Manolo logotype

Panamahatten 2010

Bild 314243

Det konstaterades redan förra året. Panamahatten är en given accessoar för sommarmånaderna. Lika perfekt för linnekostymen till uteserveringen som till badshortsen på stranden.

Smalt brätte, hög kulle, brett band. Det finns många idéer om hur den perfekta panamahatten skall se ut. För att inte prata om synen på kvalité. Vissa vill bara ha en billig modell för att slippa behöva oroa sig om att tappa bort den, medan andra nördar ner sig fullständigt i olika hattforum för att hitta den finaste av Monticristi Fino.

För detta är verkligen en accessoar med en fullständigt unik historia och mängder med kulturella referenser. Från att spanska conquistadorer upptäckte dessa solskydd i Ecuador under 1500-talet till att bli en statussymbol världen över. Även stilmässigt har panamahatten behållit sin ställning som sommarhalvårets klart elegantaste huvudbonad – lika snygg till en välskräddad kostym som shorts och linneskjorta på stranden.

Bild 314244
Klassikern från Borsalino

Bild 314245
Stilfull kombination från The Sartorialist.

Bild 314246
Optimo

Bild 314247
Barbisio

Bild 314248
Borsalino

Bild 314249
Lock & Co. Hatters

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Hatt

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Barbisio Borsalino
#1 rja säger
2010-06-29 15:49 - Anmäl

Snyggt men enormt svårburet liksom andra hattar. Risken är överhängande att man ser ut som en posör eller som en fjant. Kan nästan inte se hur man undkommer det intrycket, tyvärr... har själv en panamahatt från Borsalino men har gett upp att kunna använda den, iaf i stadsmiljö.
#2 A säger
2010-06-29 16:44 - Anmäl

Trevligt!

Olof, vet du när Gabucci har sin rea?
#3 rja säger
2010-06-29 16:52 - Anmäl

Btw, och off topic: kan någon (Olof?) tipsa om en bra ädnringsskräddare i Stockholm, prisnivå spelar mindre roll bara det är en kompetent person som gör ett ordentligt jobb? Hon som jag brukar anlita har tyvärr semester och jag måste nu akut fixa till en kavaj (ta in på olika ställen, lägga ned osv).
#4 Simon säger
2010-06-29 20:38 - Anmäl

Jag är också i stort behov av en vettig ändringsskräddare! För många halvtaskiga jobb och dåliga undanflykter vågar jag knappt prova nån ny. Vad har man för rättigheter här som konsument egentligen? Måste man ha fullständig fotodokumentation av plagget "före" för att få rätt?
#5 Korven säger
2010-06-29 20:50 - Anmäl

Är det nån som känner till var man kan handla herrhattar i storlek 53? Vanligast är ju annars att de börjar på storlek 55-56.
#6 Mikael säger
2010-06-29 22:37 - Anmäl

Köpte en Panamahatt tidigare i veckan som jag tänkte ha till stranden. Men den kändes så rätt att den kommer användas annars också.

Köpte den i en hattbutik på Östra Förstadsgatan i Malmö.
#7 David säger
2010-06-30 06:40 - Anmäl

För ändringsskrädderi är Royal på Östermalmstorg grymma, de har även riktigt bra priser. Kan varmt rekommendera!
#8 tommy säger
2010-06-30 06:53 - Anmäl

En ljus hatt är utan tvivel snygg men kräver tyvärr oftast en person som är mörk, för att bli en fungerande helhet.

Blonda personer riskerar enligt min mening att "försvinna" under den ljusa hatten (detta även om de vore solbrända).

Det samma händer med blonda herrar i ljusa sommarkostymer och/eller granna slipsar. Det blir liksom lätt intrycket av posör som #1 så träffande uttryckte det.
#9 Fredrik II säger
2010-06-30 07:19 - Anmäl

Att bära hatt handlar om att våga, precis som med alla andra saker som inte är standard. Idag är det inte standard att alla bär hatt som för några årtionden sedan, men det innebär inte att det blir en clownstämpel på det. Det är oftast lättare att till en början bära upp en lite mindre hatt, ex en av trilby-modell, än en större.

#1 rja: Om du är intresserad av att sälja, maila mig på kopahatt@gmail.com :)
#10 Chris säger
2010-06-30 07:43 - Anmäl

om man är gubbe visst, men annars inte. Killen överst har väldigt fin stil men så förstör han allt med hattten, ser löjligt ut.
#11 Ville_e säger
2010-06-30 09:26 - Anmäl

Staden i Equador där många panamahattar tillverkas heter Montecristi och inget annat. Här är 2 länkar till webbutiker som säljer panamahattar. Den första för de med gott om pengar den andra för de med lite mindre. Läs gärna på om de olika kvalitéerna och flätningsteknikerna.
http://www.brentblack.com/
http://www.panamahattar.se/
En tredje butik i Sverige som säljer Montecristihattar av hög kvalité
http://kanaljen.jetshop.se/
#12 Desmond säger
2010-06-30 09:28 - Anmäl

# Jag skulle vilja säga tvärtom - killen överst ser ut som ett ras - bortsett från hatten ;)

Om jag skall förtydliga - orakad, en knapp för lite knäppt i skjortan, för liten kavaj (i fall visar han lite, lite för mycket manschett vilket tyder på för kort ärm), och det är tveksamt om han kan knäppa den. Dessutom verkar han ha pressveck på jeansen (eller om det är chinos), vilket för mig är "big no-no". Skorna syns tack och lov inte...
Men smaken är ju som bekant delad, eller snarare delar man inte smak.
För resten är tycker jag att om någon hatt är generationsöverskridande är det panamahatten. Filthattar kan kallas gubbiga (om man inte klarar att matcha dem med klädseln), men knappast en panamahatt!
#13 Olof säger
2010-06-30 10:00 - Anmäl

Vore roligt att höra vad ni själva har för erfarenheter av panamahatten? Jag köpte själv en lite billigare förra sommaren för att testa, men var aldrig riktigt nöjd. Tappade formen väldigt snabbt och satt aldrig riktigt bra. Nästa panamahatt får helt klart bli en lite större investering.

Desmond - Smaken är verkligen som baken. Kan missta mig, men tycker det ser ut som en bomullskostym och med så smalt skurna ärmar tycker jag absolut man kan visa lite mer manschett. Kanske inget för The Drones Club dock.. :)

Rja - Vivian skräddare på Riddaregatan och Shamoon-Boutique på Grevgatan är mina tips. Har även testat ovan nämnda Royal Kem och de gjorde absolut ett bra jobb!
#14 Gäst säger
2010-06-30 11:08 - Anmäl

#Ja, jag tog ju i lite extra också... :)

Jag köpte en Panamahatt för c:a 30€ förra sommaren, på en marknad i Sydfrankrike. Hittills har den tjänat mig väl, än om jag inte använt den extremt mycket.
#15 B säger
2010-06-30 11:19 - Anmäl

Har en panamahatt jag köpte i Mexiko, men den är för liten! Någon som vet om man kan tänja ut den på något sätt?
#16 Archibald säger
2010-06-30 13:13 - Anmäl

#11, 12: Nog kan jag tycka att mannen på bilden sköter sig ganska väl med följande i åtanke: Den i överkant uppknäppta skjortan motiveras både av geografin, tillfället och den troligen rådande temperaturen i Florens i slutet av juli. Dessutom sitter han ned med kass hållning, vilket kraftigt förstärker det uppknäppta intrycket.

Troligtvis finns det en tanke bakom skjortans kragstorlek. Jag föredrar själv att skjortor som bärs uppknäppta är någon storlek för små i kragen, vilket gör att den faller snyggare uppknäppt.

Jag kan även tycka att ärmlängden på kavajen fungerar, då jag själv föredrar en något kortare ärm på kavajer sommartid, än höst och vinter. 1 cm kortare ärmlängd kan i mitt tycke göra en mörkare kavaj oväntat mycket mer sommarbetonad. Dock föredrar jag då även en aningen kortare skjortärm.

Har man en armvidd som tillåter det, tycker jag att smalt skurna ärmar kan vara riktigt stiliga. De kompletterar vackert en figurnära kavajsiluett.

Gällande hatten tycker jag att den klär honom. Jag tycker det krävs att man är väldigt bekväm i sin stil, för att kunna bära upp en Panama, utan att förmedla känslan av att ha lånat pappas hatt. Själv äger jag ännu ingen.

Nog med kommentarssvada. Tack Manolo för ännu ett trevligt och inspirerande inlägg.
#17 Andreas Weinås säger
2010-06-30 13:50 - Anmäl

Jag tycker mannen på bilden har en närmast perfekt stil och det är inte så konstigt att bilden är tagen på Pitti Oumo.

Angående den uppknäppta skjortan tycker jag att det känns väldigt naturligt och det har trots allt varit ett framgångsrecept för t ex Tom Ford i många år :)
#18 Ville_e säger
2010-06-30 16:22 - Anmäl

Har själv en K. Dorfzaun Optimo http://www.kdorfzaun.com/Enkdorfzaun.php?c=1219 som jag i princip använder till allt under sommaren. På stranden till jeans och tshirt eller skjorts och linnéskjorta. Enda hatten som passa till i princip allt. Om den blir för fläckig tvättar jag den med lite milt såpvatten och en handduk. tappar den formen pressar jag den med ett hett strykjärn och en blöt handduk mellan. Snyggast är de när den ägaren fått lite personligt stuk på den.
#19 Bear säger
2010-06-30 22:50 - Anmäl

Tror jag går i land med det mesta med hatt som ett av undantagen. Har inte kunnat sätta fingret på varför men som någon spekulerade i ovan angående mörkare människor hat de kanske bättre förutsättningar än oss vara blonda och rakade... Synd. Det är trevligt att kunna variera stilen med så pass många attribut som möjligt.
#20 rja säger
2010-07-01 08:56 - Anmäl

#7 och Olof: tack!
#21 Ville_e säger
2010-07-01 09:25 - Anmäl

Jag brukar matcha den med till en Guayabera jäkligt läckert
#22 Desmond säger
2010-07-02 11:50 - Anmäl

#16 Uppknäppt skjorta har i och för sig varit ett framgångsrecept för mig också i många år, eftersom många damer gillar hårigt bröst och stora muskler. Fast numera börjar jag tycka att det är lite vulgo, och dessutom är jag en stadgad man, och behöver inte imponera på andra damer. :)
(Och har man varken muskler eller hår, som på bilden, har man ytterligare två skäl att "knäppa knappen") ;)
#23 Fläderblom säger
2010-07-05 08:51 - Anmäl

Jag köpte min första (och hittills enda) panamahatt för elva år sedan. Den har prytt mitt huvud nästan varje solig sommardag sedan dess. Panamahatten, likt sjöskumspipan och den engelska oljerocken, blir bara vackrare med tiden. Från början var hatten vit, nu är den gul som åldrat elfenben. "Missfärgningen" är inte på något sätt missprydande, utan ett bevis på lång och trogen tjänst. Tidigare i somras lät jag byta ut hattbandet, som fått saltfläckar av min svettiga panna. Nu är hatten redo att tjäna mig i ännu ett decennium. Köp kvalitet, det lönar sig såväl ekonomiskt som stilmässigt.
#24 Anders säger
2010-07-21 21:00 - Anmäl

Sjukt töntigt med hatt. Iaf på osäkra småkillar...
#25 Adjuster säger
2011-11-09 22:36 - Anmäl

Hatt är riktigt läckert, en panama på sommaren och en borsalino på vintern, båda fedora modell.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.