Manolo logotype

Om Cordovan

Om Cordovan
Cordovan är något som behandlats sparsamt här på Manolo. Inte minst med tanke på att det ofta framhålls som den finaste av läderkvalitéer för skor. Och för den som verkligen vill ha slitstarka skor som trivs i svenskt höstväder är Cordovan svårslaget.

Att framställa Cordovanläder är en helt ekologisk process där lädret garvas i ekologiska oljor.  Själva lädret kommer från baken på arbetshästar och i regel går det att utvinna läder för ett par skor från varje häst.   Detta i kombination med att arbetshästar blivit en bristvara gör att priset för ett par cordovanskor inte sällan startar vid 6-7000 kronor.  Idag finns det endast två garverier i hela världen som förädlar Cordovan; Horween i Chicago och japanska Shinki-Hikaku Co.

Som material har cordovan extremt täta fibrer vilket gör det närmast outslitlig. Förr användes faktiskt cordovan till militärrustningar. En unik egenskap för just cordovan-skor som ofta framhålls är materialets mjuka vågformade veck som bildas efter användning. Detta tillsammans med vattenavisande egenskaper och en unik glans gör att cordovanskor är hett eftertraktade bland skofantaster över hela världen.

Även om det finns ett fåtal europeiska skotillverkare som använder Cordovan förknippas materialet kanske främst med amerikanska märken som Alden och Allan Edmonds. Tyvärr är väl amerikansk skodesign inte alltid den allra mest spännande, vilket gjort att Cordovan främst förkommit till halvtröja halvtrötta penny-loafers och stabbiga derbys. Men det finns undantag.

Elegant snörkänga från Alden. Foto: Brownsfashion.com

Alden Longwings (Bild: Trés Bien Shop)

Monk Boots från amerikanska Rider Boot Company i varm oxblodsröd färg.

Italienska Car Shoe kvalar definitivt in bland de lite mer udda tillverkarna som använt cordovanläder. Är en limiterad version av märkets kanske allra mest klassiska modell.

Cordovanläder från japanska Shinki-Hikaku Co.

Att vårda cordovanskor skiljer sig lite från kalvläder. New York-butiken Leffot förklarar föredömligt.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: Alden Car Shoe Rider Boot Company
#1 Halmstad säger
2010-08-30 13:42 - Anmäl

Att skorna skaffar sig veck som är snygga är onekligen en viktig sak, och inte lätt att styra. Mjuka veck gör ju att risken för att skinnet spricker i vecken försvinner.

Men vården av cordovan skiljer sig väl inte från vanlig skovård, eller vad missade jag?
#2 Mancini säger
2010-08-30 14:09 - Anmäl

Halmstad - Ofta räcker det med en neutral skopolish till Cordovan. I videon ovan används exempelvis Saphir Renovateur som är betydligt lättare än vanliga skokrämer. Sedan finns det även speciella skokrämer med färgpigment för cordovan med något mer vårdande egenskaper.
#3 Raderad säger
2010-08-30 15:15 - Anmäl

Shell Cordovan heter det! Bara "Cordovan" kan användas som benämning på vanliga läderskor med "cordovan färg", kan vara bra att påpeka det så att ingen blir lurad.

Den spanska tillverkaren Carmina har en del tjusiga modeller i Shell Cordovan, har läst någonstans att de också ska vara lite lättare än de amerikanska tillverkarnas skor:
http://img.photobucket.com/albums/v197/kolecho/DSCN0736.jpg
http://www.carminashoemaker.com/eng.htmlDen Italienska tillverkaren Il gergo har också Shell Cordovan, verkar som om det går attbeställa samtliga deras randsydda modeller i detta materialet och de tar bara 350 EUR. Deras skor är dock i den lägre prisklassen och har nog knappast samma kvalité som de ovan nämnda tillverkarna, kanske lite onödigt med Shell Cordovan då.
http://www.gergo.it/index.php?change_lang=eng
#4 Raderad säger
2010-08-30 20:35 - Anmäl

De där kängorna från Alden har jag suktat efter i ett par säsonger nu. Önskar jag hade råd med dem.
#5 Raderad säger
2010-08-30 23:43 - Anmäl

I butiken har vi just nu ett fåtal Allen Edmonds Leeds i cordovan, som vi säljer ut till 40% rabatt, om det är någon som tycker om den modellen. Lädret är helt jävla oustanding.
#6 Raderad säger
2010-08-31 08:37 - Anmäl

JAZ: Intressant, ännu intressantare vore det om du kunde berätta vilken butik du pratar om.
#7 Raderad säger
2010-08-31 12:28 - Anmäl

Om sulan är av läder, brukar då även den vara av shell cordovan? Erbjuder en bättre skomakare nya sulor av cordovan vid omsulning eller får man "nöja sig" med fina kalvsulor från t.ex. Redenbach (så heter väl det där tyska garveriet som gör några av världens finaste sulor...)?
#8 Raderad säger
2010-08-31 21:38 - Anmäl

#6: Jag vill inte göra för mycket fulreklam, så jag väntade till någon frågade... Butiken är St. James's på Vasaplatsen i Göteborg.
#9 Raderad säger
2010-10-24 23:46 - Anmäl

#7 Leo: Cordovan är ett jättefint ovanläder men som sulor fungerar de inte alls, så även från nytt har dom skorna "vanligt sulläder". Men mycket riktigt är Rendenbach en riktigt bra sula.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen