Manolo logotype

J.Lindeberg SS11 Bicycle Blazer

J.Lindeberg SS11 Bicycle Blazer
J.Lindeberg med kreativa chefen Pierangelo D’Agostin i spetsen fortsätter att övertyga. Den kommande vårkollektionen har med innovativa japanska tyger, smarta detaljlösningar och en figurnära silhuett tagit konceptet techno couture steget vidare. Manolo har tittat närmare på det kanske mest talande plagget för hela kollektionen.

Ett övergripande tema för kollektionen är cykling, vilket avspeglar sig i såväl form som funktion. Exempelvis är en blazer utformad så att nedre fronten går att vika upp och fästa i ficklocken för att inte vara i vägen bakom styret. Kragfoder med reflexrand, innerfoder av Gore-Tex för att transportera bort värmen från kroppen och dold resår på sidorna för att ge extra rörlighet är ytterligare detaljer som vittnar om kavajens funktion.  På utsidan en elegant blazer, men med samma egenskaper som hos en funktionsjacka.

Ett annat nyckelplagg för kollektionen är den dubbelknäppta jack- och blazerhybriden med avtagbar huva. Silhuetten är kort och figurnära med hög knäppning och smalt skurna ärmhål för maximal rörlighet.   Insidan är halvfodrat med Gore-Tex och sömmarna är tejpade för att skydda mot väta.  På insidan sitter en avtagbar flärp som går att fästa i kragen för att ge extra skydd mot vind och vatten.

Men det som kanske främst gör plagget unikt är själva tyget som är utvecklats av japanska Komatsu Serien, som vanligtvis arbetar med högteknologiska tyger för främst sportindustrin. Canvastyget som är en blandning av 70% polyester och 30% nylon kallas för memory canvas då det likt tyger av naturfiber efter användning formar sig utifrån bärarens kropp. Dock med lättheten och prestandan i syntetmaterial. För att ge en något mjukare känsla har plagget tumblats lätt.   

Överlag pratar Pierangelo D’Agostin varmt om begreppet utility. Inte bara i ordets bemärkelse om funktion utan även produktionens inverkan på miljön.  

- Min dröm med J.Lindeberg är att vi uteslutande skall jobba med denna typ av funktionella och miljömässigt hållbara material. Stora delar av de syntetmaterial som produceras idag är extremt kemikalieintensiv och har stark negativ inverkan på miljön. Fabriken vi arbetar med har ett helt annat förhållningsätt.  De värnar verkligen om naturresurserna, vilken gör den här typen av tyger betydligt renare än många naturmaterial som ofta använder starka bekämpningsmedel, säger Pierangelo.  

 Men är marknaden redo för den här typen av tyger? 

- Många inköpare är fortfarande lite skeptiska och det räcker med några hundralappar i prisskillnad för att de hellre skall välja plagg av  ett enklare och billigare tyg.  Men jag är övertygad om att lättheten är framtiden. Inte minst för ytterplagg där många vill ha alternativ till traditionella och tunga rockar, avslutar Pierangelo.


Närbild på den avtagbara huvan.

Jackblazern, ut-och-in-vänd.

Pierangelo besökte tillsammans med en fotograf Komatsus väveri, som ligger alldeles vid Stilla Havet på den japanska östkusten, för att dokumentera arbetet bakom tygerna.

Bild från själva produktionen.

Utanför fabriken.

Bild från J.Lindebergs lookbook för kommande vår.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: J.Lindeberg
#1 Raderad säger
2010-08-31 18:25 - Anmäl

Är den inte lite väl kort? Gillar korta byxor men det blir lite mycket då både byxor och kavaj är så pass korta, ser nästan ut som kläderna är för små.
#2 Raderad säger
2010-08-31 21:57 - Anmäl

Jag var faktiskt och kollade på lite av deras nya kollektion här i Göteborg idag men jag blev inte riktigt övertygad. Känns som kläderna är lite överprissatta med tanke på vad man får. Jag menar, varför skulle jag lägga 1900.- på ett par flanellbyxor från JL när jag kan få ett par från PT (http://www.manolo.se/artiklar/artikel/20100812/uppptakt-hostbyxor) som är av en helt annan klass för 100.- mer?!
#3 Halmstad säger
2010-09-01 11:39 - Anmäl

Prissättningen är ju en del av varumärket, oavsett om det finns täckning för det kvalitetsmässigt eller inte. För ett stockholmängsligt uppkomlingsmärke är det ju döden att bli associerat med ett (för) lågt pris. För den som är kvalitetsmedveten och inte har obegränsat med pengar är research'en som skiljer agnarna från vetet oerhört viktig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.