Manolo logotype

Nigel Cabourn, British Heritage

Nigel Cabourn, British Heritage
För inbitna Heritage-fanatiker är Nigel Cabourn något av en gud. Med brittiska originalplagg från hela 1900-talet som förlaga och en stor del av produktionen i traditionella fabriker återskapar Cabourn det närmast helt autentiska.

Cabourn startade sin karriär i början av 70-talet med det märket Cricket Clothing Ltd och har sedan dess vid sidan av egna märket även konsultat åt märken som Barbour och italienska Ellesse.  För egna märket arbetar Cabourn med två kollektioner; The Authentic Line och Main Line. Authentic Line produceras helt i Storbritannien, inte sällan i fabriker med en historia av att ha producerat armé- och workwearplagg under andra världskriget.  Main Line, produceras i Japan med moderna japanska tyger och tvättekniker.  

Designen för båda kollektionerna är ofta hämtad från Cabourns privata samling som består av över 4000 plagg som använts av brittisk militär och upptäcksresande. Nedan följer några exempel på några av märkets kanske kändaste plagg.

Antarctic Parka är en trogen tolkning av samma jacka som Sir Edmund Hillary bar när han som första människa besteg Mount Everest 1953. Modellen lanserades 2003, 50 år efter att Hillarys prestation, och har idag blivit en ikonmodell hos Cabourn. Jackan är sydd i ett tätt vävt bomullstyg som kallas Ventile och utvecklats av Royal Air Force under andra världskriget. Jackan är handstoppad med gåsdun och insidan av kragen är fodrad med fårpäls och prärievarg.  Faktum är att Cabourn var så förtjust i modellen att han köpte Hillarys originaljacka av ett museum i Nya Zealand för att kunna ha i sett eget arkiv. 

The Cameraman Jacket är inspirerad av samma jacka som Wilfred Noyce bar vid sina fotografresor till Mount Everest. Jackans ovandel är tillverkat i gummipatenterat bomullstyg från Mackintosh medan nedre delen av jackan är sydd i Harris Tweed.

Stickad polotröja inspirerad av Tom Bourdillion ,som deltog i många av ovan nämnda Sir Edmund Hillarys expeditioner.  Efter att bestigit Mount Everest upptäcktes Bourdillion av brittisk press att bära sin tröja ut-och-in, vilket Cabourn självklart återskapat i sin nyversion. 

 

George Mallery och Sandy Irvine sägs vara de första som bestigit Mount Everest, vilket visserligen aldrig bevisats eftersom båda försvann under sin expedition. 1999 hittades Mallerys kropp nedfrusen med i hög utsträckning intakta kläder. Senare bjöd The Royal Geographic Society in Cabourn för att låta honom studerade och återskapa plaggen Mallery bar. 

I Sverige säljs Nigel Cabourn bland annat på 111Vox, Nitty Gritty, Trés Bien Shop,

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Raderad säger
2010-08-20 16:10 - Anmäl

Fotografiet på bergsbestigarsällskapet är otrologt inspirerande. Sinnebilden för hur det går att bära en grövre kavaj ledigt. Den andre mannen från vänster kunde i mina ögon lika gärna vara klippt ur en nuvarande reklamkampanj.
#2 Raderad säger
2010-08-20 16:10 - Anmäl

Fotografiet på bergsbestigarsällskapet är otrologt inspirerande. Sinnebilden för hur det går att bära en grövre kavaj ledigt. Den andre mannen från vänster kunde i mina ögon lika gärna vara klippt ur en nuvarande reklamkampanj.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.