Manolo logotype

Höstskor - Snörkängor

Höstskor - Snörkängor
Jakten på de perfekta höstskorna har nått snörkängan. En modell som kanske främst förknippas med grovsulade fritidsskor, men även innefattar betydligt smäckrare skodon.

Sett till de lite elegantare snörkängor så finns det två uppenbara problem med denna skotyp; först och främst är användningstillfällena ganska få och även om det är fullt möjligt att bära ett par nätta oxford boots till kostymen så känns ett par lågskor i nio fall av tio mer naturligt. Men det kanske största problemet är att utbudet är väldigt klent, inte minst i Sverige. Vi saknar lite den skokultur som fortfarande finns i viss utsträckning i exempelvis USA eller Europas skostäder där ett par Balmoral Boots (snörkängor med sluten snörning) är en betydligt vanligare syn till kostymen.

För den som snarare är på jakt efter lite grövre fritidsskor så borde inte det vara en helt omöjlig uppgift. Amerikanska Red Wing och Wolverine har kommit att bli en relativt vanlig syn på svenska gator. Likaså erbjuder de allra flesta brittiska tillverkarna grövre kängor med öppen snörning. För att ge lite inspiration i valet har vi valt ut några favoriter.

 

Crockett & Jones Coniston med Ridgeway-sula

Edward Green Shannon

Mark McNairy for Engineered Garments, Très Bien Shop.

Caldecott är en ny modell för Church's höstsäsong.

Rider Boot Company.

Tricker's Stow Brogue Boot.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Boots

#1 Raderad säger
2010-10-04 17:13 - Anmäl

Nu representerar jag konkurrenten, men Edward Greens Shannon är en mycket vacker känga.

Leaves & Tung - agent för Gaziano & Girling och Rubinacci
#2 Raderad säger
2010-10-04 19:36 - Anmäl

Jag tycker kängor är en typ av sko som gör sig bäst just som - hör och häpna - känga. Inga brogues, inge mocka, inga konstigheter. Wolverine gör flera fina modeller, kolla gärna in Garrison serien eller givetvis 1000 mile originalet.
#3 Raderad säger
2010-10-04 20:28 - Anmäl

3# - Medhåll.. Saknar också Wolverines 1000 Mile, men kanske även Red Wings två kängor Style No. 8111 IRON RANGER samt Style No. 9161
6" ROUND TOE.
#4 Raderad säger
2010-10-04 20:57 - Anmäl

Tricker's Stow är grymt snygg. Själv har jag gått på en något billigare, men snarlik modell från Italien: http://www.gergo.it/prod_detail.php?prod_id=695. Har ännu inte hunnit använda dem jättemycket, men intrycket hittills är mycket positivt.

En annan favorit är Edward Green's Galway; dock lite rundare och grövre än Shannon som finns i artikeln.
#5 Raderad säger
2010-10-04 21:20 - Anmäl

Har någon testat woverines 1000 mile eller någon annan modell? De är rätt saftiga i priset, hur står de sig jämfört med brittiska tillverkare? Är det kork mellan sulorna?
#6 Raderad säger
2010-10-04 21:36 - Anmäl

#3 - Ja helt rätt gillar Charles Tyrwitts Tanned Military, kanske inte det största modehus eller topp topp kvalitet men justa kängor.

http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yr-yd-Men%27s-Shoes/yc-Brown/yp-MB025DBN/Tan-Military-Boots/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&canned=&browse=Y
#7 Raderad säger
2010-10-04 22:48 - Anmäl

laphroaigman, beställde du från nätet eller finns dom i butik här i landet?

Vad säger ni om byxorna till dessa skor? Korta, uppvikta eller kanske nerstoppade?
#8 Raderad säger
2010-10-04 23:38 - Anmäl

Underbara kängor du har funnit. Alla har sin charm, men personligen tilltalar Church's mockakänga inte mig överhuvudtaget. Själv lyckades jag spontaninköpa ett par Allen Edmonds Bayfield (http://www.allenedmonds.com/aeonline/product_6524886_1_40000000001_-1?categoryId=127052&top_category=120552) till det facila priset av ~2000 kronor.

Tror även det blir ett par R.M. Williams till vintern, måste ju på något sätt stödja Australien och det är inte mycket mycket stiligt, prisvärt kvalité som det landet producerar. Men R.M. Williams sållar väl sig till undantagen. Eller vad är Manolos dom?

Är även fruktansvärt sugen på ett par Tricker's, men där säger väl plånboken nej.

Byxorna bär man väl som vanligt?
#9 Raderad säger
2010-10-05 08:17 - Anmäl

Jag tycker hela diskussionen kring vinterskor blir lite konstig ibland, då det som visas ofta är vanliga randsydda skor med lite högre skaft. För min del, på väg till och från jobbet, så är det ytterst sällan jag behöver pulsa i djup snö så att jag behöver ett högt skaft. Däremot måste skorna stå emot salt, slask och väta dagligen och dessutom ofta skydda fötterna mot kyla. Då har jag svårt att se hur jag är hjälpt av en oxford med högt skaft.

Så, vad finns det egentligen för skor som klarar att hålla fötterna torra i snöslasket, hjälper mig att hålla värmen och som för den sakens skull inte ser ut som något monstruöst man skulle ha på sig på fjällvandringen?
#10 Raderad säger
2010-10-05 08:20 - Anmäl

#8, jag beställde på nätet. Såvitt jag vet säljs deras skor bara i ett mindre antal butiker i Italien.

Jag var lite fundersam över storleken innan beställning. Just den här modellen är dock förhållandevis vid och de sitter som en smäck på mig trots att jag har breda fötter. Samma storlek som jag har av bl.a. Church's Grafton samt Crockett&Jones Sedbergh om det är till någon hjälp.

Il Gergo har just nu rea på sin hemsida, bl.a ett par riktigt fina kängor med lädersula som är prissänkta med ca 50 euro.
#11 Halmstad säger
2010-10-05 11:31 - Anmäl

Jag har väl också lite svårt att hitta funktionen för denna typ av sko. Knappast något för att hika i vildmarken med. Knappast heller stiglösa exkursioner på herrgårdens ägor (om jag hade någon). Eller möjligen just där. Definitivt för varm för sommaren, även om det kanske är en vanesak. De eleganta modellerna framstår dock som helt malplacerade sedan man slutade använda hästar som fortskaffningsmedel, eller andra vanor där vristen behöver skyddas lite.
#12 DT säger
2010-10-05 12:03 - Anmäl

#7 Jag köpte själv dessa nu i höst, kostade £129 då vilket jag tyckte var ett bra pris för ett par skor som man kanske inte kommer vara överdrivet rädd om. Dom är robusta och kommer säkert hålla ihop bra under många säsonger. Dock så är finnishen inte densamma som på t.ex C&J Coniston eller AS Culford, och jag tror heller inte dom kommer formas och mjukas upp lika bra. Hakarna är riktigt klena, en har redan fallit av och flera av de andra sitter lite löst. Beställde själv en halvstorlek mindre än jag brukar men även med tjock filtsula så är dom aningen stora. Dessutom fick jag en förskräcklig skoskav i vaden där skaftet slutar. Det är Loake som tillverkar dessa så du kan gå in i någon svensk butik och prova ett par Loake Burford som är gjorda på samma läst, för att få en känsla för storlekarna. Tycker du den passar så är den nog ett bra köp ändå, men kolla även Herring Shoes Country Collection för liknande modeller till samma pris. Hör av dig om du har några funderingar.
#13 Raderad säger
2010-10-05 14:26 - Anmäl

Som sagt, ser inget vidare praktiska ut vid slask, snö och SALT väglag.
#14 Raderad säger
2010-10-05 14:42 - Anmäl

#4 Gillar modellen Iron Ranger från Red Wing boots. Har du testat dem? Vet du i så fall om dem håller bra kvalitet?

#6 Jag har inte sågat upp mina 1000 mile boots, så vet inte hur det ser ut mellan sulorna :P Men dem håller riktigt bra kvalitet. Dem ser fortfarande ut som nya, de är visserligen bara ett år gamla, men väldigt väl använda. Använda dem hela förra säsongen i Oslo, där dem dessutom saltar vägarna betydligt hårdare än i Sverige, och de håller sig riktigt fina ännu.

#7 Gillar också dem skorna skarpt, stilrena!

#8 Är väl ingen över 15 år som stoppar ner byxorna i skorna?

#10 Min erfaranhet efter förra vintern säger mig att antalet tillfällen då de lite högre skaftet kommer till nytta inte alls är särskilt begränsat här uppe i norr, snarare tvärt om. Varje cm högre skaft betyder att lite mindre snö kommer ner i skon när man traskar fram längs ännu inte plogade gator i stadens morgonsnö. Och så länge foten är torr, hålls den varm. Och de flesta skor håller sig bra mot vägsalt, förutsatt att man helst sköljer av dem eller åtminstone torkar av dem efter varje användning... och dessutom fettar in dem... Japp, tidsödande och mödosamt, men vägsalt fräter sönder den bästa av skinnkvaliteter, så det är bara att fetta in som gäller...
#15 Raderad säger
2010-10-05 17:05 - Anmäl

Ska väl tilläggas att jag bor i Skåne och här är djup snö oftast inte ett problem (utom förra vintern dock), men däremot några centimeter snömodd med högre salthalt än döda havet, vilket gör att oavsett hur väl man sköter skorna så släpper de igenom fukt till sist. Det närmaste jag har kommit fungerande skor är chucka-boots med gummisula, Clarks desert boot funkar, namnet till trots, ganska bra. Skor med lädersula går helt bort, oavsett hur högt skaft de har eller om man halvsular dem. Men trots att jag smörjer skorna ett par gånger i veckan vintertid så håller de sällan mer än en säsong, vilket kanske är ok då de inte är extremt dyra.

Vad jag menar är bara att skor som flera av de som visas här uppe, med lädersula och bara ett högre skaft endast funkar marginellt bättre än mina ordinarie oxfords på vintern, varför jag har svårt att se syftet med dem, då de onekligen är markant mycket fulare, och minst lika dyra, som ett par lågskor.
#16 Raderad säger
2010-10-05 17:54 - Anmäl

#14
Har själv köpt ett par RW Iron Rangers, och har visserligen bara haft de i ett par veckor nu, men att kvalitén skulle vara bra är det ingen tvekan om.
Köpte ett par Rokin Legion Desert Black Boot (http://www.urbana.se/se/art/legion-svart.php) förra vintern och det är absolut ingen tvekan om vilket som är skräp och vilket som är en riktig känga.
#17 Raderad säger
2010-10-05 22:14 - Anmäl

Tycker det är märkvärdigt att det är så klent utbud på skor med gummisula bland Engelska skor, to m när det gäller kängor, det regnar ju trots allt en hel del i England.

Verkar vara betydligt bättre utbud på kvalitetsskor medgummisula bland de Franska tillverkarna. Har läst en del positivt om Heschung:
http://www.heschung.com/index.php
De ska tydligen vara specialister på becksömssydda skor med gummisulor och har t om en varmfodrad känga i sitt sortiment.

En annan Fransk tillverkare som har mycket gummisulade skor i sortimentet är Paraboot:
http://www.paraboot.com
http://www.pediwear.co.uk/paraboot/ranges/184.php
Någon som har erfarenhet av ovanstående tillverkare.
#18 Raderad säger
2010-10-06 09:07 - Anmäl

#17: Hej Dennis, jag tycker utbudet av engelska gummisluade skor är stort. Nästan samtliga engelska tillverkare som erbjuder made-to-order kan leverera skor i en mängd olika gummisulor. Dainite är kanske vanligast, men även Crepe, Micro, Commando, Ridgway, Vibram etc. går att beställa. Skälet till att vi inte ser dem så ofta i kataloger, hemsidor etc är att tillverkarna helst visar upp sina skor från sin "bästa sida" vilket för dem betyder lädersula. Vi fick böna och be för att få hit en Thorpe-känga med dubbel Dainite och storm welt att visa upp. :) http://www.gazianogirling.com/thorpe.html

Vänligen,
Leaves & Tung - agent för Gaziano & Girling och Rubinacci
#19 Raderad säger
2010-10-06 12:54 - Anmäl

Kände direkt att jag tänker på Majakovskij.
http://farm4.static.flickr.com/3050/2839499586_dd6a689f98_o.jpg
#20 Raderad säger
2010-10-07 13:19 - Anmäl

Till JensBob

Tyvärr finns det knappast några klassiska skomodeller som skyddar mot vinterkylan här i norr. Det ideala vore att få en klassisk modell fodrad med fårskinn. Något liknande såg jag bara en gång i Ryssland, men det var Barker, och detta märke har ingen trovärdighet i mina ögon. Än så länge köper jag diskreta italienskt tillverkade högskor fodrade med fårskinn. De ser bra ut, brukar ligga på runt 2500 och är naturligtvis limmade. Dessa bär jag utomhus och byter på jobbet till vanliga randsydda skor med lädersula.

De flesta skulle avfärda behovet av riktiga vinterskor i Sverige men jag anser att vintrar fortfarande är rätt så kalla i detta land. I vintras blev vi påminda om det tillräckligt mycket.
#21 Raderad säger
2010-10-07 13:24 - Anmäl

Till Mason,

Den modell som Majakovskij har på bilden fungerar som höstskor, inte som vinterskor i Ryssland. Det går inte att bära där så kalla skor efter början av november, möjligen fram till december i Petersburg eller i södra Ryssland, om man har tur med väder.

Majakovskij var för övrigt känd för sin provokativa konstnärliga stil som fortfarande kan inspirera till vissa experiment.
#22 Raderad säger
2010-10-07 15:03 - Anmäl

IV: Jo, byta skor på jobbet känns som ett klart måste kommande årstid. Du har inte lust att dela med dig angående vilka de italienska fodrade skorna är? Låter som något som skulle kunna vara intressant.
#23 Raderad säger
2010-11-04 01:00 - Anmäl

Håller med Halmstad. För övrigt var Edward Green Shannon snuskigt snygga men jag skulle välja flera andra modeller av lågskor framför kängor. Har inte heller användningen för dem. Skulle vara att ställa i hyllan för att vila ögonen på.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen