Manolo logotype

Button Down

Bild 314071

Button down-skjortan är kanske främst förknippad med solblekt semesterstil. Inte sällan i tvättade oxford- och linnekvalitéer för att på bästa sätt matcha chinosen och de lätta tygskorna. Men button down-skjortan är betydligt mer än amerikansk östkustromantik.

För modellen förknippas kanske främst med amerikanska märken som Gitman Brothers, Polo Ralph Lauren, J.Press och inte minst Brooks Brothers som ofta nämns som det allra första märket med button down-skjortor i sitt sortiment. Själva inspirationen till modellen sägs ha kommit från argentinska hästpolospelare som bar en liknande skjortmodell under sina tävlingar. Modellen letade sig in i mer uppklädda sammanhang och idag bärs den inte sällan med slips. Något som i exempelvis brittisk skjortkultur får betraktas som betydligt mer udda.

Som så ofta förr har italienska stilikonen Gianni Agnelli spelat en viktig roll för bärandet av button down-skjortor. Just Brooks Brothers var ett givet besök vid industrimagnatens USA-besök. Men till skillnad från den amerikanska väldigt tillknäppta sättet att bära button down-skjortor knäppte Agnelli upp knapparna på själva kragen för att bejaka kragens mjuka vågform.

Bild 314072
Klassikern från Brooks Brothers

Bild 314073
Button down med slips i sann italiensk stil. Doriano.

Bild 314074
Barba Napolo

Bild 314075
Thom Browns kollektion för Brooks Brothers, Black Fleece.

Bild 314076
Gant Rugger

Bild 314077
Gitman Brothers x Opening Ceremony

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Borrelli Gitman Vintage
#1 Dress Mann säger
2010-05-24 21:20 - Anmäl

Den från Gitman var verkligen anskrämlig :)
#2 Lundabon säger
2010-05-25 06:32 - Anmäl

En enkel fråga angående Thom Browns kollektion Black Fleece. Har just ordet Fleece en annan betydelse än de tröjor/foder/jackor i syntet man kan köpa i sportafärrer och liknande?
Annars snyggt, förutom kanske Gitman-skjortan.
#3 Olof säger
2010-05-25 07:12 - Anmäl

Lundabon - Fleece syftar på märkets logotyp som kallas just Golden Fleece. Nedanstående är saxat från BB:s hemsida.

"The Golden Fleece symbol was adopted as the company's trademark. A sheep suspended in a ribbon had long been a symbol of British woolen merchants. Dating from the 15th century, it had been the emblem of the Knights of the Golden Fleece, founded by Philip the Good, Duke of Burgundy. In ancient Greek mythology, a magical flying ram, or Golden Fleece, was sought by Jason and the Argonauts. "

En annan intressant artikel om just Brooks Brothers är TIME:s intervju med Claudio Del Vecchio som köpte märket 2001. Berättar lite om bakgrunden till varför BB åter kommit på tapeten senaste åren.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1664349,00.html
#4 Victor i Rom säger
2010-05-25 07:21 - Anmäl

Ja herregud, hur har den där Gitman kunnat leta sig in? Det vänder sig i magtrakten....
#5 Paul W säger
2010-05-25 09:04 - Anmäl

#2 Fleece på eng. betyder ull eller päls.
#6 Alex säger
2010-05-25 23:09 - Anmäl

Är det black fleece skjortan som sitter på dockan på översta bilden? Perfekt krage!
#7 Gabe säger
2010-05-26 13:52 - Anmäl

Är inte kragarna lite väl stora på en del av skjortorna? Personligen tycker jag bara att Gant och Thom Brownes skjortor har den rätta proportionen på just kragen. Den rutiga Barba Naplo är däremot väldigt snygg - bortsett från den alltför stora kragen alltså...
#8 Smygande Löken säger
2010-05-26 14:40 - Anmäl

En smårutig, mjuk button-downkrage under en rundhalsad pullover brukar bli både snyggt och bekvämt när man inte behöver vara uppklädd. Button-downkrage med slips fungerar också alldeles utmärkt i rätt kombination och sammanhang. Själv skulle jag nog bara välja det under USA-resor.

Gabe: Kragstorlek har att göra med smak, längd och bredd på bärarens hals samt vilka andra plagg den kombineras med (slips, tröja, kavaj etc.) En krage med mer volym kan till exempel fungera bättre om man har en lång och något smal hals eller om vill ha in en slips under utan att åstadkomma en stödkrage.
#9 Pontus säger
2010-05-26 21:10 - Anmäl

Buttondown med slips funkar utmarkt till en mer casual stil dar eventuellt oversta skjortknappen ar uppknappt. Dock ej med (enhetlig) kostym.

IMHO.
#10 Tristan säger
2010-05-26 21:24 - Anmäl

@ Lundabon - Som Olof & Paul W var inne på betyder fleece ull eller päls som på det får som finns i deras logga och Golden Fleece anspelar på den antika grekiska myten om det gyllene skinnet (http://sv.wikipedia.org/wiki/Gyllene_skinnet) och även orden med samma namn, där bland annat vår kung är en av nutida medlemmar.

Att påstå att Agnelli var viktig för själva bärandet av button-down skjortor känns väl lite förhastat. Han skapade inte det, möjligtvis kan man väl anmärka att förde med sig till och populariserade det på den här sidan av Atlanten.

Är själv lite kluven till att knäppa upp knapparna.. Ibland känns det bara onödigt och tillgjort och ibland kan jag känna att det tillför en skönt nonchalant attityd till en uppklädd stil (något som väl för övrigt är ganska signifikant för den italienska skolan).
#11 Jonas säger
2010-05-27 09:18 - Anmäl

Button down skall vara nerknäppt och uppknäppt - inget annat.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.