Manolo logotype

Ställ in höst- och vinterskorna

Bild 314139

Även om vintern på allvar är över är det lätt att låta höst- och vinterskorna stå framme och samla damm. För att ge lite motivation att ställa in skorna tipsar manolo idag om skovård som gör att skorna kommer skina när du plockar fram dem i höst.

Innan skorna ställs in för förvaring är det är viktigt att ta bort eventuella fläckar för att dessa inte skall riskera att sätta sig. Enklare saltränder och smutsfläckar kan ofta en enkel lösning av vatten och ättika eller citron ta bort. För mer ingrodda fläckar är galltvål eller sadelsåpa ett bra alternativ. Det finns även utpräglade fläckborttagnings- och tvättprodukter för skor som Saphirs stain remover (för mocka) och Shoeboy's Combi Schaum (rekommenderas bland annat av skomakare Marcus Davidson).

Bild 314140

När skorna torkar efter rengörning är det viktigt att ge dem ett framtida skydd. För mocka är en impregneringsspray med färgpigment ofta att föredra. Det ger skorna ett bra skydd och bättrar samtidigt på en något trött yta. För skinnskor räcker det dock ofta med en bra skokräm för att ge skorna det skydd de behöver.

Bild 314141

Rejälare skor som typ vandringskängor och ridstövlar kan behöva smörjas in i fett som minkolja eller vildsvinsfett för att lädret inte skall torka. Men återigen för skinnskor är en bra skokräm fullt tillräckligt.

Bild 314142

Passande skoblock ökar skornas livslängd markant. För längre förvaring är det bra att lägga skorna i den skopåse som ofta medföljer vid köpet och/eller i själva skokartongen, vilket skyddar mot damm och smuts. Förvara ej skorna i närheten av element eutan låt dem gärna stå svalt där de inte utsätts för fukt.

Bild 314143

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

Andra artiklar om varumärkena: 120%Linen
#1 J säger
2010-06-05 14:39 - Anmäl

Trevlig läsning.

Jag har skor i vit mocka, vilket måste vara bland de sämsta material man kan välja att tillverka skor av! Finns det möjligtvis något skydd med vitt pigment? Jag lyckas tyvärr inte hitta något.
#2 Leo säger
2010-06-05 17:24 - Anmäl

Bra artikel Olof! Jag gjorde vinterskovård så sent som häromdagen. Spray med pigment lyfte verkligen mockaskorna.

Jag undrar dock varför du, och många andra, rekommenderar att man permanent har skoblock i. Detta antyder ju att skorna strävar efter att krökas när de inte används. I sitt normala spänningstillstånd borde de väl kunna stå utan block när de inte används på länge? Annars kan väl blocken t.o.m. riskera att deformera skon, om än marginellt?
#3 Marcel säger
2010-06-05 20:42 - Anmäl

Och hur gör man med den tjocka skinnjackan som inte alls platsar för det rådande klimatet?
#4 Johan Malmö säger
2010-06-05 22:08 - Anmäl

Jag brukar nöja mig med att proppa i lite tidningspapper i undanställda skor för att de ska hålla formen, samt lägga dem i sina skopåsar. Skoblocken använder jag i de skor jag har framme för säsongen.
#5 Fredde säger
2010-06-06 06:51 - Anmäl

Intressant läsning återigen Olof.

<em>Kommentar redigerad. Manolo.se tillåter ingen reklam till nätbutiker eller egna nätauktioner bland kommentarerna. </em>
#6 Karl säger
2010-06-06 12:36 - Anmäl

Vilken skokräm gör jobbet bäst? Och var hittar jag den?
#7 Splanchnicus säger
2010-06-06 12:37 - Anmäl

Till J: Har själv försökt hitta återpigmenterande impregneringsspray för vit mocka men tror faktiskt det inte finns på marknaden. Skomakare Davidsson kände inte till att det fanns någon sådan när jag frågade för ett par månader sen iaf. Du får helt enkelt skrubba dem så rena som möjligt och sen köra vanlig neutral impregneringsspray.
#8 Andreas Weinås säger
2010-06-06 12:44 - Anmäl

#2

Risken att ett par skoblock deformerar skon är endast möjligt om man använder sk. spiralblock som töjer skon åt fel håll. Genom att använda "hela" skoblock som endast fyller ut skon behåller man grundformen och slätar ut de gåveck som bildas.
#9 ++ säger
2010-06-06 14:30 - Anmäl

#7, hos Larssons skomakari i göteborg har han någon sak för vita mockaskor - tror jag.

#2 Har du sett ett par gamla skor som aldrig har sett skoblock?

#8 tricker's anser att alla skoblock som inte är exakt gjorda.
#10 GOLOF säger
2010-06-06 14:39 - Anmäl

#6, Saphir och finns hos skomakaren.
#11 Leo säger
2010-06-06 20:13 - Anmäl

#8 Andreas Weinås: Jo, jag vet vad spiralblocken gör för skorna, men även hela lästliknande skoblock borde ju trycka lite mot hälen resp. tån i skon och kunna leda till viss deformation. Gåvecken borde bara behövs slätas ut under den kritiska stunden (ett par dygn) efter att man har använt skorna. Jag kan inte riktigt se varför det skulle bli gåveck av att skorna står i garderoben.

#9 ++: Ja, eftersom de flesta män har sådana skor. ;)

I slutändan så borde det trots allt vara en ganska marginell skillnad med/utan "riktiga" skoblock under långtidsförvaring? Detta är dock bara min känsla, jag har inga belägg och inte heller så mycket erfarenhet. Mina äldre skor har veck då jag inte brydde mig så mycket förr i tiden, medan många av mina nyare och finare skor är alltför nya för att jag skall kunna göra någon bedömning. Kan dock säga att jag har två par sommarskor som båda är ca 1 år gamla, de var undanställda hela vintern utan skoblock (men självklart använde jag block när de användes förra sommaren/hösten samt denna vår/sommar), och ser nu fortfarande perfekta ut.

Min känsla är ändå att mitt ifrågasättande av permanent skoblocksanvändning knappt ens förtjänar en så lång kommentar som jag just skrev... :S
#12 Jonas säger
2010-06-06 21:01 - Anmäl

#11, de flesta skor går sönder efter &amp;lt;11 månader så de flesta män har inte sådana skor. Jag talar om de fantastiska skorna som är tjugo år eller omkring där som antingen har formen eller inte. Men papper gör samma nytta som skoblock men är inte lika smidigt att använda. Skoblock kostar å andra sidan väldigt lite att köpa (500 kr oftast) så det kan man gott kosta på sig varje gång man köper skor så slipper man tveka.

Problemet med förvaring är att skorna torkar och drar ihop sig (det är därför man skall smörja in skorna med fett för långtidsförvaring - och inte torka av fettet) och drar de ihop sig så blir de mindre. Det kan också bildas andra typer av veck än gångveck i skorna och hela skorn kan sjunka ihop. Riktiga skoblock rätar ut detta. Cederträ håller dessutom borta mal och mal kan säkert fördärva skorna - vad vet jag. Något jag dock vet är att man kan få mögel i ett par skor på vintern om man struntar i tidningspappret och stoppar i skoblock direkt... var inte så farligt utan det gick att tvätta bort från bindsulan.. :)
#13 Leo säger
2010-06-07 16:29 - Anmäl

Jonas, det där med att skor kan torka och dra ihop sig en smula under långtidsförvaring låter som en realistisk och möjlig företeelse. Detta ger mig anledning att ifrågasätta mitt ifrågasättande. Jag har ju som sagt inte lång erfarenhet av långsiktig skovård, så i stället för att chansa kanske jag utökar min samling av tre st. cederträn till det dubbla... (vilket just nu är det antal skor jag äger och bryr mig om).

Vad gäller mal så har jag hört (vet inte om det är sant men säkert lätt att kolla upp) att de bara dras till naturliga textilier (bomull, linne, ull osv.), men ceder ger ju i vilket fall som helst en fräsch doft till skon och verkar säkert lite vårdande då om det motverkar "unkenhet".

Bra diskussion här!
#14 dennis säger
2010-06-07 20:11 - Anmäl

Hur är det med mockaskor? Torkar/krymper dessa också? Hur ska man behandla dem innan man lägger undan dem? Knappast så lyckat att smörja in dem i fett...
#15 Jonas säger
2010-06-07 21:14 - Anmäl

#13, förutom mal så har jag i mina böcker från textilhögskolan sett bilder på en massa andra insekter som äter kläder. Men det är nästan bara ull som drar till sig mal - men jag vågar inte säga något om vilka djur som kan angripa dina skor. Cederträ är dock antibakteriellt.

Jag har sett skor som är uppemot 90 år gamla (gamla barnskor) och de är torra som papper. Däremot har jag sett en golfbag som är 150 år gammal och funktionell (och som förmodligen fortfarande användes). Skillnaden var såklart att golfbagen hade smorts in "regelbundet" med fett. Skorna var dock rejält stoppade med papper för att behålla formen. Golfbagen hade ingen riktig form.

Jag antar att du förstår att allt läder skall skötas på samma sätt - det vill säga fett, stoppas upp för formen osv. Det som är unikt med skor är att man sliter väldigt mycket på dem och de drar till sig väldigt mycket smuts på grund av hur man använder dem därför finns skokräm för att bygga på färg - och ge en snygg glans. Bra skokräm innehåller både vax, fett och färg - men det finns fettfri skokräm för att skorna inte skall dra till sig smuts.

#14, mocka är läder som har vänts ut och in :) Spraya dem - det är det bästa du kan göra.

Jag har sett ett par stövlar som var uttorkade efter långtidsförvaring och sedan spruckit (sulan gick av på mitten). Det är därför värt att smörja in skorna innan man börjar använda dem efter en långtidsförklaring. Har man mycket fett på dem så kan man alltid tvätta dem innan man smörjer dem.
#16 Desmond säger
2010-06-10 01:20 - Anmäl

#2 Nu lär jag få på nöten av många som tycker att de vet mycket bättre, men:
Erfarenhetsmässigt händer ganska lite med ett par skor som förvaras under 3-5 månader, som det väl är frågan om här. Om de skötts någotsånär under den tid på året de brukats, och möjligen putsats innan de ställts in, händer inte så värst mycket under vinter/sommarförvaringen. Block skadar naturligtvis inte, men det har ingen större betydelse. Skorna brukar se likadana ut som när jag satte undan dem. Sedan är det naturligtvis av en viss betydelse, som skrivs i artikeln, att temperatur och fuktighet inte är för höga.
Skall skorna spricka under vinter-/sommarförvaring får man nog ha vanskött dem ganska ordentligt innan de sätts undan.
#17 Leo säger
2010-06-10 19:44 - Anmäl

#16 Desmond, intressant observation. Jag har inte blivit så paranoid att jag skall köpa skoblock för vinterskorna nu genast, är inte jättesugen på att köpa tre block för ca 1200 kr just nu, men det får nog ändå bli en komplettering under/efter sommaren. Ser t.ex. på mina svarta Oxford-skor, som jag bara har använt ett par gånger sedan de köptes i januari, att de har lite veck trots att jag hade block i dem ett par dagar efter användningen. Så det skulle kännas bäst att konstant ha block i dem.
#18 Jonas säger
2010-06-10 22:23 - Anmäl

#17, veck bildas alltid. Vill du ha mer veck-fria skor prova krokodil eller cardovan.

#16, jag menar inte att skor torkar över en vinter - men vissa ställer undan skor i flera år - då riskerar man att de torkar.
#19 Desmond säger
2010-06-29 20:49 - Anmäl

#18 Håller med dig fullständigt - på flera år kan skor förstöras om de inte "konserveras" omsorgsfullt. Och veck är ju en del av att skorna åldras i skönhet!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Bulgari Octo...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen