Manolo logotype

New Balance, Made in the UK

New Balance, Made in the UK
Den som vill komplettera sin skogarderob av klassiska läderskor med ett par ledigare sneakers sneglar med största sannolikhet mot tidlösa modeller som Converse Allstar eller Adidas Stan Smith. Ett något ovanligare men minst lika stilfullt alternativ är någon av New Balance klassiska modeller, vars retroinfluerade estetik och höga krav på komfort skapat en hängiven anhängarskara.

Jämte jättar som Adidas och Nike har New Balance alltid varit lite av en underdog. Märket, som startades 1906 i Boston av britten William J. Riley, hette ursprungligen New Balance Arch Support Company. Som namnet antyder tillverkade företaget från början främst hålfotsinlägg och ortopediska tillbehör, vilket lagt grunden till märkets starka rykte när det kommer till komfort och funktion.  

Succén kom i början av 60-talet med modellen Trackster, som var världens första löparsko med räfflad gummisula och som fanns att beställa i olika vidder. Trackster blev ett givet inslag bland löplagen vid amerikanska universitet som YMCA, MIT och Boston University. I mitten av 80-talet gjorde New Balance ett försök att ta en del av basketskomarknaden som blommat upp efter Nike Air Jordans succé. Trots ett sponsringskontrakt med LA Lakers James Worthy tvingdes märket dock ge upp satsningen efter att ha hamnat i skuggan av Nikes massiva reklamsatsningar.

- New Balance har länge arbetat efter devisen Endorsed by no one, vilket varit lite av en pik till Nike och Adidas massiva sponsrings- och reklamkampanjer. New Balance har alltid velat bygga sitt varumärke utifrån starka produkter och även om de idag arbetar aktivt med marknadsföring och sponsring så präglar det fortfarande märket, säger Peter Jansson, grundare av Sneakers’n Stuff som är en av få återförsäljare som själva varit med och utvecklat skor tillsammans med New Balance.  

Intresset för New Balance som livsstil- och modesko föddes när Jean Paul Gaultier på en modevisning under 80-talet stylade sina modeller med sneakers från märket. Därefter följde en rad mer eller mindre regelrätta kopior av märkets design med det karaktäristiska N:et på skons sida, en detalj som följt med New Balance sedan 60-talet.

En annan viktigt förklaring bakom New Balance unika ställning inom sneakerskretsar är att de behållit en del av sin produktion i USA och Storbritannien. Fabriken i Flimby, nordvästra England, är fortfarande en stark del av märkets europeiska kollektion och producerar cirka 28 000 par per vecka.

- Flimby är en klassisk skotillverkningsstad, men tyvärr har den största delen av produktionen lagts ner.  Kunskapen lever dock kvar vilket inte minst märks på New Balance brittiskt tillverkade skor som jag tycker håller högre kvalité i material och finish än den ordinarie kollektionen, säger Peter.

Hur upplever du intresset för New Balance idag?

- Jag skulle säga att det är större än någonsin. Kanske framförallt bland folks som vill ha dem till vardagsklädseln, men vi har även kunder som köpt New Balance i 20  år och fortfarande använder deras klassiska modeller för att träna i.

New Balance nättare modell 360.

New Balance 420

420 i profil.

576 är en en av de modeller som tillverkas i Flimby, England.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Sneakers

Andra artiklar om varumärkena: new-balance
#1 Raderad säger
2010-09-28 15:58 - Anmäl

Kul inlägg, själv föredrar jag i 99 av 100 fall skor av skinn. Men i det där enstaka fallet är det kul att ha ett par sneakers som det inte står just Adidas eller Nike på :)
#2 Raderad säger
2010-09-29 18:46 - Anmäl

Först en artikel om NB-skor sen det här? http://www.manolo.se/sidor/fraga-manolosenb

Känns som en ganska udda sponsor.
#3 Mancini säger
2010-09-29 19:05 - Anmäl

Robin - Det var bara våra tekniker som gjorde en testsida, antar de tog loggan från senaste företaget jag skrivit om. Inget som skulle ha publicerats.
#4 Raderad säger
2010-09-29 19:07 - Anmäl

Okej, allt verkar alltså vara i sin ordning!
#5 Raderad säger
2010-10-03 13:33 - Anmäl

Inte 100% Made in the UK. Googla denna mening för ytterligare läsning:
In 2005, the National Labor Committee and China Labor Watch reported that Chinese factory workers making New Balance shoes earned 40 cents an hour, which dropped to 32 cents after mandatory room-and-board deductions.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen