Manolo logotype

Ullflugan

Ullflugan
När det kommer till högtidskläder har flugan en självklar plats. Men som accessoarer till vardagsklädseln lever flugan en något mer undanskymd roll, närmast helt tillskriven preppystilen. Ett stilfullt alternativ för den som helt saknar ambitioner om den perfekta internatskolstilen är dock ullflugan.

Det är många varumärken som senaste säsongerna gjort anspråk på begreppet preppy. Inte sällan med ett resultat som ligger närmare Norrtälje än New England. Och även om det tar emot att erkänna har det gjort att flugan lite förlorat sin charm.  Om slipsen andas business och sidenahalsduken en mer avslappnad elegans blir flugan lätt något för välkammad och stelbent.

En mer casualbetonad tolkning är ullflugan som kombinerar flugans excentriska prägel med en lite ruffare look.  Färgmässigt är grått, blått eller svart en bra utgångspunkt som passar bra ihop med en skjorta av grövre oxfordtyg i exempelvis rosa eller ljusblått. Kombinera med en grovstickad cardigan eller välskuren flanellkostym för en mer sofistikerad look.

Fluga i kashmir från Alexander Olch.

J.Crew

Beams Plus

Flanellflugat oklanderligt stylat av Brunello Cucinelli.

Brunello Cucinelli (The Corner)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Alexander Olch Brunello Cucinelli J.Crew
#1 Halmstad säger
2010-10-20 00:14 - Anmäl

Funkar bara på högtidskläder. Eller, om man heter Johan Hakelius kan det också funka till vardags men det är med ett nödrop.
#2 Egon säger
2010-10-20 00:38 - Anmäl

Jag älskar flugan. En fantastisk accessoar. Tyvärr har den totalt förstörs av sin sociala kontext i Stockholm. Tre typer av personer bär idag fluga. Den första är en jävla nörd med mustach som inte ens vet om han är ironisk eller inte när han bär fluga, gärna till jeansskjorta från Weekday. Den andra är människor med skittråkig preppy-klädsmak, som tror att en galen, excentrisk fluga med dödskallar på kommer ta dem från just Norrtälje till New England (Lysande exempel är han på Manligheter.se som insisterar på att ha fluga i precis varenda bild. Grabben, ett tips: Det blir lätt för ofta med fluga. Två gånger i veckan duger bra). Det tredje får väl vara den enda gruppen som kan bära fluga på ett snyggt sätt, vilket är gamla gubbar.
#3 Raderad säger
2010-10-20 17:16 - Anmäl

Jag älskar flugor! Trevligt att vara en i raden av flugbärande personligheter. Winston Churchill, Kalle Anka och Hubert Norlén. Nu vet han, tvillingarna Bergendahls kusin i Stockholm.
Dessutom blir medmänniskor lyckliga att möta en flugman.
#4 Raderad säger
2010-10-20 20:50 - Anmäl

Jag har alltid avvisat fluga med anledningen att "slips är alltid snyggare", men en lite grövre variant är faktiskt riktigt snyggt. Några förslag på var i Stockholm man kan inhandla sådana?
#5 Raderad säger
2010-10-21 13:31 - Anmäl

@#1 Halmstad: Fungerar även till vardagsklädsel. Gällar bara att man använder flugor som har ett "vardagligt" mönster och material (t ex av bomull eller ull).

@#2 IJ.Reilly: Varför bör man endast använda fluga två gånger i veckan? Hur många gånger i veckan kan man använda slips?

@#3 Trint: Instämmer i att av någon anledning så brukar det lyfta upp stämningen när någon använder fluga. Dock måste flugans storlek vara anpassad till bärarens ansiktsform, och såväl mönster som dess färger bör vara av diskret natur, så att inte den positiva effekten sker på bärarens bekostnad.
#6 Raderad säger
2010-10-21 21:49 - Anmäl

kanske
#7 Raderad säger
2010-12-11 15:24 - Anmäl

Flugan på den översta bilden? Den över texten, var är den ifrån?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen