Manolo logotype

Manolo möter Michael Bastian

Manolo möter Michael Bastian
Med oklanderlig känsla för såväl skräddat som casualwear har Michael Bastian satt standarden för modern välkläddhet. Hans kläder är eftertraktade över hela världen och stilen har de senaste säsongerna varit tongivande inom herrmodet. Nu aktuell med en kollektion för Gant.

Även om Michael Bastian i Sverige och Europa fortfarande är ett relativt okänt namn har Bastians sportigt eleganta design satt ett tydligt avtryck i herrmodet. Ett avtryck som knappast kan beskrivas som något revolutionerade utan snarare en modernisering av dammiga stilideal.

- Min inställning till design bygger i hög utsträckning på att uppdatera och förbättra klassiska plagg. För tio år sedan var herrmodet väldigt uppdelat mellan business och fritid. Man hade på sig sin mörka kostym till jobbet och tog på sig en pullover och chinos eller jeans till helgen. Idag har gränsen suddas ut och män klär sig mer varierat.  En viktig del i min huvudlinje har varit att höja nivån på casualwear, där utbudet tidigare varit väldigt begränsat och ofta hållit väldigt låg kvalité.  Sedan har en ny generation börjat att upptäckta kostymen som plagg och för dem har det aldrig varit förknippat med tvång att bära kostym till jobbet. De har en modernare och lekfullare inställning till kostymen vilket jag försöker att tillgodose, säger Michael Bastian.

 

Det är tydligt att Michael Bastian har en klar bild av sin kund i åtanke när han designar snarare än en konstnärlig vision av hur plaggen skall se ut. Bakgrunden som ansvarig inköpare på New York-varuhuset Bergdorf Goodman har varit viktig för att studera hur vi män faktiskt klär oss.  Michael Bastians design är rakt på sak och liksom många amerikanska designers funktionell.    

 

Men det som kanske främst utmärker Bastian är att han introducerat en mer sofistikerad och elegantare touch i den typiskt amerikanska stilen. Huvudlinjen, som produceras av Brunello Cucinelli, beskrivs närmast som en modern amerikanskt stil med italiensk känsla för snitt och kvalité.

- Det är fantastiskt att kunna jobba med denna typ av hantverk.  Det är verkligen perfektion in i minsta lilla söm. Samtidigt försöker jag hela tiden avdramatisera det hela lite.  Jag gillar när saker ser lite slitna och ruffa ut. Inte utan att man ibland får lite dåligt samvete efter att sagt åt en sömmerska som spenderat åtskilliga timmar åt att få till ett snyggt avslut att istället kapa byxorna rakt av. De förstår inte alltid stilen jag förespråkar, säger Michal Bastian med ett leende. 

Kombinationen kostym och sportigare ytterplagg har blivit något av ett signum för Michael Bastian som själv säger sig gilla idén att kunna matcha alla typer av plagg från garderoben. Här från Michael Bastians höst-vinterkollektion 08-09.

En mindre rolig följdeffekt av att jobba med Brunello Cucinelli är att prisnivån blir svindyr.  Samarbetet med Gant öppnar därför upp för en betydligt bredare målgrupp att på allvar upptäcka Michael Bastian. Första kollektionen av samarbetet som når butikerna nu i augusti är inspirerad av sporten Lacrosse, och är på många sätt en mer trogen tolkning av american sportswear än Bastians huvudlinje.

- Tanken bakom samarbeten med Gant har varit att skapa plagg för en något yngre och även mer atletisk kund än för målgruppen i min huvudlinje. Men liksom tidigare är det väldigt klassiska amerikanska plagg i ett något modernare snitt. Tanken med kollektionen är också att den skall gå att kombinera lite som man vill. Det finns plagg för alla tillfällen.  

 

Hur är det att designa för en betydligt lägre prisbild?

 - För egna märket är jag själv nere på fabriken i Italien och tar fram kollektionen, medan jag nu får arbeta med Gants mönsterkonstruktörer som tar fram prover och prototyper. Det innebär naturligtvis två helt olika sätt att arbeta, men jag gillar det. Det måste finnas utrymme för både dyra och kläder till överkompligare priser.

 

För Gants del innebär samarbetet en satsning för att återetablera sig på den amerikanska marknaden. En marknad som Gant lämnade under 90-talet efter några riktigt dystra år.  Nu är det alltså en amerikansk designer som skall återintroducera ett i grunden amerikanskt företag med schweiziska ägare och som drivs från Sverige.

- När jag först fick förfrågan från Gants USA-chef var jag ärligt talat lite skeptisk till samarbetet och trodde inte riktigt jag skulle ha tid att göra en samarbetskollektion. Men när jag förstod att det fanns en tanke om ett långsiktigare samarbete blev jag intresserad.  Jag kan personligen relatera till Gant genom att som yngre burit kläder från märket så det känns väldigt spännande att nu få vara delaktig i märkets utveckling, avslutar Michael Bastian.   

Michael Bastian SS08

Gant by Michael Bastian

Gant by Michael Bastian börjar säljas internationellt den 25 augusti.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Gant Michael-Bastian
#1 Raderad säger
2010-08-21 19:30 - Anmäl

Olof! Skulle ni kunna fixa en sådan bokmärkesikon så att vi som har RSS-feed kan se vilka artiklar som är lästa respektive olästa?
Mvh
Johan
#2 Raderad säger
2010-08-21 21:34 - Anmäl

Olof! Mycket trevlig läsning. Vet du hur priserna på Gant/Bastian kommer att vara jämfört med
Gants egna linjer? Rätta gärna till länken för Michael Bastian, kommer in på nån banknisses hemsida med samma namn nämligen!
#3 Raderad säger
2010-08-22 19:08 - Anmäl

Av bilderna att dömma är jag besviken på gant sammarbetet, riktigt tråkigt med stora loggor.... och massa muskler..
#4 DT säger
2010-08-22 22:22 - Anmäl

Säkert att det inte är Gant själva som skrivit hela artikeln?
#5 Mancini säger
2010-08-23 09:52 - Anmäl

Gulaj - Jag tror att kläderna kommer vara lite dyrare än Gants egna linjer. Men ingen stor skillnad utan kanske runt 1100-1300 för en skjorta.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen