Manolo logotype

Håll stilen i löpspåret

Håll stilen i löpspåret
Klassiska sporter som rodd, tennis, cricket, golf, hästsport och cykling har i stilsammanhang en säregen status. Varje säsong förekommer de som stilinspiration för en rad designers och bland garderobens många plagg är de få som inte har sitt ursprung i någon av ovanstående sporter. En mer underskattad inspirationskälla för vår klädsel är löpning.

Den som betvivlar det estiska värdet i löpning har antagligen aldrig sett öppningsscenen till Chariots of Fire (på svenska Triumfens ögonblick). Scenen där ett löparlag klädda helt i vitt springer längs St. Andrews strand utgör tillsammans med bakgrundmusiken signerad grekiska kompositören Vangelis en milstolpe i filmvärlden. Även om dagens löparuniform skiljer sig radikalt från filmens är det något visst med frihetskänslan som fortfarande lockar.

Idag är det inte bara Thom Browne som är en inbiten joggare. Löpträning tycks faktiskt populärare än någonsin. Utpräglade löpningsbloggar diskuterar den perfekta löprundan och nya mobilappar som underlättar träningen dyker upp med jämna mellanrum. Litteraturprogrammen Babel i SVT hade i våras ett inslag om löpning som inspirationskälla för författare.

Och det händer naturligtvis väldigt mycket bland sportmodetillverkarna. Ett av de mer intressanta exemplen är Nikes samarbete med japanska Jun Takahasi, grundare av märket UNDERCOVER. Samarbetskollektionen som går under namnet Gyakusou Performance Running Collection, namngivet efter en grupp av entusiastiska löpare i Tokyo, innehåller allt från löparbyxor och vindjackor till skor och mindre accessoarer. Allt i moderna funktionsmaterial med smarta förvaringslösningar som hindrar nycklar och mynt från att skramla. Designmässigt har Takahasi i klar kontrast till en stor del av sportmodet med skrikiga neonfärger försökt att hålla plagget relativt nedtonade med naturnära färgskala. Nedan följer några exempel. 

Nike X UNDERCOVER Gyakusou Performance Running Collection kommer att finnas tillgänglig via Sneakers'n Stuff i slutet av månaden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: nike Undercover
#1 Raderad säger
2010-10-24 20:27 - Anmäl

Nja stiligt är det väl inte, men å andra sidan är det få sporter som kan uppvisa stil i sin utövning. De enda jag kan komma på är kricket och schack ( schack har visserligen tvivelaktiga stilikoner bland sina utövare men där finns i alla fall en möjlighet till ett något stilfullare alternativ än övriga idrotter)Nä som sagt är det väl komfort före stil som gäller i sportens värld. själv brukar jag bära ett par plus fours i tweed och en ylletröja från försvaret när jag ger mig ut i skidspåret, de ger en fantastisk rörelsefrihet,
Det går bara man vill säger anglofilen inom mig :)
#2 Raderad säger
2010-12-10 14:52 - Anmäl

Köp en riktig Italiensktillverkad (Inte en Kina/Taiwan producerad) racercykel och börja trampa runt med lite vintage eller neonfärgade lycra kläder. Finns HUR mkt still som helst i den sporten.
Tror att vi samtliga ligger i lä när det kommer till fåfänga om vi tar upp storheter som t.ex. Marco Pantani & Mario Cipollini.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen