Manolo logotype

Sommarstrumpor

Bild 314164

Hur lockande det än må vara, många väljer nog att inte skippa strumporna i sommar. Då gäller det att tänka smart och välja material som klarar värmen. Manolo har valt ut fem exempel.

Bomull
För de allra flesta är bomullsstrumpor det givna valet under sommarhalvåret. Mycket på grund av hållbarheten och lättheten att tvätta. För sommarhalvåret rekommenderas tunnare bomullskvalitéer med tunnare fibrer som Fil d'Ecosse, Sea Island och Pima-bomull.

Bild 314165
Strumpor i egyptiskt bomull från Drakes.

Bild 314166
Paul Smiths strumpor piggar upp stilen. (Liberty).

Ull
Ullstrumpor är vilket konstaterats tidigare långt ifrån endast lämpade för höst och vintern. Som material har ull en betydligt bättre andningsförmåga än exempelvis bomull, vilket är mycket värt under sommaren. Sedan drar ull inte åt sig bakterier på samma sätt som bomull och ofta räcker det at tvätta ullstrumpor i 30 grader för att de skall bli rena.

Bild 314167
Pantharella Superfine Merino Wool Socks.

Linne
Linne är idag ett inte särskilt vanligt material för strumporna. Men liksom linneskjortorna ger materialet en svalkande känsla för fötterna. Dessutom med en karaktärisk yta.

Bild 314168
Bresciani

Siden
Det kanske lyxigaste valet för strumporna är siden. Inte det allra mest tåliga eller lättaste materialet att hålla efter, men för sommarbröllopet eller festligare tillfällen är detta ett svårslaget val.

Bild 314169
Gieves & Hawkes

Bild 314170
Linne- och sidenmix, Bresciani.

Bambu
Liksom linne ett relativt ovanligt material som kommit mer och mer senaste säsongerna. Känslan är väldigt sval och lätt.

Bild 314171
Doré Doré.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Accessoarer Strumpor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen Bresciani Doré Doré Drakes Paul-Smith
#1 Goretexmannen säger
2010-06-10 14:56 - Anmäl

Vad är fil d'ecosse egentligen? Bomull från skotska höglandet? :-)
#2 Prima pima säger
2010-06-10 15:20 - Anmäl

Fil d'ecosse är samlingsnamnet för den finfibriga bomull som växer på Armeniens högland. Fibrerna är så tunna att enbart småväxta kvinnor och barn kan plocka dem. Värdekedjan präglas av detta tänk från odling till färdig produkt, vilket ger en mer kvalitativ vara jämfört med Sea island exempelvis.
#3 Johan säger
2010-06-10 15:33 - Anmäl

Det är märkligt att man (som jag) kan vara så road av att köpa just strumpor. Testade Patherellas Superfine Merino Wool strumpor och är mycket nöjd. Har nu köpt en uppsättning som jag använder till vardags. Fick dock svårt att hitta en webshop som sålde dem efter det att Poshtogs slog igen men till slut hittade jag Wood's of Shropshire som har ett bra utbud av t ex Pantherella. Rekommenderas varmt om någon annan också letat! (se länk)
#4 Leo säger
2010-06-10 19:36 - Anmäl

Själv är jag rätt missnöjd med mina nya Pantherella-strumpor, framför allt de i ull. Jag har två par i ull, de imponerar inte alls ventilationsmässigt men värst av allt - de glider ner på benet värre än någon annan strumpa jag haft (t.ex. enkla Topeco är mycket bättre). Sen har jag tre par i bomull, Sea Island har jag för mig, med kabelstickat mönster. Riktigt snygga, acceptabel ventilation, och sitter upp lite bättre än ullstrumporna - men glider fortfarande ner alltför mycket.

Helt enkelt mycket besviken på mina första "lyxstrumpor" från Pantherella. Det blir nog Topeco eller Wolsey på rea nästa gång, som vanligt.
#5 Goretexmannen säger
2010-06-10 19:40 - Anmäl

På tal om sockar och inköpsställen — någon som vet var man får tag på Falke Wool Shadow och Falke Airport i andra färger än svart, mörkgrått och eventuellt rött i Sverige? På deras tyska webshop finns ju en hel del färger att välja på, men de verkar bara leverera till Tyskland. (Och jag håller med #3 om att Pantherellas "superfine merino wool" är trevliga.)
#6 IV säger
2010-06-10 21:13 - Anmäl

#4: Om knästrumpor glider ner kan det vara en bra idé att ta en storlek mindre än man annars brukar ha. Det hjälper!
#7 rocco säger
2010-06-10 21:13 - Anmäl

Falke airport, mycket tunna och sköna. Kan jag verkligen rekommendera.
#8 IV säger
2010-06-10 21:16 - Anmäl

Falke tillverkar inte särsklit bra ullstrumpor. Kvalitén på ull håller inte. Deras bommulstrompor är dock betydligt bättre även om de knappast kan betraktas som lyxiga. Bättre att köpa dessa på REA, annars är de inte prisvärda.
#9 Johan säger
2010-06-10 21:21 - Anmäl

Om strumporna glider ner kan man ju välja den längre 'full length' varianten som går hela vägen till precis under knäet. Den glider aldrig ner. Har några sådana från Turnbull & Asser. Måhända något varmt denna delen av året dock.

Själv tycker jag att mina fötter är avsevärt svalare sedan jag bytte från bomull till ull. Individuellt kanske.

Mitt försök att länka ovan misslyckades hyfsat för övrigt, länken finns 'i namnet'..
#10 Daniel säger
2010-06-11 00:41 - Anmäl

Bresciani gör ju fantastiska ullstrumpor. Njöt hela vintern i deras knälånga mellantjocka ullstrumpor. Har inte testat deras bomullsstrumpor ännu utan kör Pantherella superfine merino samt sea island cotton som sommarstrumpor just nu. Tycker inte att några av de andra märkena är samma klass som dessa två. Ok budgetstrumpor annars är Bleuforet som håller form ok men saknar känslan. Falke känns inte prisvärt när man beställer Pantherella Sea Island cotton för 9 GBP på Woods of Shropshire.
#11 Andreassssssss säger
2010-06-11 05:29 - Anmäl

Ni verkar ha sa bra mode koll alla lasare. Kan inte ni saga va ni tycker om dessa skorna http://muchacho.blogg.se/
#12 Leo säger
2010-06-11 08:32 - Anmäl

Det är dock inga knästrumpor jag har, och jag vill inte ha det heller, känns lite överdrivet.

Tror att mina ullstrumpor är dessa: http://www.woodsofshropshire.co.uk/shop/mens-socks/socks/wools-socks/wool-socks-half-calf-short/pantherella-black-wool-blend-socks

Och mina bomullsstrumpor är de här: http://www.woodsofshropshire.co.uk/shop/mens-socks/socks/sea-island-cotton-socks-pantherella/pink-sea-island-cotton-cable-knit-socks (har dem i rosa, gul och mörkblå)

Som sagt, bomullsstrumporna sitter OK och inte minst så är de grymt snygga, medan ullstrumporna sitter uselt... att behöva gå ner till storlek S när jag ligger i övre delen av M skulle nog inte funka.
#13 bowtie säger
2010-06-11 11:16 - Anmäl

#8: interessant åsikt där särskillt när just FALKE råkar var en av det största strumpleverantörerna i världen. Samt är sen över 100 år tillbaka erkända för deras hållbarhet, passform och goda kvallitet..
#14 IV säger
2010-06-11 11:48 - Anmäl

Det beror på vad man jämför med. Jämför man Falke med Topeco blir Falke definitivt överlägset. Strumpor från H&M eller Happy Socks behöver inte ens tas på allvar. Har man provat en gång Bresciani vill man däremot inte längre fortsätta med Falke. Det är dock betydligt lättare att hitta Falke på REA då dessa strumpor tillverkas i större volymer, detta till skillnad från Bresciani och andra kvalitétstillverkale från Italien och UK.
#15 Press Damm säger
2010-06-11 19:42 - Anmäl

Håller med om att Falke är prisvärda endast på rea. Sist provade jag faktiskt ett par från Tiger som var nedsatta till 50%. De var helt ok måste jag tillstå. Någon slags ull / bomullsblandning som gjorde dem väldigt tunna, luftiga och mjuka.

Annars älskar jag kashmirstrumpor. Eftersom de slits hårt i skor, brukar jag mest ha dem istället för "tofflor" hemma under höst / vintersäsongen. Det känns nästan lite perverst, men det är så fantastiskt skönt och mjukt.
#16 Simon säger
2010-07-12 15:28 - Anmäl

Bambu, vilken bluff. Det står viscose de bambou på. Viskos från bambu alltså, som vilken viskos som helst.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.