Manolo logotype

Hildeståhl

Hildeståhl
Hildeståhl är ett nytt svenskt accessoarmärke som kombinerar italienskt läderhantverk med skandinaviskt krav på funktionalitet och design. Manolo möter grundaren Jens Hildeståhl som berättar om det gedigna arbetet bakom att få fram en kollektion och varför han uteslutande valt att arbeta med vegatabliskt garvade läderkvalitéer.

Idén till projektet föddes under en resa till Shanghai där Jens slogs av svårigheten att hitta en snygg och smidig herrväska, som rymmer alla prylar man bär med sig, utan att kännas klumpig. Men att utforma en egen kollektion av väskor visade sig betydligt svårare än Jens först trodde.

Från början hade jag en väldigt tydlig bild av hur väskorna skulle se ut, men jag insåg inte riktigt hur själva hantverket och konstruktionen påverkar formen. Speciellt med lädervaror är det viktigt att ha en förståelse för vilket resultat olika tekniker ger. Hade jag vetat att det skulle vara så mycket arbete bakom så är det nog ärligt talat tveksamt om jag hade inlett projektet. Samtidigt har det varit en viktig process för att lära sig hur det fungerar och jag hade antagligen aldrig blivit nöjd med resultatet om jag inte hade lagt den tiden på väskorna, säger Jens.

Efter att tillsammans med lädermakare Bengt Ripheden på Öland utformat några prototyper åkte Jens slutligen till Italien där han utanför Milano hittade en liten familjeägd läderateljé som kunde producera väskorna. Med endast sex anställda tillverkas väskorna helt för hand i väldigt små kvantiteter. Första året räknar Jens med att producera cirka 100 väskor.

Som material används uteslutande vegetabiliskt garvade läder från Italien, Finland, Norge och Tärnsjö i Sverige. Nyligen har märket i samarbete med ett finskt garveri tagit fram en ekologisk renmocka som kommer användas till väskornas foder.

Vegetabiliskt garvade läderkvalitéer ger en helt annan lyster och känsla. De kan vara lite känsligare för repor och fläckar, men samtidigt tycker jag bara det är snyggt med detaljer som vittnar om att väskan åldrats. Sedan finns det ju självklart även en miljömässig aspekt i det hela. Jag har alltid varit väldigt intresserad av hälsa och kost, vilket gjort att jag försökt arbeta med så lite kemikalier som möjligt.


 

Stilen beskrivs som en kombination av skandinavisk funktion med sydeuropeisk flärd. Jens nämner själv sent 60-tal och TV-serien The Persuaders (på svenska Snobbar som Jobbar), där Roger Moore och Tony Curtis mest kör runt längs franska Rivieran för att ragga på tjejer och lösa väldigt spektakulära brott, som en inspirationskänsla.

När jag började med märket så tyckte jag de herrväskor som fanns var väldigt fyrkantiga och svarta.  Jag ville helt enkelt ge herrväskan lite mer flärd. Samtidigt har det varit viktigt med subtila detaljer och diskret branding för att istället låta materialen stå i fokus. 

 

Går det att hålla en kommersiell prisbild med denna typ av hantverk?

 - Hela projektet har varit lite av ett experiment i att inte kompromissa. Många i min omgivning har tyckt att jag varit galen som inte reflekterat mer över slutpriset. Men det finns så många produkter som bara handlar om att pressa marginalerna vilket leder till försämrad kvalitén. Jag har hela tiden velat skapa ärliga produkter med lokal tillverkning. Det är en fantastisk känsla att kunna jobba så nära fabriken och verkligen kunna skapa en personlig kontakt med de som sitter och syr väskorna.

- Det har också gjort att jag valt att sälja helt via egna led. Hade jag valt att arbeta med återförsäljare skulle jag behöva dubbla priset.

 

Vad är nästa steg för märket?

- Jag kommer fortsätta att utveckla den nuvarande kollektionen och eventuellt introducera lite nya modeller och andra typer av lädervaror. Sedan tittar jag lite på att göra kläder, vilket verkligen hade varit en dröm, avslutar Jens.


Hildståhl finns i nuläget endast att köpa via märkets egna webshop. Samtliga foton: Olof Enckell

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Väskor

#1 Raderad säger
2010-09-02 14:21 - Anmäl

Kul projekt.
Priset blev bra tycker jag.

En sak: tycekr du borde ha fler bilder på väskorna på din webbshop. Har svårt att tro att någon vill köpa en väska för 7000kr över internet, om det inte finns fler bilder. Gärna närbilder, detaljbilder etc.

Bild mot ljusbakgrund som här vore också bra för att man ska våga köpa en produkt. Nu ser "produktbilderna" mer ut som reklambilder. Snygga osv men man blir tveksam till hur de ser ut på riktigt.
#2 Tom Selleck säger
2010-09-02 20:44 - Anmäl

Intressant, jag gillar särskilt det vegetabiliskt garvade lädret och fodret i renmocka.

Designen föll mig dock inte alls i smaken. Handtagen känns feminina, för att inte tala om dagbokshänglåsen. Det känns för polerat, jag hade föredragit en lite råare stil. Och jag saknar naturligare läderfärger åt tan/cognaq-hållet.

Å andra sidan tillhör jag uppenbarligen inte den tänkta målgruppen då väskorna kostar mer än en månads studiemedel. Förhoppningsvis tilltalar designen de som har råd att betala för den?
#3 Halmstad säger
2010-09-02 23:32 - Anmäl

Klassisk, tidlös design. Priset är högt men inte orimligt med tanke på att man kan ha den under överskådligt tid.

Gillar.
#4 Raderad säger
2010-09-03 20:13 - Anmäl

Hur är väskorna viktmässigt? Skinväskor blir ofta för tunga men mini verisionen ser ut att vara en perfekt vardagsväska! Galet snyggt!
#5 Raderad säger
2010-09-17 12:44 - Anmäl

Ursäkta för det något sena svaret.
Tack för era kommentarer och uppskattning!

Mer bilder kommer så småningom. Även fler färgvarianter.
Vikten är en bra fråga. De är trots allt inte så tunga som man kan tro med tanke på det rejäla lädret och fodret i mocka. Viktuppgifter kommer snart på hemsidan.

Vi förbereder också att kunna skicka ut skinnprover till den som är intresserad, för att kunna känna på skinnet och se färgerna innan man köper. Den som är intresserad får gärna höra av sig.

/Hildeståhl
#6 Raderad säger
2010-10-21 10:04 - Anmäl

Jag ar pa jakt efter en ny vaska i lader och detta ser lovande ut. Blir till att lagga pa minnet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.