Manolo logotype

På spaning efter Dandyn

På spaning efter Dandyn
Idag invigde Nordiska Museet utställningen Dandy som försöker reda ut vad som kännetecknar en äkta dandy. Vid sidan av en historisk tillbakablick på dandyismen med föremål från Nordiska Museets egna arkiv har sju stilpersonligheter fått göra sin egen tolkning av dandyn – där Manolo finns med på ett litet hörn.

I utställningen som pågår fram till och med 1 januari 2011 har modeforskaren Rickard Lindqvist, skräddaren Fredrick Andersen på A.W. Bauer, stylisten Lalle Johnson, designern Göran Sundberg, författare Björn af Kleen, Herr Judits grundare Christian Quaglia samt jag själv fått äran att medverka med vart sitt bidrag av den moderna dandyn. För att spana in alla bidrag klicka här där du även kan rösta på din favorit.

"Många har försökt svara på vem han är, hur han ser ut och var han kommer ifrån. För vissa är dandyn en specifik person, för andra en stil eller ett förhållningssätt. I utställningen får vi följa dandyn i en labyrint genom tid och rum. Vi synar honom i sömmarna och närgranskar detaljer i hans dräkt. I sökandet efter dandyismens essens är varje uttryck en viktig ledtråd" – Från utställning Dandy. 

Bilder från utställningen.

Lalle rättar till four in hand-slipsknuten.

Modeforskaren Rickard Lindqvist och A.W Bauers Frederick Andersens tolkning av dandyn.

Christian Quaglia, Herr Judit.

Mitt bidrag. Kostym Mabro, skjorta Antichi Telai, skor Italigente, halsduk Paul Smith, porfölj second hand. Samtliga bilder: Mats Landin.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Raderad säger
2010-10-22 17:27 - Anmäl

Hoppas museet inte glömde vilken stor roll intellektualismen och personligheten spelade för dandyn och inte bara modemedvetenheten.
#2 Halmstad säger
2010-10-22 22:46 - Anmäl

Dandyn är bara tröttsam. Låt oss begrava och glömma.

Next please...
#3 Raderad säger
2010-10-23 08:05 - Anmäl

Dandyn må vara tröttsam, men i absoluta högsta grad vid liv.

Kul för dig olof! måste ta mig ett besök, synd att herr judit fått utrymme bara. sämre stil går inte att finna.
#4 Raderad säger
2010-10-23 10:08 - Anmäl

Väldigt olika uppfattningar om dandyns väsen... Den heterosexuella versionen av Quaglias docka hade varit det som kommit närmast min sinnebild. Olofs docka är dyr, elegant, dyr, sprättig och dyr, men lite för enkel. Om det där är en dandy, är då inte de flesta av Manolos läsare dandies? Lalles var vad jag till slut röstade på. Det är snyggt, men inte heller det tillräckligt utstuderat för att riktigt åskådliggöra begreppet. Men vad vet jag om dagens dandy, jag känner bara forna seklers.
#5 Raderad säger
2010-10-23 10:51 - Anmäl

Hezekiel – Det finns nog inget klart svar på hur en dandy ser ut utan alla har ju sin egen uppfattning, vilket utställningen visar tydligt. Personligen tycker jag sinnebilden av dandyn är relativt subtil och nedtonad i sitt utryck. Det handlar om helhet, men även de små detaljerna. Just Mabro-kostymen tycker jag är ganska talande. I grunden väldigt klassisk, men med spetsiga slag, utanpåliggande fickor, pärlemorknappar, svagt lila inslag i tyget och ett mjukt modernt snitt som ger lite spets. Kanske inget man märker vid en första anblick, men för den som är intresserad så blir det tydligt.

Nu är jag naturligtvis lite partisk, men för er som har vägarna förbi så tycker jag utställningen är väl värd ett besök. Är en bra mix mellan historisk tillbakablick på dandyn och moderna tolkningar. Om inte annat för att kolla in A.W. Bauers skräddarsydda byxor. Fantastiskt hantverk.
#6 Raderad säger
2010-10-23 14:30 - Anmäl

Jag röstade på Rickard Lindqvist och A.W Bauers Frederick Andersens
Jag tycker den ser så bekväm ut, man kan inte vara dandy om man inte är bekväm, gillar även deras texter för att de talar om mer än bara kläderna. Annars tycker jag att Herr Judits kom på god andra plats! Spännande kombination, nytt meb klassiskt, kändes fräscht!
#7 Raderad säger
2010-10-23 15:37 - Anmäl

Två observationer:

1. Olof har en jättesnygg kavaj på sig. Ser ut att vara ofodrad bomull. Lite nyfiken på tillverkare.

2. Lalle Johnsson snusar.
#8 Raderad säger
2010-10-23 16:56 - Anmäl

IJ.Reilly - Kavajen kommer från Boglioli och är en del av en kostym. Mycket riktigt ofodrad i bomull. Har burits flitigt under våren och sommaren, men är nu lite för kylig.
#9 Raderad säger
2010-10-24 00:19 - Anmäl

Vad är det för skor du har på dig, Olof? De ser fantastiska ut!
#10 Raderad säger
2010-10-24 01:35 - Anmäl

Frågan är om våra män lever upp till det historiskt sett typiska idealet? Men jag gillar att män vågar vara fåfänga! http://louisealvarsson.se
#11 Raderad säger
2010-10-24 09:32 - Anmäl

Jag tyckte alla bidrag var ganska tama. Mest underhållande var att se hur liten mannekängdockan såg ut bredvid Olof.
#12 Raderad säger
2010-10-25 10:17 - Anmäl

JohanAlexander - Skorna kommer från Santoni.
#13 Raderad säger
2010-10-25 21:47 - Anmäl

Interessant utstilling som jeg tror jeg kan rekke.
Dog er jeg enig i at Olofs bidrag var lite dristig. Slik ser jeg jo ut selv.. Dagen i dag har jeg brukt i en italiensk dress som ser nesten britisk ut (Corneliani), med perfekte sko, lyseblå skjorte og skjerf... Litt andre detaljer, men likevel detaljer.. Men jeg er da ingen dandy? Eller?
#14 Raderad säger
2010-10-27 12:16 - Anmäl

Dandyn kommer alltid i mina ögon att vara helt fantastisk och tidlös. Det finns för övrigt en variant av den läckra ljusgrå sidenscarfen med vita prickar på www.dtails.nu
#15 Raderad säger
2010-11-09 05:50 - Anmäl

Olof och övriga - lystigt sammanträffande kring Boglioli ovan. Jag avnjöt denna artikel ovan och såg då för första gången Bogliolis namn (utifrån att Olof bär det på bilderna). En timme senare förhandlar jag mig till ett större parti kläder från vattenskadad butik. Jag var ute efter Zegna, Caruso och Zileri men kom även att bli ägare till några välsydda Bogiolikavajer i ofordrad bomull. Jag lyckas dock inte avgöra om de är i perfekt skick eller om hela kavajerna dränkts i sin helhet. Ni som kan Boglioli - brukar de ha en patinerad look redan när de säljs?
#16 Raderad säger
2010-11-09 11:57 - Anmäl

Pawa - Boglioli är ju kända för just sina plaggtvättade kavajer och kostymer som har en använd känsla i nyskick. Många av deras ulltyger är faktiskt kokade för att se lite tilltufsade ut. Så är det inga direkta fläckar skulle jag säga att det är så Boglioli ska se ut..
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Men need a core casual wardrobe

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The A. Lange & Söhne Lange...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen