Manolo logotype

Att välja rätt skostorlek

Bild 314115

Guide: Att hitta sin skostorlek är en djungel. Inte nog med att olika länder använder olika måttenheter - många tillverkare tycks dessutom ha sina egen uppfattning om hur man mäter. Manolo guidar i ämnet och ger tips på vad som är viktigt att tänka på för att välja rätt storlek.

Skons grundstorlek anger i regel längden på lästen, från topp till tå, som skon bygger på. Det finns även tillverkare som med sina storlekar syftar på en passande fotlängd för den aktuella skostorleken. Det borde ju vara samma sak tänker ni, men det finns studier som visar att olika tillverkare mäter sina läster på olika sätt. Likaså är det inte säkert att en välsittande skor bygger på en läst med samma längd som ens fot.

När det kommer till måttenheter bygger europeiska skostorlekar på Paris Point, där en storlek motsvarar 2/3 centimeter, cirka 6,66 mm. Det brittiska måttsystemet utgår liksom det amerikanska från Barleycorn, det vill säga längden av ett korn. En helstorlek i brittisk/amerikansk måttenhet motsvarar cirka 8,46 mm.

Eftersom den faktiska längden i millimeter varierar mellan olika måttenheter är det svårt att översätta exempelvis en brittisk skostorlek till en europeisk. En person i storlek 43 (eu) skulle rent teoretiskt sett kunna ha både 8,5 som 9 i brittisk storlek. Därför är många av de konverteringstabeller som finns inte helt exakta.

Bild 314116
Exempel på måttenheten för skostorlekar. En komplett tabell hittar ni här.
Att hitta skor med bra passform är dock långt ifrån uteslutande en fråga om att välja rätt storlek. Grundläggande är att hitta en sko med en passande läst som ger fötterna full rörelseförmåga utan att glappa. En riktlinje som ofta nämns är att det i skons tå skall finnas cirka 1 centimeters tomrum till tåspetsen. Spetsigare skor kan dock behöva lite längre avstånd. Överlag är det viktigt att tänka på att skorna inte klämmer åt, vilket riskerar att strypa blodcirkulationen i foten.

Det kan låta väldigt enkelt, men i praktiken är det betydligt svårare att hitta rätt. Och det enda riktiga rådet som finns är att prova så många olika modeller och tillverkare som möjligt. Testa gärna att gå upp eller gå ner en halv- eller helstorlek mot din ordinarie bara för att få att förstå skillnaden. Tyvärr är det väldigt lätt att vänja sig vid en felaktig passform. Tänk även på att många tillverkare använder olika läster för olika modeller, vilket kan behöva kompenseras med en mindre eller större storlek. Likaså spelar materialet och konstruktionen en viktig roll för passformen. Exempelvis upplevs mockaskor ofta som betydligt mjukare än vanliga läderditon. Samma sak gäller för skor med ofodrad konstruktion som blir generösare inuti jämfört med fodrade skor.

Kom ihåg att välsittande skor är långt ifrån uteslutande en fråga om stil. Att investera i ett par kvalitetsskor som fått vila på läst en längre tid ger inte bara ett snyggare yttre utan även bättre komfort för fötterna. Låt skoköpet ta dit och ställ krav på skobutiken.

Bild 314117
Skisser från franska Aubercy.

Magnus Ericson, grundare av Italigente och styrelseordförande för Skofabriken Kavat AB tipsar:
- Min erfarenhet är att många män köper för små skor. Det är viktigt att det finns full rörelsefrihet för foten i vilande form. Kom ihåg att fötterna sväller dagen. Mitt råd är därför att alltid testa skor efter en dag på jobbet då fötterna i regel har svällt som mest. Inte sällan skiljer det upp till en halv storlek beroende på när under dagen man mäter fötterna. Sedan är det viktigt att komma ihåg att själva modellen i hög utsträckning påverkar passformen. En snörskor kan du genom själva snörningen bättre anpassa efter fotens form än ett par loafers. Likaså lämnar skor med öppen snörning (derbys) mer utrymme än skor med sluten snörning (oxfords).

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Guide

#1 rok säger
2010-05-31 15:08 - Anmäl

Denna fråga har inget att göra med denna artikel, men det finns en kavaj som jag väldigt gärna skulle vilja fast den är lite för stor i axlarna (dvs. att jag inte har tillräckligt breda axlar för kavajen), går detta att fixa? Kan man sy in axelbredden på nåt sätt?

Vore tacksam för svar så snabbt som möjligt. :)
#2 Olof säger
2010-05-31 15:14 - Anmäl

rok - En ändringsskräddare kan justera axelbredden, men det är en relativt komplicerad åtgärd som ofta kostar från 1000 kr för en kavaj.
#3 Gäst säger
2010-05-31 15:26 - Anmäl

Väldigt bra artikel! Just detta med att även ens favorittillverkare använder olika läster gör det svårt köpa på nätet. Har köpt C&J som inte i ena modellen/lästen satt perfekt men i annan modell/läst var för liten. Denna typ av artiklar är av anledningarna att man ständigt fortsätter läsa Manolo.
#4 Original Clark säger
2010-05-31 16:11 - Anmäl

I Nike har jag EU 44 och i Clarks ökenkängor har jag EU 42,5 ! Så det skiljer en hel del !
#5 Anders säger
2010-05-31 17:01 - Anmäl

Sitter i skrivande stund i mina nya C&J Douglas, inköpta en halv storlek mindre än normalt. Varför? För att Olof tipsade om det. Och nu sitter de som en smäck. Kung Olof.
#6 andreas säger
2010-05-31 19:04 - Anmäl

Jag är på jakt efter ett par mörkbruna mockaloafers med klack för max 2000 kronor. Jag har letat nästan överallt känner jag, och nu har jag börjat få panik. Måste hitta ett par så fort som möjligt.
Är det någon som skulle hjälpa mig? Jag bor i Stockholm.
Med vänligaste hälsningar,
Andreas
#7 Andreas Weinås säger
2010-05-31 20:10 - Anmäl

#1
rok - Det finns två olika sätt att korrigera axelbredden på en kavaj enligt de ändringsskräddare jag pratat med.
Antingen gör man det i axelpartiet vilket defintivt blir snyggast. Detta går att få gjort för omkring 600kr hos t ex skrädderiverkstan på kyrkogatan i gbg. Det andra alternativet är att man ändrar i kragen men detta ger en sömm i nacken samt är omöjlig om inte kavajen har lite extra utrymme i kragen. Detta ingreppet är lite billigare och kostar ca 350-400kr.
#8 Wictor säger
2010-05-31 21:24 - Anmäl

"ingreppet" låter som om det vore en plastikoperation :D

Skor, mums.
#9 Andreas Weinås säger
2010-06-01 06:27 - Anmäl

#8 Men visst är väl ändringsskräddarna modebranschens egna plastikkirurger...
#10 Einar säger
2010-06-01 07:16 - Anmäl

Jag har skor med storlekar mellan 43 och 46 2/3.
Problemet är aldrig längden utan bredden på skon, det är vad som styr mina inköp
#11 Gabe säger
2010-06-01 07:35 - Anmäl

#6: Har du kollat Bonshoe på Götgatan eller Hallmans på Birkagatan 14?
#12 rja säger
2010-06-01 07:36 - Anmäl

1 cm mellan tå och sko låter väldigt mkt... jag tillhör nog de som köper "för små" skor enligt italigentekillen, brukar ofta känna av skon längst fram när jag köper, utan att det gör ont alltså, och sen låta skon töja sig ngn halv centimeter eller så. Har inte haft några problem med detta. Eftersom jag har storlek 44 vill jag ogärna gå upp en storlek, blir inte snyggt om man använder byxor med smal fotvidd.
#13 Olof säger
2010-06-01 08:04 - Anmäl

rja - Det beror ju väldigt mycket på hur lästen ser ut. Är tån rund fram så krävs inte lika mycket utrymme, men en spetsigare tå (som sticker ut mer från fotens) kräver helt klart lite mer utrymme. Sedan finns ju lite olika åsikter om det här där vissa förespråkar en fotnära form, medan andra förespråkar något generösare läster.

Andreas - Den sistnämnda justeringen förutsätter då att den sitter dåligt i kragen. Sedan har jag lite svårt att se att det skulle ge särskilt bra resultat. Risken är ju att man med detta starmar åt över skulderpartiet och att bara bakre delen av axelpartiet justeras. Men visst, möjligtvis en positiv effekt om man måste justera kragen. Ett problem med att köpa en kavaj som är för bred i axlarna är att den med största sannolikhet då även över för vid över bröstet, vilket är ännu svårare att justera i efterhand..
#14 Patrik L säger
2010-06-01 10:06 - Anmäl

Hej,

Bra artikel Olof! Tyvärr finns det ingen bra storleksstandard i branschen, något som skulle underlätta för konsumenterna!

Det skall tilläggas att en del tillverkare erbjuder skor i olika vidder för än bättre passform. Exempel på dessa tillverkare i Sverige är Gaziano & Girling, som jag representerar, Church's och Crockett & Jones.

Min erfarenhet är att många väljer en vidd som är något för bred, vilket gör att skon blir för rymlig när man gått in den. Men detta beror på att jag förespråkar en fotnära form.

Lästens form har ingen märkbar skillnad på storleken vad gäller premiumtillverkare såsom Gaziano & Girling och våra konkurrenter. Du skall kunna ha samma storlek och vidd oavsett vilken läst du väljer.

Med vänlig hälsning,
Patrik – Leaves & Tung Trade Agent (agent för Gaziano & Girling i Skandinavien)
#15 Gabe säger
2010-06-01 10:09 - Anmäl

Bästa Olof! Det här med att hålla sig till ämnet.... handlar den här artikeln/tråden om passform på skor eller hur man lämpligast gör ändringar på en kavaj? Det blir lite splittrat som läsare!
Låt oss anta att de flesta av oss börjar läsa den här artikeln för att vi vill veta mer om just skor. Bör du då inte hålla dig till ämnet? Eller är jag bara grinig i överkant?
Snarare belyser det här något som skulle göra manolo ännu bättre: En öppen frågefunktion där alla kan ställa de frågor man vill och få svar av läsare eller av ansvarig moderator på manolo. På så vis behöver ingen inkräkta på det dagsaktuella ämnet. Men det kanske kommer?
#16 Viktor säger
2010-06-01 10:44 - Anmäl

Olof - ang. ditt råd till #5 om att köpa C&J med en halv storlek mindre än normalt - gäller det C&J generellt eller enbart för modellen Douglas? Eller loafers?
#17 Olof säger
2010-06-01 11:32 - Anmäl

Gabe - Ja, det kommer.. Liksom en ny design. Men ni får vänta tills i mitten av sommaren.. :)

Viktor - Det gäller framförallt ofodrade loafers (som C&J Douglas). Utan foder blir det helt enkelt lite mer utrymme. Men det går inte att säga att detta generellt stämmer för alla tillverkare. Likaså är det inte alls säkert att man behöver gå ner en storlek, men jag rekommenderar att testa för denna typ av skor.

Patrik L - Ja, det hade onekligen underlättat med en tydligare standard. Samtidigt antar jag att det är väldigt svårt att nå en exakt standard eftersom alla bättre tillverkare har sina egna läster och egen inställning till hur skorna skall sitta.
#18 Thomas E säger
2010-06-01 12:17 - Anmäl

Det finns faktiskt ett väldigt bra system för skostorlekar, Mondopoint, det anger längd och bredd på fötterna, i den ISO standard som det baseras på finns också regler för hur allt ska mätas upp. Denna standard används av NATO, svenska försvaret osv men inte av några "vanliga" skotillverkare vad jag vet.
#19 rok säger
2010-06-01 18:06 - Anmäl

Olof, Andreas - Tack så mckt för svaren! Dock har jag två följdfrågor. Hur bra brukar det bli att fixa axelbredden? Är det värt det eller är det bättre att ge upp och försöka hitta en som passar istället (vilket brukar vara rätt svårt för mig)?

Samt undrar jag om ni/någon kan rekommendera en skräddare i Stockholm (och ca hur mckt det kostar)?

Åter tack för svaren. :)
#20 IV säger
2010-06-02 20:06 - Anmäl

Länken till tabellen fungerar desvärre inte.
#21 Jonas säger
2010-06-03 09:18 - Anmäl

#14, det allra viktigaste borde vara att skon sitter bra över fotryggen och ger rätt stöd för hålfot och bra dämpning och inte klämmer i sidan eller framtill.

Angående killen som känner tån - det är så att dina fötter blir längre när du trampar och du riskerar därför gå omkring med krökta tår vilket kan ge dig jättestora fotbesvär.
#22 Jonas säger
2010-06-03 10:24 - Anmäl

Vilka skor skall man ha på sommaren? Sneakers?
#23 Mr. Tweed säger
2010-06-03 12:19 - Anmäl

Dear Jonas,
Summer footwear is certainly much more than deck shoes and sneakers. I do wear deck shoes, when sailing or visiting friends in the archipelago. The waxy leather withstands an occasional dip or two, and the soles keep you from involuntarily leaving a wet deck. At the lawn tennis club, I wear my whites, including, of course, a pair of white tennis shoes. For most other matters, however, I prefer slightly dressier shoes. And those are, many times, more comfortable.

If you care for some recommendations, follow this link to my recently published guide to summer shoes:

http://www.countrysports.se/sports-and-style/facts-and-stories/mr-tweeds-guide-to-summer-shoes

Yours,
Mr. Tweed
#24 Magnus säger
2010-06-03 20:54 - Anmäl

Själv köpte jag ett par Allen Edmond i slutet av 80-talet. McNeil, kostade 4000 då, och måste erkänna att det gjorde ont att gå längre sträckor, skorna var som pansar. Men att erkänna för polarna att det var ett dåligt köp. Aldrig. Bill Clinton hade ju samma skor - de måste ju vara bra ;-) Å jag hade ju faktiskt betalat ett högt pris... Det är nog mig det är fel på... Sedan dess så har jag lovat mig själv att aldrig kompromissa med känslan eller trycka i fötterna i för små skor. När jag berättar om detta i olika sammanhang, så erkänner faktiskt fler att de har gjort samma grej. Så om säljaren i butiken säger: "Dom töjer sig" - tänk då efter ordentligt, annars kan det bli en smärtsam upplevelse, både för fot och plånbok.
#25 Jonas säger
2010-06-03 21:29 - Anmäl

Mr Tweed: thx!
#26 sara säger
2010-06-22 20:55 - Anmäl

Hejsan, det finns en website: www.ji-fashion.com där du kan räkna ut din rätta skostorlek i Europeisk, Engelsk och Amerikansk standard. Du får också reda på vilken vidd du ska ha. Vad jag vet så är det bara två siter som har detta, denandra är mer för tjejer.
#27 Halmstad säger
2010-07-28 17:00 - Anmäl

--># 14:

Det förvånar mig att du tycker svenska män köper för breda skor. Problemet är snarare tvärtom, att man köper för smala skor, och under uttöjningsprocessen får skorna fula utbuktningar på utsidorna. Bättre att välja en lite bredare läst som sedan håller formen. Jag köper utelsutande G-läst, eftersom jag har breda fötter och tröttnat på ovanstående fenomen.
#28 Fr Lonndorr säger
2010-08-03 15:09 - Anmäl

Sorgligt men sant. Det enda man faktiskt kan rakna med at ett en storlek upp i samma modell ar storre en ett lagre nummer. det har med last, design, lader och production att gora. det finns ngt som heter SLL (standard last length) men varierar efter last tillvarkare. Att kopa skor pa internet kan darfor vara klurigt om man inte kopt samma forrut... skulle vilja foresla en sadan dar matsticka dom skohandlaren matte ens for och sedan inne i skon nar man var barn... fast langer - skulle garanterat underlatta!
#29 filip säger
2014-02-12 19:51 - Anmäl

Någon som kan hjälpa mig med storlek till Ralph Lauren skor, har vanligt vis 44 på nike och 43 1/3 på adidas, svara snabbt gärna. Tack!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen