Manolo logotype

Höstskor - Jodphurs

Höstskor - Jodphurs
Högre skor och boots förknippas ofta per automatik som utpräglade vinterskor. Men egentligen är det sulans dimension, själva lädret och fodret snarare än modellens höjd som avgör vilken del på året skorna kommer till sin rätt. Jodphurs är just en sådan modell som ofta lämpar sig bättre för de tidigare delarna av hösten och våren än vid bitande vinterkyla.

För även om det självklart finns undantag med kraftigare gummisula och med rejält foder så är de allra flesta tolkningar av jodphursen relativt smäckra i formen och långt ifrån skor för att traska omkring snö och lera med. I de allra flesta fall bör dessa snarare ses som ett alternativ till de klassiska chelsea bootsen eller nättare snörkängorna, men med en lite ledigare känsla.  

 

Det finns några detaljer som är extra viktiga att tänka på för denna modell.  Först och främst kan själva spännet, som visserligen är en stor del av modellens charm, påverka byxornas fall vilket blir extra tydligt till smalt skurna kostymbyxor i finare ullkvalité. Ett annat problem man kan uppleva med denna typ av skor är själva passformen. Även om skoskaften går att justera något genom spännet och remmen formar de sig sällan lika bra runt foten som ett par chelsea boots med resår eller ett par snörkängor. Nedan följer ett urval av modeller. 

Edward Green Gresham

Ralph Lauren

Salvatore Ferragamo Flavio (Foto: Bergdorfgoodman.com)

Becksömsydd modell från Scarpe di Bianco som kanske inte riktigt kan kategoriseras under Jodphurs.

Par från Santoni med fantastisk fin finish och lite högre klack. klack.

Tricker's är väl kanske främst kända för sina småcharmiga klumppjucks. Men det finns nättare undantag som Chepstow.

New & Lingwood

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Boots

#1 Halmstad säger
2010-09-01 13:12 - Anmäl

Jag är hopplöst såld på den "amerikanska" stilen när det gäller boots. Jag har ett par sådana här

http://www.sancho-boots.ch/bilder/artikel/6158_gr_machando.jpg

som jag kör året runt, även i full sommarvärme. Eftersom jag har dem på vintern också, har jag satt på en tunn gummisula. Den europeiska stilen representerad ovan tycker jag är för slätstruken och tråkig. Man kan likaväl har vanliga klassiska lågskor.
#2 Raderad säger
2010-09-01 15:01 - Anmäl

Snörkängor eller chelseaboots är alltid snyggare än jodphurs enligt mig. Ser inte riktigt poängen med spännet, framförallt med tanke på att de ändå döljs av byxan som ligger ovanpå.

Halmstad - De där var verkligen inte stilfulla!
#3 Raderad säger
2010-09-01 16:15 - Anmäl

@alw
Hur kan du säga att ett par skor inte är stilfulla, kan man inte ha cowboykängor och vara stilfull?
Det finns fler stilar än den italienska kostymstilen och amerikanare kan onekligen se riktigt coola ut. Däremot kan jag hålla med om att Jodphurs lätt blir lite mycket.... men kängor åt cowboy hållet kan vara helt okej, om man gör det med stil det vill säga!
#4 Raderad säger
2010-09-01 17:08 - Anmäl

Först vill jag tipsa redaktionen om ett smått irriterande moment, när man går in på manolo för att läsa artiklar, klickar in sig på en artikel, och sedan märker att man vill kommentera den, så loggar man in, därefter omdirigeras man till startsidan, och alltså inte det inlägg man nyss varit inne på och önskar kommentera. Kanske finns en lösning på detta problem?

Angående Jodphurs tycker jag de är riktigt snygga till rätt kläder, kanske ett par normalvida jeans, ett par kraftigare chinos i något mörkare färg eller ett par snygga och inte så smala ullbyxor!
#5 Raderad säger
2010-09-01 17:52 - Anmäl

#3 Nja, att se cool ut är en sak, stilfull är en annan. Men det är klart, båda begreppen öppnar för högst personliga tolkningar och mitt ordval var väl kanske inte det bästa. Jag har dock svårt att se hur man skulle kunna se stilfull, eller överhuvudtaget välklädd, ut i ett par cowboyboots. Det rimmar helt enkelt inte med min bild av välklädd. Men du får gärna bevisa motsatsen.
#6 Raderad säger
2010-09-01 19:17 - Anmäl

Ah, vad fina skor! Jag tänkte själv köpa ett par jodhpurs till hösten då det förmodligen är min favoritbootsmodell. Dock blev det ist ett par chelsea från Di bianco ovan.
Även om spännet kanske inte syns under ett par byxor så älskar jag just den detaljen.
#7 Raderad säger
2010-09-01 21:10 - Anmäl

Personligen förknippar jag jodphurs alldeles för mycket med ridsport för att kunna tänka mig ett par någon annanstans än på hästryggen. För mig ger det samma intryck som att gå i ridstövlar på stan, ta på sig en tweed-kostym inför restaurangbesöket.
#8 Raderad säger
2010-09-02 10:49 - Anmäl

Herregud, modellen från scarpe.... Sanslöst snygg! Någon som kan peka på en affär i göteborgsområdet dit jag kan springa genast för att fingra/köpa? :)
#9 Halmstad säger
2010-09-02 23:22 - Anmäl

Ang. cowboy boots eller inte... det är ju samma sak om man kan vara välklädd - i bred bemärkelse - i jeans eller inte. Är att vara välklädd att klä sig på en hög stilnivå, där nivån går från pyjamas i botten till frack i toppen? Då är ju inte cowboy boots välklätt, självklart. Men riktigt snyggt i rätt kombination.
#10 Raderad säger
2010-09-03 09:24 - Anmäl

Gary Coles rollfigur i Vita Huset kör cowboyboots till kostym. Och min personliga åsikt är att det ser både välklätt och stiligt ut. Sen att jag anser att just cowboyboots bör nå högre än bara till anklarna är en annan sak.
#11 Raderad säger
2010-09-03 15:51 - Anmäl

@ #7, håller med dig om att detta är ridskodon! Däremot kan en tweedkostym mycket väl användas på de flesta restauranger!
#12 Raderad säger
2010-09-04 16:52 - Anmäl

Jodphurs är egentligen ridbyxorna, skorna kallas för "Jodphur boots" eftersom det är skorna som man har till byxorna.
Men hursomhaver är väl begreppet Jodphur rätt etablerat för skorna, kanske framförallt eftersom byxorna inte är fullt lika vanliga som inslag i vardagsmodet.
Ett par Jodphurs är ett snyggt och stillfullt alternativ för lite tuffare klimat, och referensen till ridsport är i min värld snarare ett plus än ett minus.
#13 Raderad säger
2010-09-05 19:23 - Anmäl

Hej,
Jag har ett par svarta Alfred Sargent Jodphurs och är nu ute efter ett par bruna. Någon som vet vart jag hittar jag dessa i Sthlm?
Mvh,
Johan
#14 Raderad säger
2010-09-09 14:13 - Anmäl

ALW: I 'the complete Hank Williams"-boxen (som jag utgår ifrån att du har) finns ett antal bilder på den käre Hiram där han med galans klarar av att bära upp både kostym och boots. Man får dock välja att bli selektivt blind så man missar hatten. För övrigt måste jag erkänna att det är ett svårt plagg att bära upp, om inte annat för att det är så knutet till ett annat folk och en annan kultur. Jag försöker gärna själv ibland och här är ett exempel: http://i128.photobucket.com/albums/p199/alexestelle/41147_420191216023_628541023_4926011_293810_n-1.jpg
Kände mig väldigt Dallas den kvällen. Väldigt bekväma skor och man känner sig lite extra tuff i dom. Och nej, jag är inte på maskerad, även om de bakom mig tror att de är det.

Vad det gäller jodphurs så har de för min del alltid känts som ett par mer komplicerade chelsea boots.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.