonscashmere.com/c-99-accessories.aspx
#11 Raderad säger
2010-10-25 13:58 - Anmäl

Ah, fel av mig, frakten ligger på £14.95 så det blir närmare 550 kr för en kashmirmössa från Johnstons. Sen finns de ju inte i lila heller. :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen